Η αγωνία ενός αρχιεπισκόπου

Και στις τρεις μεγάλες χριστιανικές Ομολογίες, Ορθόδοξη, Καθολική, Διαμαρτυρόμενη, υπάρχουν κληρικοί και ιεροκήρυκες που κηρύττουν την υγιαίνουσα Βιβλική αλήθεια και όχι ανθρώπινες διδασκαλίες και παραδόσεις. Οι  κήρυκες του Λόγου πρέπει να είναι ταπεινοί, ακέραιοι, πράοι, μακρόθυμοι, ανιδιοτελείς, με σπλάχνα για τους ανθρώπους, μελετητές της Βίβλου και άνθρωποι της προσευχής,  που με τη ζωή και τα λόγιά τους  δοξάζουν τον Θεό. Από την άλλη, τα ποίμνιά τους πρέπει να τους φέρονται με αγάπη, επιείκεια, κατανόηση, καλοσύνη και σεβασμό, χωρίς να τους ειδωλοποιούν.

Δυστυχώς, με την πάροδο των χρόνων και οι ιεροκήρυκες αλλά και ο λαός, σε μεγάλο βαθμό, έχουν ξεστρατίσει από την υψηλή αποστολή τους κι έχουν συμβιβαστεί με τη νοοτροπία του κόσμου. Η Εκκλησία έχει χάσει την αποστολική της απλότητα. Παρ’όλα αυτά, σε κάθε χριστιανική Ομολογία υπάρχουν υπηρέτες του Χριστού, που ζουν με απλότητα και κηρύττουν το καθαρό Ευαγγέλιο, χωρίς παρεκκλίσεις.

Πρόσφατα διαβάσαμε στο διαδίκτυο την ομιλία του Ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου Καναδά, ο οποίος, σε σύναξη  αρχιερέων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο  (Σεπτέμβριος 2021), με παρρησία και τόλμη μίλησε για τη μοναδικότητα του Χριστού ως Σωτήρα κι ανέφερε περιεκτικά ποιο πρέπει να είναι το μήνυμα του Ευαγγελίου και η εφαρμογή του. Αναδημοσιεύουμε κάποια από τα θέματα που τονίζει, κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους εκείνους που κηρύττουν:

Ευαγγέλιον

«Για να μπορούμε να μιλήσουμε για την εξαγγελία του Ευαγγελίου στον 21ο αιώνα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι το Ευαγγέλιο… Ευαγγέλιο είναι η αγγελία της σωτηρίας του ανθρώπου διά του Ιησού Χριστού…»

Ποιος είναι ο Χριστός;

«… Είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Έγινε άνθρωπος εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της παρθένου. Σταυρώθηκε. Απέθανε επί του σταυρού…Αναστήθηκε. Αναλήφθηκε … Θα έρθει πάλι εν δόξη…Η βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος».

Σπουδαιότης εξαγγελίας του Ευαγγελίου

«Ο Χριστός είπε: “Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη”…η σωτηρία του ανθρώπου εξαρτάται από την εξαγγελία του Ευαγγελίου. Την εκμάθησή του. Την τέλεια εφαρμογή του».

Περιφρόνηση Ευαγγελίου

«Στην σημερινή εποχή παρατηρείται μεγάλη περιφρόνηση του Ευαγγελίου… Η Αγία Γραφή, θεωρείται από πολλούς ρατσιστικό βιβλίο. Οι πολέμιοι του Ευαγγελίου χρησιμοποιούν την επιστήμη, την τεχνολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσπαθούν να αντικαταστήσουν το Ευαγγέλιο… η επιστήμη και η τεχνολογία προέρχονται από τον Θεό… ο πρώτος που εδίδαξε ίσα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο Χριστός διά του Αποστόλου Παύλου ο οποίος είπε: «Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ· πάντες γαρ υμείς είς εστέ εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ. γ, 28). Πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα οι έχοντες εξουσία δεν εμπιστεύονται τους κληρικούς… Η Αγία Γραφή και το Ευαγγέλιο να ξαναπάρουν τη θέση τους παντού…»

Το κήρυγμα

«… κεντρική, βασική θέση για την εξαγγελία του Ευαγγελίου έχει το κήρυγμα. Το κήρυγμα πρέπει να είναι χριστοκεντρικό. Παντού και πάντοτε πρέπει να ανάγεται στον ίδιο τον Χριστό. Ο Χριστός είναι ο μόνος σωτήρας… Πολλοί υποστηρίζουν, ότι το κήρυγμα πρέπει να είναι αγιοπατερικό. Εξαρτάται τι εννοείται με αυτό. Εάν εννοείται, ότι πρέπει να γίνεται χρήση των κειμένων των αγίων πατέρων για την ερμηνεία του αγίου Eυαγγελίου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν όμως υπάρχει παρεκτροπή και οι λόγοι των πατέρων επισκιάζουν – κουκουλώνουν – τους λόγους του Χριστού, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ακόμη χειρότερα, εάν γίνεται χρήση λόγων «γεροντάδων» οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με το Ευαγγέλιο, αλλά έχουν σκοπό να προβάλλουν μόνον τους εαυτούς τους, τότε αυτό είναι αμαρτωλό, για να μη ειπούμε περισσότερα… Πού πρέπει να γίνεται το κήρυγμα; Παντού. Στους Ιερούς Ναούς. Στις αίθουσες. Στα ραδιόφωνα. Στις τηλεοράσεις. Σε όλα τα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης.Το κήρυγμα πρέπει να γίνεται στις βαπτίσεις, στους γάμους, στις κηδείες… Η ιερά ακολουθία της κηδείας είναι η καλύτερη ευκαιρία ο ιεροκήρυκας να μιλήσει στις ψυχές των ανθρώπων για τον Χριστό ως αληθινό Θεό και σωτήρα του κόσμου, αλλά και για την μετά θάνατον ζωή. Ένας καλός ιερεύς ποτέ δεν αφήνει αυτή την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη να βάλει στις ψυχές των ανθρώπων τον Χριστό και την πίστη στην ανάσταση και την μετά θάνατον ζωή.

Η εξαγγελία του Ευαγγελίου πρέπει να γίνεται και στα κατηχητικά… Στα κατηχητικά πρέπει να προσφέρεται πραγματική κατήχηση. Η ψυχαγωγία είναι απαραίτητη, αλλά ο βασικός στόχος είναι η εμπέδωση της κατά Χριστόν ζωής. Τα βασικά προβλήματα είναι δύο. Πρώτον, ο κατηχητής και ο χαρακτήρας του. Εάν όντως ζει κατά Χριστόν και η κατάρτισή του. Δεύτερον, τα κατηχητικά βοηθήματα…

Αποχριστιανισμός του χριστιανισμού

«… τελευταία, ίσως και χωρίς να γίνεται αντιληπτό, αποχριστιανίζεται ο χριστιανισμός. Αντί να προβάλλεται ο Χριστός, προβάλλονται οι άγιοι, οι αρχιερείς, οι ιερείς, οι ηγούμενοι, οι μοναχοί, οι μοναχές, οι γεροντάδες. Δεν εννοούμε, ότι δεν πρέπει να απονέμεται η σχετική τιμή στους αγίους και τις εικόνες, αλλά πρέπει να εφαρμόζεται επακριβώς η απόφαση της Συνόδου…

Όταν αυτή η συνοδική απόφαση δεν τηρείται, τότε ούτε λίγο, ούτε πολύ, σιγά-σιγά αποχριστιανίζεται ο χριστιανισμός. Όταν εξισώνεται με την προσκύνηση του Χριστού η εικόνα των αγίων, το κάστανο του αγίου Παΐσιου, η παντόφλα του αγίου Ιωάννου του Ρώσου ή του αγίου Διονυσίου, τότε γίνεται αντιληπτό, ότι όντως γίνεται αποχριστιανισμός του χριστιανισμού.

«… Η τιμή των αγίων όταν είναι μεγαλυτέρα της τιμής του Χριστού, η προσκύνηση του κάστανου και των παντοφλών δεν είναι θείος γνόφος, αλλά είναι ζόφος που φέρει τη σύγχυση. Δεν αφήνει τον πιστό να καταλάβει, ότι ένας είναι ο σωτήρας, ο Χριστός…

Διδασκαλία περί θαυμάτων

… Η πηγή των θαυμάτων είναι ο Χριστός. Συνεργός είναι η πίστη …Ο άγιος δεν κάνει θαύματα. Ο Χριστός κάνει θαύματα… Η δεξαμενή των θαυμάτων είναι ο Χριστός. Ο Άγιος είναι ο σωλήνας διά του οποίου έρχεται το θαύμα. Να μη γίνεται σύγχυση των πραγμάτων. Να μιλήσουμε για τα βιομηχανοποιημένα θαύματα; Καλύτερα όχι. Δυστυχώς πολλοί προσπαθούν να φαίνονται άγιοι και να επωφελούνται οικονομικά».

Γλώσσα εξαγγελίας του Ευαγγελίου

Για την σωστή εξαγγελία του ευαγγελίου μαζί με όλα τα άλλα χρειάζεται ο ευαγγελιστής – ιεροκήρυκας, ο κατηχητής και όσοι ασχολούνται με την εξαγγελία του Ευαγγελίου να γνωρίζουν καλά και να χειρίζονται σωστά τη γλώσσα των ακροατών. Χωρίς κατανοητή γλώσσα δεν μπορεί να έχουμε καμιά επιτυχία. Εδώ εννοώ την χρήση της ελληνικής γλώσσας…»

Κατηχητικά βοηθήματα

Άλλο θέμα είναι τα κατηχητικά βοηθήματα. Χρειάζεται να γίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, να γραφούν κατάλληλα κατηχητικά βοηθήματα. Δεύτερον, να υπάρξει μία σωστή σύντομη κατήχηση. Τρίτον, να γίνει βιβλιαράκι με τα αποφθέγματα-ρητά του Χριστού…

Σχέση Χριστού και Ευαγγελιστού

«Ο ευαγγελιστής, ο ιεροκήρυκας, ο κατηχητής πρέπει να έχουν άρρηκτη σχέση με τον σωτήρα Χριστό. Να πιστεύουν απόλυτα, ότι ο Χριστός είναι ο μόνος σωτήρας, ο μόνος αληθινός Θεός. Να είναι συνδεδεμένοι μαζί Του καθημερινά με την προσευχή… Η χλιδή των ευαγγελιστών (αρχιερέων, ιερέων, κατηχητών/τριών κλπ.) δεν βοηθεί στη σωστή εξαγγελία του Ευαγγελίου. Σκανδαλίζει. Επιτρέψτε μου να αναφέρω μια αγγλική παροιμία. «Η χλιδή είναι καλό πράγμα, αλλά οι περισσότερες αυτοκρατορίες ξεψύχησαν στο μαλακό κρεβάτι της χλιδής». Ο σκανδαλισμός των πιστών είναι ψυχοφθόρος.

Ο ευαγγελιζόμενος, ο κατηχούμενος διαισθάνεται τη σχέση αυτή του ευαγγελιστού-κατηχητού του με τον σωτήρα Χριστό. Διαισθάνεται την ειλικρίνεια του ευαγγελιστού-κατηχητού. Η υποκρισία και τα τεχνάσματα του ευαγγελιστού– κατηχητού δεν μπορούν να κρατήσουν για πολύ. Οι ευαγγελιζόμενοι, οι κατηχούμενοι, θα τον εγκαταλείψουν πολύ σύντομα. Η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη. Χάνονται ψυχές».

Σημερινή πραγματικότης πιστευόντων-εκκλησιαζομένων

«Οι στατιστικές αποδεικνύουν, ότι οι πιστοί και συμμετέχοντες στον εκκλησιασμό… λιγοστεύουν. Αυτό είναι μία σκληρή πραγματικότης…  Μήπως έχουν καλομάθει με το παρακολουθούν τις Ι. Ακολουθίες από το σπιτι τους…  ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους; …Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι περισσότεροι γάμοι γίνονται πολιτικά και όχι εκκλησιαστικά…»

Απολογισμός

«Στην εξαγγελία του Ευαγγελίου πρέπει να υπάρχει απολογισμός. Κάποιος πρέπει να μελετά συνεχώς την κατάσταση και να βλέπει εάν η εξαγγελία του Ευαγγελίου έχει τη σωστή επίδραση. Εάν υπάρχει πρόοδος…»

Δωρεά στους ευαγγελιζομένους

«Η κάθε Κοινότης-Ιερός Ναός πρέπει να δωρίζει στους ευαγγελιζομένους βοηθήματα για την κατήχησή τους.

* Να δωρίζει στους νεονύμφους την Αγία Γραφή και τα αποφθέγματα-ρητά του Χριστού…»

Σ’ όλα τα παραπάνω, αντί για οποιοδήποτε σχόλιο, λέμε ένα μεγάλο: ΑΜΗΝ!

*Από το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΡΟΜΦΑΙΑ

https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/45465-21

Comments are closed.