Ελληνο-Σουηδική φορολογική συνείδηση

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

Η Σουηδία είναι μια χώρα με πολύ ψηλό φόρο, πολύ ψηλότερο από την Ελλάδα, αντιστοιχεί περίπου στο 60% των εισοδημάτων. Yπάρχει, όμως, δικαιοσύνη και λογική. Τα βάρη είναι δίκαια κατανεμημένα, οι φορολογικοί νόμοι είναι απλοί, δεν αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι, και εφαρμόζονται για όλους. Κυρίως, όμως, το κράτος επιστρέφει στον πολίτη τους φόρους που εισέπραξε με την μορφή κοινωνικών παροχών, ασφάλειας και ευκαιρίας για εργασία.

Ο Σουηδός πληρώνει πολλά για φόρους, αλλά ως αντάλλαγμα παίρνει μεγάλο μισθό και κοινωνικές παροχές, ενώ και το κόστος των βασικών αγαθών είναι πολύ χαμηλό, ιδίως στα τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα – πολύ χαμηλότερο από εμάς. Υπάρχει μια αμοιβαία ειλικρίνεια και σεβασμός. Έτσι, ο Σουηδός με ευχαρίστηση πληρώνει τους φόρους του, και μάλιστα είναι και υπερήφανος για αυτό.

Στη χώρα μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο:

  • Υπάρχει μια αμοιβαία καχυποψία ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες. Το κράτος μάς θεωρεί δεδομένα ως φοροφυγάδες, κι εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε τις δεκάδες παγίδες του φορολογικού νόμου.
  • Το πιο καταθλιπτικό μέρος σ’ ολόκληρη τη χώρα είναι η Εφορία. Οι πολίτες εκεί μέσα ακόμα κι όταν πάνε για να πληρώσουν περιμένουν σε ουρές και έχουν μια παράξενη όψη, θαρρείς και είναι «βαρεμένοι» και «σαλταρισμένοι».
  • Μπορούμε να παρανομούμε και να χτίζουμε αυθαίρετα, αρκεί να πληρώνουμε το τέλος διατήρησης.
  • Μπορούμε να μη πληρώνουμε και να χρωστάμε φόρους και εισφορές, αρκεί να τις ρυθμίσουμε και να πληρώσουμε αργότερα.
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού μπορεί να μην έχουν κανένα εισόδημα, αλλά πληρώνουν φόρο για «τεκμαρτό εισόδημα» επειδή έχουν ένα σπίτι.
  • Χιλιάδες φορολογούμενοι κλήθηκαν από την Εφορία να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσής τους προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάρισή τους, αλλά δεν εμφανίστηκαν.
  • Σε πολλές συναλλαγές μας πριν πληρώσουμε μας ρωτάνε «με απόδειξη ή χωρίς απόδειξη;».
  • Η Εφορία κάθε χρόνο «εξαπολύει σαφάρι με τους ράμπο» για να πιάσει φοροφυγάδες.
  • Στα περισσότερα νησιά και άλλα τουριστικά μέρη ανθεί η μόδα να μη κόβουν αποδείξεις.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των φόρων το πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι αποκαλούνται και ως «γνωστά υποζύγια», δηλαδή γαϊδούρια και μουλάρια.
  • Κάθε 3-4 μήνες έχουμε καινούργιο φορολογικό νόμο  – λαβύρινθο, ο οποίος συνοδεύεται από αμέτρητες ερμηνευτικές εγκυκλίους.
  • 5 δισεκατομμύρια (5.000.000.000) μας χρωστάει το κράτος, αλλά δεν μας τα δίνει, υπόσχεται ότι θα τα δώσει κάποτε στο μέλλον ή ότι θα τα συμψηφίσει με μελλοντικές μας οφειλές.
  • Αντίθετα, μας φορολογεί με τους πιο βαρείς φόρους. Είμαστε πρωταθλητές σε πρόσθετους φόρους (χαράτσι, ΦΑΠ, δημοτικά τέλη ΤΑΠ, υπεραξίας, κ.ά.). Είμαστε η μοναδική χώρα με 3 διαφορετικούς φόρους για την ατομική περιουσία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είμαστε πρωταθλητές στη φορολογία καπνού και στη φορολόγηση οικογενειών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) έχουμε τριπλάσιο φορολογικό συντελεστή στη μεταβίβαση ακινήτων από όσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατα τέσσερις Σουηδοί πολίτες έλαβαν από την εφορία ειδοποίηση να πάνε να εισπράξουν ποσά που κυμαίνονταν από 40.000  έως 170.000 κορώνες, δηλαδή περίπου 4.000 – 17.000 ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί με έκπληξη ανακάλυψαν ότι η εφορία είχε κάνει λάθος στην εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματός τους, και ότι στην πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει, έπρεπε να πληρώσουν φόρο – και όχι να εισπράξουν. Διαμαρτυρήθηκαν, λοιπόν, έντονα ότι η εφορία δεν κάνει καλά τη δουλειά της, και πήγαν στην εφορία, διόρθωσαν το λάθος, και …πλήρωσαν κανονικά τον φόρο που τους αναλογούσε !

Εδώ στην Ελλάδα εάν συνέβαινε κάτι παρόμοιο και η εφορία από λάθος επέστρεφε χρήματα σε κάποιον φορολογούμενο, αμφιβάλλω εάν αυτός θα αρνιόταν να τα πάρει, κι ότι θα …επέμενε να πληρώσει !

 

Comments are closed.