Πώς κύλησαν κιόλας τέσσερις δεκαετίες από τότε που άρχισε να λειτουργεί η Κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ,  στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης! Ο οραματισμός ετών που φώλιαζε στην καρδιά ενός νέου γιατρού από την Θεσσαλονίκη, υλοποιήθηκε στον χρόνο του Θεού, όταν τον ίδιο οραματισμό έβαλε ο Θεός στην ιεραποστολική καρδιά ενός πιστού δούλου Του στις ΗΠΑ, του Σπύρου Ζωδιάτη. Του παραδόθηκε μια μικρή ιεραποστολή στις διαστάσεις ενός δωματίου και, με τη βοήθεια του Θεού, της προσέδωσε παγκόσμια διάσταση. ΄Ετσι, μια διακονία που ξεκίνησε με επίκεντρο την Ελλάδα, που την εποχή εκείνη περνούσε δύσκολες μέρες, μέσα σε λίγα χρόνια άπλωσε τα φτερά της σε μερικές δεκάδες υπανάπτυκτες χώρες, που είχαν τεράστιες ανάγκες επιβίωσης. Ανάμεσα στα έργα της ιεραποστολής αυτής, της AMG Intern., σημαντική θέση κατέχει και η δημιουργία της Κλινικής «΄Αγιος Λουκάς».
Όταν, δειλά δειλά, άνοιξε την πόρτα του ο «΄Αγιος Λουκάς» ελάχιστοι ήταν οι ασθενείς που άρχισαν να φτάνουν για νοσηλεία. Μέσα, όμως, σε λίγο διάστημα άρχισε η φήμη του να απλώνεται, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλην την ΄Ελλάδα. Σήμερα, αποτελεί σωστό κόσμημα σύγχρονης νοσηλευτικής, και είναι γνωστός και έξω από τα σύνορα της Ελλάδος. Οραματιστής και ψυχή του «Αγίου Λουκά» είναι ο Διευθυντής, Δρ Δημοσθένης Κατσάρκας,με την αντάξια σύζυγό του Ευνίκη. Δούλεψαν σκληρά, συστηματικά, μεθοδικά και έφεραν την Κλινική σε τέτοιο αξιοζήλευτο επίπεδο που θα την ζήλευαν και κλινικές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Με την ευκαιρία της επετείου σαράντα χρόνων λειτουργίας του «Αγίου Λουκά» είχαμε μια μίνι συνέντευξη με τον κ. Δ. Κατσάρκα.Πριν μερικά χρόνια, είχαμε πάρει μια εκτενή συνέντευξη και καταχωρήσαμε στο περιοδικό μας. Μπορείτε να την επισκεφτείτε στο ιντερνέτ: http://www.nikites.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=227:sinenteuximedemosthenektastarka&catid=40:synenteyxeis&Itemid=55
ΕΡΩ: Ποιος ή ποιοι ήταν οι οραματιστές της δημιουργίας της Κλινικής ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ και ποιος ο ιδιαίτερος σκοπός της δημιουργίας της ανάμεσα στις τόσες άλλες κλινικές;
> Όταν, το 1961, έγραψα επιστολή και την έστειλα στον Σπύρο Ζωδιάτη, εξηγώντας του το «όραμα» που είχα για τη δημιουργία ενός νοσηλευτικού ιδρύματος που θα συνδυάζει τη σωστή ιατρική με πνευματική βοήθεια προς τους ασθενείς, η απάντηση που πήρα ήταν ότι και ο ίδιος είχε το ίδιο όραμα για το ίδιο πράγμα. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι, με την έμπνευση του Θεού, δημιουργήθηκε και στους δυο μας το ίδιο όραμα και η ίδια επιδίωξη.
Ο ιδιαίτερος σκοπός στη δημιουργία του νοσηλευτικού αυτού ιδρύματος ήταν, απ’ την καθαρά ιατρική άποψη, να δημιουργηθεί ένα κέντρο όπου οι άρρωστοι θα έβρισκαν φροντίδα και περίθαλψη σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου τότε της πατρίδας μας. Και, παράλληλα, ένα κέντρο όπου οι πνευματικές ανάγκες και αναζητήσεις των αρρώστων θα έβρισκαν τις απαντήσεις τους. Ακόμη πιο απλά ένα νοσοκομείο όπου θα ήταν εμφανής η παρουσία και η μαρτυρία του Χριστού. Και κάτι τέτοιο, μέχρι τότε, δεν υπήρχε στον τόπο μας.
ΕΡΩ: Ποια επίδραση είχε ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ στα 40 χρόνια λειτουργίας, στα ιατρικά δρώμενα της πατρίδας μας;
> Στα σαράντα χρόνια της λειτουργίας του, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» έχει προχωρήσει σε πολλές επιστημονικές και πνευματικές κατακτήσεις. Με τη βοήθεια του Θεού, δημιουργήθηκε ένα κέντρο που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Το «κέρδος» δεν είναι ο κύριος στόχος, αν και η οικονομική αυτοδυναμία είναι πάντοτε επιθυμητή. Πέρα όμως απ’ αυτήν, η «ανοιγμένη αγκαλιά» σε όλους εκείνους που πάσχουν, που υποφέρουν, που έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας είναι στη σκέψη και στην καρδιά όλων μας. Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν κοστίζει οικονομικά η νοσηλεία στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ», θα πω όμως ότι άνθρωποι που ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν στις συνήθεις οικονομικές απαιτήσεις των νοσημάτων τους, δεν βρήκαν ποτέ την πόρτα μας κλειστή.
Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» είναι ανάμεσα στα λίγα σοβαρά ιατρικά κέντρα της χώρας μας, με ακτινοβολία που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Το ιατρικό επιτελείο, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό της Κλινικής, είναι υψηλού επιπέδου και ανταποκρίνεται σε όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις της σωστής, επιμελημένης και ιατρικά άψογης νοσηλείας των ασθενών.
ΕΡΩ: Πόσα άτομα έχουν νοσηλευτεί όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με τι στατικές σας; Από πόσα άτομα αποτελείται όλο το προσωπικό της Κλινικής;
> Στα σαράντα χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε νοσηλεύσει περισσότερους από πεντακόσιες χιλιάδες αρρώστους. Στις εγκαταστάσεις μας σήμερα πια, λειτουργούν 22 χειρουργικές αίθουσες, έτσι ώστε να μπορούμε να χειρουργούμε 22 αρρώστους την ίδια ώρα. Έχουμε τρεις μεγάλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ο τεχνολογικός εξοπλισμός μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα μεγάλα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.
Οι συνεργάτες μας γιατροί πλησιάζουν τον αριθμό των χιλίων, ενώ το μόνιμο προσωπικό της Κλινικής (νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό κλπ.) κυμαίνεται γύρω στα 520 άτομα. Είμαστε, επομένως, ένα σχετικά «μεγάλο» νοσοκομείο, με δυνατότητα αντιμετωπίσεως των προβλημάτων όλων των ειδικοτήτων, πλην της ψυχιατρικής, της ακτινοθεραπείας και της πυρηνικής ιατρικής
ΕΡΩ: Μετά από 40 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, πώς βλέπετε το μέλλον της Κλινικής με τα σημερινά δεδομένα;
> Έχοντας ήδη συμπληρώσει σαράντα χρόνια λειτουργίας, η Κλινική μας μπορεί, απ’ την ανθρώπινη πλευρά τουλάχιστον, να αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Έχουν τεθεί οι βάσεις μιας σωστής και επιμελημένης ιατρικής φροντίδας προς τους αρρώστους και προσδοκούμε ότι, με τη βοήθεια του Θεού, το όραμα που αποτέλεσε το θεμέλιο της Κλινικής και που μέχρι σήμερα υπηρετήθηκε πιστά, θα παραμείνει στη σκέψη, στην καρδιά και στις αποφάσεις των διαδόχων. Οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο δεν μπορούν να κατοχυρωθούν απόλυτα απ’ την ανθρώπινη πλευρά. Προσδοκούμε όμως και πιστεύουμε ότι το χέρι του Θεού που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, πολύ απλά και πολύ περιορισμένα στην αρχή, και που την έχει φέρει στο σημερινό επίπεδο, θα συνεχίσει να παρέχει την ευλογία Του και στο μέλλον.