του Παναγιώτη Κανταρτζή
Μερικές προσωπικές σκέψεις για το θέμα των νέων κέντρων μεταναστών.
Αναγγέλθηκε η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας για παράνομους μετανάστες. Εκεί σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού “θα φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την απέλαση τους περίπου χίλιοι παράνομοι μετανάστες, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας”. Η ελληνική κοινωνία αντιδρά όχι με την ιδέα αλλά επειδή πιστεύει ότι η παρουσία τέτοιων κέντρων θα υποβαθμίσει τις περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν. Ο υπουργός αντίθετα υποστηρίζει ότι τα κέντρα θα λειτουργήσουν ευεργετικά στις τοπικές κοινωνίες καθώς θα δημιουργήσουν μεγάλο αριθμό από νέες θέσεις εργασίας.
Επιτρέψτε μου να κάνω μία δύο επισημάνσεις.
Η πρώτη αφορά την υποκρισία και την ιδιοτέλεια της κοινωνίας μας. Δεν υπάρχει χωριό και πόλη σε όλη την επικράτεια της χώρας μας που να μην στηρίζεται στην φθηνή εργατική δύναμη των μεταναστών. Η δύναμη αυτή είναι φτηνή όχι μόνο επειδή τα ημερομίσθια είναι χαμηλά αλλά επειδή στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν ανασφάλιστοι. Αυτοί που δεν τους ασφαλίζουν φυσικά είμαστε εμείς. Αυτοί που δεν προβληματίζονται για το αν έχουν χαρτιά ή όχι είμαστε πάλι εμείς. Και είμαστε ξανά εμείς που αντιδρούμε στην δημιουργία κέντρων μεταναστών γιατί θα υποβαθμίσουν την περιοχή μας. Με άλλα λόγια τους θέλουμε ακόμη και παράνομους όταν μας βολεύει και δεν τους θέλουμε όταν δεν μας βολεύει. Επίσης, τολμώ να πω ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα φανέρωσε τις δικές μας παθογένειες. Ξέρετε πόσες οικογένειες διαλύθηκαν στα (παραδοσιακά κατά άλλα) χωριά μας καθώς οι στυλοβάτες των (παραδοσιακών κατά άλλα)οικογενειών μας τα έμπλεξαν με αλλοδαπές; Επίσης αναρωτιέμαι ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν τα παράνομα προϊόντα που πωλούν; Αυτά για την υποκρισία. Σχετικά με την ιδιοτέλεια το θέμα είναι απλό. Οι συνέλληνες μας λένε ας πνιγεί η Αθήνα, η Πάτρα ή όποια άλλη πόλη αρκεί να μην αγγίξει το πρόβλημα εμάς!
Η δεύτερη επισήμανση αφορά δύο σημεία στην διατύπωση της ανακοίνωσης. Διαβάζουμε ότι στα κέντρα αυτά θα «φιλοξενούνται» οι παράνομοι μετανάστες. Όπως στην Οργουελική κοινωνία του «1984» έτσι κι εδώ οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους. Η λέξη «φιλοξενία» έχει μία ιερότητα που την βεβηλώνουμε για να περιγράψουμε αυτό που στην ουσία είναι κράτηση. Επίσης διαβάζουμε ότι η «φιλοξενία» αυτή θα γίνεται με τις «καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας». Η φράση «καλύτερες δυνατές» με τρομάζει. Μοιάζει μία εκ των προτέρων παραδοχή ότι οι συνθήκες εκεί θα είναι άθλιες. Ίσως όμως πει κανείς ότι αυτές στις οποίες τώρα ζουν είναι αθλιότερες. Ναι αλλά ακόμη είναι μπολιασμένες με ελπίδα. Φανταστείτε την εξαθλίωση σε κέντρα που θα στηθούν σε χρόνο ρεκόρ για να φιλοξενήσουν χιλιάδες ανθρώπους που επένδυσαν πολλά (κάποιοι σχεδόν τα πάντα) σε μια ελπίδα που τώρα ναυαγεί.
Λοιπόν, δεν πρέπει να κάνουμε κάτι;Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε βλέποντας τους μετανάστες και όχι το μεταναστευτικό. Δηλαδή τους ανθρώπους και όχι μόνο το πρόβλημα. Αν τους γνωρίσεις ο καθένας είναι και μία ιστορία γεμάτη με πόνο και με προσδοκίες. Δεν ήρθαν στην Ελλάδα για πλάκα. Ούτε απλά ήρθαν για μια καλύτερη ζωή. Αρκετοί ήρθαν για να έχουν ζωή. Για να επιβιώσουν. Τι πρέπει να κάνουμε; Να διαλέξουμε τον δύσκολο δρόμο. Θα ήθελα την χώρα μας να είναι πρωτοπόρος στον αγώνα μέσα στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο για την «μοίρα» αυτών των ανθρώπων. Αναδεικνύοντας τα προβλήματά τους, με το να σταθεί ως υπερασπιστής τους μέσα στην ΕΕ. Γιατί εμείς; Επειδή εμείς είμαστε ο «πλησίον» τους, εμείς τους έχουμε μπροστά μας και ανάμεσά μας. Θα ήθελα την χώρα μου να μην παρουσιάζει μπροστά στους εταίρους της μόνο το πρόβλημα που οι μετανάστες γεννούν σε αυτήν αλλά και τα προβλήματα των ίδιων των μεταναστών. Θα ήθελα να όρθωνε αποφασιστικά και θαρραλέα τη φωνή της για αυτήν την παγκόσμια πληγή που εμείς (ο Δυτικός κόσμος) την ανοίξαμε και εμείς την κρατάμε ανοιχτή.
Θα ρώταγα μεγαλόφωνα μια κρίσιμη ερώτηση: γιατί οι άνθρωποι αυτοί ξεριζώνονται από τις εστίες τους; Τι φταίει; Θα έστρεφα λοιπόν το ενδιαφέρον και την συζήτηση κυρίως σε αυτό το κρίσιμο πεδίο.
Τέλος θα έφτανα ακόμη και στο σημείο ενός «ακτιβισμού», δηλαδή θα έδινα ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έφταναν έξω από τα σύνορα, έξω από την πόρτα των ευρωπαϊκών χωρών που απλά τώρα «νίπτουν τας χείρας τους». Με αυτόν τον τρόπο θα έκθετα και την δική τους υποκρισία.
Παράλληλα θα ήθελα η πολιτεία αλλά και η εκκλησία με όσους τρόπους θα μπορούσαν να παρακινήσουν την ελληνική κοινωνία να δείξει έλεος και φροντίδα στους ανθρώπους αυτούς. Επίσης θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και πρακτικές λύσεις όπως το να τους επιτρέπαμε να επισκεύαζαν και να αξιοποιούσαν οι ίδιοι με προσωπική εργασία τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης έτσι και αυτοί θα είχαν κάπου να μείνουν και η πόλη θα ήταν ομορφότερη.
Τότε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη «φιλοξενία», όχι ως πουκάμισο αδειανό αλλά ως πράξη ουσίας και αλήθειας.
Από την ιστοσελίδα: http://www.aeee.gr