ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΩ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΦΥΛΟ;

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

«… Οι σκέψεις μου και η επιθυμία της καρδιάς μου είναι να ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ με όλη μου την καρδιά, αλλά η προδιάθεση της καρδιάς μου δεν μπορεί να πειθαρχήσει και δεν έχω ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ να πειθαρχήσω σ’ αυτόν τον τομέα, που υστερώ φοβερά. Στα 60 και κάτι χρόνια μου συνειδητοποιώ ότι η αρέσκεια της καρδιάς μου στο αδύνατο φύλο είναι πολύ ζωντανή και δυνατή και αντί να λιγοστεύει, τελευταία αυξάνεται. Μ’ αρέσει πολύ να κοιτάζω ωραίες γυναίκες … Προσπαθώ να το δικαιολογήσω ότι  αυτό είναι φυσικότατο. Είναι φοβερή αδυναμία μου… Επικαλούμαι την προσευχή σας, να ανδρειωθώ και  ν’ αποφεύγω να ελκύομαι από την ομορφιά των γυναικών. Θέλω να γίνω δυνατός με απλή καρδιά και να τις βλέπω σαν  αδελφές μου και τίποτα παραπάνω, ν’ αρχίσω να μεγαλώνω και να αυξάνομαι στο χριστιανικό μου χαρακτήρα και να γίνω δυνατός χριστιανός και να μην ακολουθώ το ρεύμα της καθημερινότητας, αλλά να προβάλω αντίσταση δυναμική σ’ όλους τους πειρασμούς της ζωής και να ακολουθώ το σχέδιο του Θεού για μένα για να γίνω ένας ζωντανός χριστιανός, όπως με θέλει ο Κύριος  να είμαι…»

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Διάβασα με ενδιαφέρον το γράμμα σου. Επειδή παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν  και άλλοι, θεώρησα καλό την απάντηση μας να την καταχωρήσω στην ιστοσελίδα μας, με την ελπίδα και την προσευχή να βοηθηθούν και άλλοι.  Η απάντησή μας θα είναι σύντομη.

Διαπιστώνω ότι μέσα σου γίνεται μεγάλη μάχη. Δυο επιθυμίες αντιμάχονται η μία την άλλη, στην πραγματικότητα η πάλη γίνεται ανάμεσα στο νέο άνθρωπο που γεύτηκε τη σωτηρία του Χριστού και τον παλιό, που είναι η αμαρτωλή φύση. Η μία σου λέει να υπηρετήσεις τον Θεό και η άλλη να ενδώσεις στον πειρασμό της σάρκας. Ο απόστολος Παύλος  την πάλη αυτή την περιγράφει με έντονα χρώματα στο κεφάλαιο 7 της Επιστολής προς Ρωμαίους: «γιατί δεν κάνω εκείνο που θέλω, αλλά κάνω εκείνο το οποίο απεχθάνομαι» (εδ. 15) και «δεδομένου ότι δεν κάνω το καλό που θέλω, αλλά το κακό που δε θέλω, αυτό πράττω» (19).

Η μάχη είναι τόσο έντονη ώστε ο απόστολος φτάνει στο σημείο να κραυγάσει: «Πόσο ταλαίπωρος άνθρωπος είμαι εγώ! Ποιος θα με ελευθερώσει από το σώμα αυτό, που το έχει κυριεύσει ο θάνατος;» (24). Βέβαια στο εδ. 25 αναφωνεί θριαμβευτικά: «Ευχαριστώ το Θεό που δίνει τούτη την απελευθέρωση μέσω του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας!» 

Στη σκληρή μάχη, το θέμα είναι ποια από τις δυο φύσεις τροφοδοτούμε. Τη νέα φύση, την πνευματική, που είναι κάτω από την κυριαρχία του Πνεύματος του Θεού ή την παλιά, τον παλιό άνθρωπο, που τον κυριαρχεί ακόμη το σαρκικό φρόνημα. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, ενδίδουν στον πειρασμό, γιατί τρέφουν το πνεύμα και την ψυχή τους με τα σκύβαλα του κόσμου. Αντί να πετούν σαν τον αϊτό, σέρνονται στη γη σαν τα σκουλήκια.

Την αποτελεσματική συνταγή της νίκης και της απελευθέρωσης τη δίνει ο απ. Παύλος στο κεφάλαιο 8 της Επιστολής προς Ρωμαίους. Σ’ ένα σημείο γράφει: «οπωσδήποτε οι επιθυμίες της σάρκας ισοδυναμούν με θάνατο, ενώ η καθοδήγηση από το Πνεύμα ισοδυναμεί με ζωή και ειρήνη. Γιατί η σάρκα με τις επιθυμίες της είναι έχθρα εναντίον του Θεού, καθόσον δεν υποτάσσεται στο νόμο του Θεού, μα ούτε και μπορεί να υποταχτεί. Έτσι, λοιπόν, όσοι κυριαρχούνται από τη σάρκα δεν μπορούν να αρέσουν στο Θεό» (εδ. 6-8). «Αν όμως ζει ο Χριστός μέσα σας, τότε το μεν σώμα σας είναι νεκρό για την αμαρτία, ενώ το πνεύμα σας είναι ζωή για τη δικαιοσύνη» (εδ.10). Διάβασέ όλο το  κεφάλαιο 8 με προσοχή και πνεύμα προσευχής.

Μη ξεχνάμε ακόμη την ξεκάθαρη διδασκαλία του Κυρίου μας: «Ακούσατε πως δόθηκε στους αρχαίους η εντολή: Μη μοιχέψεις. Εγώ όμως σας λέω πως, όποιος κοιτάει γυναίκα παρακινούμενος από σαρκική επιθυμία, έχει κιόλας διαπράξει μοιχεία μαζί της μέσα στην καρδιά του» (Ματθαίος 5/27, 28).

 Και λίγο πιο κάτω: «Το λυχνάρι του σώματος είναι το μάτι. Συνεπώς, αν το μάτι σου είναι απονήρευτο, ολόκληρο το σώμα σου θα είναι φωτεινό. Αν όμως το μάτι σου είναι πονηρό, τότε όλο το σώμα σου θα είναι σκοτεινό. Αν λοιπόν, το φως που υπάρχει μέσα σου είναι σκοτάδι, πόσο χειρότερο θα είναι το σκοτάδι;» (Ματθαίος 6/22,23).

Ο απ. Παύλος προτρέπει τους πιστούς: «Τέλος, αδελφοί, όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι αγνά, όσα είναι ευχάριστα, όσα κάνουν καλή εντύπωση, οποιαδήποτε αρετή διακρίνετε και ό,τι αξιέπαινο υπάρχει, αυτά να συλλογίζεστε» (Φιλιππησίους 4/8).

Κάθε άνθρωπος, ακόμη και ο πιστός, έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του και ο εχθρός προσπαθεί απ’ αυτά να εισβάλει και να μας κατακτήσει. Επίσης κάθε ηλικία έχει και τους δικούς της ιδιαίτερους πειρασμούς. Γι αυτό χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση.

Καλό είναι να μοιραστείς το πρόβλημά σου με κάποιον έμπειρο και εχέμυθο πνευματικό άνθρωπο, που μπορεί να σε βοηθήσει στον αγώνα σου. Μην ξεχνάς όμως ότι η μάχη είναι δική σου. Για να νικήσεις χρειάζεται πλήρης παραχώρησή του εαυτού σου στον Ιησού Χριστό, που υποσχέθηκε ότι θα είναι μαζί μας. ΄Εστειλε το Άγιο Πνεύμα, που ενοικεί στον πιστό και μας εφοδιάζει για τον αγώνα μας. Με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο δεν πρέπει να μολύνουμε  το σώμα μας που είναι ναός του Αγίου Πνεύματος (α’ Κορινθίους 3/16,17).  Να μελετάς τακτικά την Αγία Γραφή. Να προσεύχεσαι με πνεύμα ταπεινό και με θέρμη. Να είσαι συνεχώς άγρυπνος και να αποφεύγεις τους πειρασμούς.

Μια και είσαι παντρεμένος να δείχνεις ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση στη γυναίκα σου και αυτή μόνο να ελκύει την προσοχή σου πρώτα και πάνω από όλες τις άλλες γυναίκες.

Σου συνιστούμε να διαβάσεις την ενδιαφέρουσα σειρά των άρθρων του χριστιανού Ψυχιάτρου Ανανία Καβάκα πάνω στο θέμα της μοιχείας που δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδας μας www.nikites.eu. Πιστεύουμε θα βοηθηθείς πολύ.

Ο Εκδότης

Comments are closed.