Καφεδάκι

του ΄Ακη Δημητριάδη

 

Ο καφές είναι ένα ρόφημα παγκόσμια διαδεδομένο. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο καθημερινά παρασκευάζονται 1.230.000.000 καφέδες (ένα δισεκατομμύριο, διακόσια τριάντα εκατομμύρια). Έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη.

Οι γιατροί λένε ότι, ένα καφεδάκι την ημέρα δε βλάφτει, αλλά αν πιούμε περισσότερα μπορεί να μας κάνουν κακό. Υπερβολική κατανάλωση καφέ είναι δυνατό να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος και αϋπνία. Περισσότερο ευαίσθητα στη δράση της καφεΐνης είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας, ειδικά όσον αφορά στον ύπνο.

Ο καφές προέρχεται από την Αιθιοπία από όπου διαδόθηκε στην Αραβία. Σύμφωνα με τον μύθο, ένας γιδοβοσκός παρατήρησε ότι τα ζώα του ήταν πιο ζωηρά και νευρικά («χόρευαν») όταν έτρωγαν τους καρπούς από τον αυτοφυή θάμνο του καφέ. Οι μουσουλμάνοι, κατά έναν άλλο μύθο, λένε ότι ο καφές δόθηκε στον Μωάμεθ από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προκειμένου να του χαρίσει δύναμη και αντοχή.

Στην Ευρώπη ο καφές ήλθε τον μεσαίωνα μέσω των εμπόρων της Βενετίας και διατέθηκε αρχικά στους πλούσιους, σαν εξωτικό είδος. Η δημοτικότητά του μεγάλωσε όταν το 1600 ο Πάπας Κλήμης Η΄, παρά τις συμβουλές του περίγυρού του να αφορίσει τον καφέ σαν ισλαμική απειλή προς το χριστιανισμό, δοκίμασε καφέ, τον βρήκε εξαίσιο, και τον “βάφτισε” ως Χριστιανικό ρόφημα. Το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645.

Στην Ελλάδα ο καφές ήλθε κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής. Τον καιρό της Γερμανικής κατοχής και της πείνας, οι παππούδες και οι πατεράδες μας έφτιαχναν καφέ από καβουρντισμένα ρεβίθια.

Ο καφές συνέχεια εμπλουτίζεται με νέες γεύσεις και αρώματα. Επίσης με πρόσθετα οργανικά και ωφέλιμα στοιχεία, που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία. Ένας νέο είδος που έκανε την εμφάνισή του, είναι καφές εμπλουτισμένος με εκχύλισμα από μανιτάρι «γανόδερμα». Το μανιτάρι αυτό φαίνεται ότι ήταν γνωστό στην αρχαιότητα και από πολλούς θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι σημερινοί Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι πίνουν μόνον 1-2 είδη καφέ (συνήθως φίλτρου). Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έμαθαν και την ελληνική παραλλαγή του φραπέ.

Αντίθετα, εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε ανακαλύψει αμέτρητα είδη καφέ – πάνω από 40.  Μερικοί από αυτούς είναι:

1)     ελληνικός βαρύγλυκος

2)     ελληνικός βαρύγλυκος διπλός

3)     ελληνικός βαρύγλυκος και όχι (δηλαδή χωρίς καϊμάκι)

4)     ελληνικός σκέτος

5)     ελληνικός ελαφρύς

6)     ελληνικός μέτριος

7)     ελληνικός με ολίγη

8)     ελληνικός πολλά βαρύς

9)     ελληνικός ναι και όχι

10)   ελληνικός γλυκύβραστος

11)   ελληνικός ντεκαφεϊνέ

12)   γαλλικός (φίλτρου)

13)   γαλλικός ντεκαφεϊνέ

14)   νεσκαφέ ζεστός σκέτος

15)   νεσκαφέ ζεστός με γάλα

16)   νεσκαφέ φραπέ

17)   νεσκαφέ φραπέ με γάλα

18)   νεσκαφέ ντεκαφεϊνέ

19)   εσπρέσο

20)   εσπρέσο διπλός

21)   εσπρέσο λούγκο

22)   εσπρέσο μακιάτο

23)   εσπρέσο στρέτο

24)   εσπρέσο ντεκαφεϊνέ

25)   εσπρέσο φρέντο

26)   φρέντο καπουτσίνο

27)   φρέντο ντεκαφεϊνέ

28)   φίλτρου σκέτος

29)   κοζίτο καραμέλ

30)   κοζίτο αμαρέτο

31)   κοζίτο τσόκο

32)   καπουτσίνο

33)   καπουτσίνο διπλός

34)   καπουτσίνο λάτε

35)   καπουτσίνο ντεκαφεϊνέ

36)   φροζίτο εσπρέσο

37)   φροζίτο  σπέσιαλ

38)   φροζίτο τσόκο

39)   fredoccino

40)   biscoccino

41)   Mochaccino, κ.ά.

 

 

Comments are closed.