του ΄Ακη Δημητριάδη
Το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι φέτος, για πρώτη φορά από τότε που μπήκαμε στην κρίση, αναμένεται αύξηση 25% στην τουριστική κίνηση. Επίσης μελετάται η μείωση του φόρου εστίασης από 23% στο 11%.
Δεν ξέρω εάν θα επαληθευτούν αυτές οι αισιόδοξες προβλέψεις, ξέρω όμως τι έκανε ένας φίλος μου που έχει ξενοδοχείο στην Ολυμπιακή Ακτή (Κατερινόσκαλα) της Πιερίας και αύξησε θεαματικά τις δουλειές του.
Πριν από μερικά χρόνια με τη γυναίκα μου είχαμε πάει εκδρομή στην Κέρκυρα. Μου είχε κάνει εντύπωση τότε, εκτός από τα άλλα, ότι μόλις μπήκαμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, πάνω στο τραπέζι είχε ένα καλαθάκι – δώρο του ξενοδοχείου με κουμ-κουάτ σε γλυκό κουταλιού κι ένα μικρό μπουκαλάκι λικέρ πάλι από κουμ-κουάτ, με όμορφη συσκευασία, κορδέλες κλπ. Είχε κι ένα σημείωμα, «Σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε καλή διαμονή». Την άλλη μέρα το πρωί παρατήρησα ότι στον πλούσιο μπουφέ, πρώτη θέση είχε η μαρμελάδα, πάλι από κουμ-κουάτ, σε διάφορα σχέδια και χρώματα, γλυκό κουταλιού κουμ-κουάτ, τάρτες με σαντιγί και από πάνω αντί για κερασάκι πάλι κουμ-κουάτ.
Κάτι ανάλογο είχα παρατηρήσει και στη Θάσο, δηλαδή το ξενοδοχείο να προσφέρει τοπικό καρυδάκι γλυκό κουταλιού και λικέρ από καρύδι. Αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, τα τουριστικά καταλύματα τα τελευταία χρόνια προβάλλουν και προσφέρουν στους πελάτες τους τοπικά προϊόντα. Για παράδειγμα:
· Στη Λήμνο το μοναδικό αρωματικό και γευστικότατο θυμαρίσιο μέλι.
· Στη Φλώρινα κόκκινες πιπεριές.
· Στα Γρεβενά τα μανιτάρια (ακόμα και γλυκό κουταλιού)
· Στη Ραψάνη τα σαρμαδάκια από αμπελόφυλλα.
· Στα Γιάννινα βατραχοπόδαρα.
· Στο Πήλιο το σπετζοφάϊ.
· Στην Κρήτη σαλιγκάρια.
· Στη Σάμο το γλυκό μοσχάτο κρασί (που μοιάζει σαν λικέρ και το προμηθεύεται το Βατικανό για τη θεία λειτουργία).
· Στην Αχαΐα τη μαυροδάφνη, κονιάκ ΜΕΤΑΞΑ, κλπ.
Πέρσι, λοιπόν, καθώς συζητούσαμε με τον φίλο μου ξενοδόχο, κάποια στιγμή έριξα την ιδέα, πώς θα μπορούσε να δουλέψει καλύτερα το ξενοδοχείο του, προβάλλοντας και διαφημίζοντας τοπικά προϊόντα της Πιερίας.
Έτσι λοιπόν, πράγματι, ο φίλος μου αποφάσισε και κατά την υποδοχή των πελατών σε κάθε δωμάτιο βάζει ένα όμορφο μικρό καλαθάκι-δώρο με γλυκό κουταλιού και λικέρ από ακτινίδια. Η ετικέτα στο μπουκαλάκι με το λικέρ έχει το σκίτσο του Ολύμπου, έναν αρχαίο θεό, και τη λέξη ΝΕΚΤΑΡ. Το καλαθάκι συνοδεύεται με ένα σημείωμα, «οι θεοί του Ολύμπου σας καλωσορίζουν και σας εύχονται καλή διαμονή».
Επίσης, το πρωί στην τραπεζαρία την πρώτη θέση έχει η μαρμελάδα από ακτινίδια, ενώ το μεσημέρι στο εστιατόριο η σπεσιαλιτέ του μάγειρα είναι «Αμβροσία». Μάλιστα, στο μενού, σε ένα μικρό ενημερωτικό κείμενο αναφέρει ότι η αμβροσία ήταν η τροφή των θεών, και ότι η λέξη προέρχεται από το στερητικό γράμμα α- και τη λέξη βροτός, που σημαίνει ο μη θνητός, ο αθάνατος.
Στη ρεσεψιόν και σε όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείο υπάρχει ένα διαφημιστικό των μικρών ημερήσιων εκδρομών που οργανώνει το ξενοδοχείο (στο αρχαίο Δίον, στο Ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα, Παλιό Παντελεήμονα, μονή Εφρέμ, Μετέωρα, κλπ.). Την πρώτη θέση φυσικά, έχει ο Όλυμπος, «το βουνό των θεών».
Το βραδάκι, πριν οι πελάτες ετοιμαστούν για έξοδο, το ξενοδοχείο προσφέρει δωρεάν μυρωδάτο ελληνικό καφέ κι ένα γλυκό κουταλιού συκαλάκι Ολύμπου. Έτσι οι πελάτες καθισμένοι αναπαυτικά στο μπαλκόνι τους απολαμβάνουν το καφεδάκι τους με θέα τον Όλυμπο και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα απέναντι στα Πιέρια.
Τέλος, στο μίνι μάρκετ του ξενοδοχείου, εξέχουσα θέση έχει το τσάϊ του βουνού (Ολύμπου), η ρίγανη Ολύμπου, και, φυσικά, αναμνηστικά όμορφα βαζάκια με μαρμελάδα και γλυκό από ακτινίδια, σε όμορφες «ολύμπιες» συσκευασίες.
Το κόστος όλων αυτών των δωρεάν προσφορών ανά πελάτη (καλαθάκι, καφές, γλυκό κουταλιού) δεν ξεπερνά τα 10-15 ευρώ. Οι πελάτες, όμως, ενθουσιάζονται και μένουν τόσο πολύ ευχαριστημένοι, που όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους λένε τα καλύτερα λόγια για αυτό το ξενοδοχείο και τις «θεϊκές στιγμές» που έζησαν στην Ολυμπιακή Ακτή. Κάνουν την καλύτερη διαφήμιση και προγραμματίζουν να έλθουν ξανά την επόμενη χρονιά.