Απογοήτευση και πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Γράφει ο Δρ ΄Εραστος Φίλος
Δεν κατάφερες να πάρεις τη δουλειά που τόσο επιθυμούσες. Ή κάποιος που αγαπάς πολύ σε απογοήτευσε. Όποιες και να ήταν οι περιστάσεις, δεν ευδοκίμησε αυτό που περίμενες και τώρα νιώθεις απογοητευμένος. Η όλη υπόθεση  σου πήρε το έδαφος κάτω από τα πόδια σου και τώρα αναρωτιέσαι πώς θα συμμαζέψεις τα συναισθήματά σου και θα προχωρήσεις μπροστά. Το να πει κανείς ότι πρόκειται απλώς για ένα οδυνηρό γεγονός θα ήταν σαφώς μια υποτίμηση του όλου γεγονότος. Είναι πραγματικότητα όμως, ότι τα συναισθήματά σου μπορούν να σε οδηγήσουν σε βαθιά κατάθλιψη και απελπισία.


Η απογοήτευση είναι ένα σκληρό χάπι για να το καταπιεί κανείς. Είναι, όμως, κάτι που σαν άνθρωποι αντιμετωπίζουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Εάν το καλοσκεφτεί κανείς, η Βίβλος είναι γεμάτη από απογοητευμένους ανθρώπους – ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο Μωυσής, ο Δαβίδ, ο Ιακώβ, η Άννα, κλπ. Ακόμη και ο Ιησούς γεύτηκε  την απογοήτευση κατά τη διάρκεια της ζωής του σε πολλές μορφές: π.χ. όταν οι άνθρωποι δεν λάμβαναν υπόψη τους το μήνυμά του, όταν οι μαθητές του δεν τον πίστευαν, όταν αντιμετώπιζε αντιπαραθέσεις με τους νομικιστές Φαρισαίους. Η μεγαλύτερη ίσως απογοήτευση, ανθρωπίνως, γι’ αυτόν ήταν ότι ο Θεός-Πατέρας δεν τον έσωσε από το Σταυρό.

Το καλό είναι ότι οι βιβλικοί χαρακτήρες όλοι τους ξεπέρασαν την απογοήτευση και κατάφεραν μετά σπουδαία πράγματα. Γνωρίζουμε πως ο Ιησούς ξεπέρασε τη μεγαλύτερη απογοήτευση, για χάρη μας.

Σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση ξανά και ξανά στη ζωή μας, σημαντικό είναι, με την πάροδο του χρόνου, να μάθουμε πως  να την αντιμετωπίζουμε σωστά. Κάθε φορά που δεν εκπληρώνεται αυτό που τόσο θέλουμε ή τόσο έντονα περιμένουμε, δεν είναι λόγος να περνάμε συναισθηματική κρίση. Πρέπει να μάθουμε να επιθυμούμε λιγότερο αυτά που θέλουμε εμείς και περισσότερο αυτά θέλει ο Θεός για μας. Όπως προσευχήθηκε ο Ιησούς, όταν ζήτησε από το Θεό να τον απαλλάξει από την εμπειρία του πόνου ενόψει του Σταυρού: «Όχι το θέλημα το δικό μου, αλλά το δικό σου να γίνει» (Λουκ. 22, 42).

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι ο Θεός που μας απογοητεύει. Οι συνθήκες μας απογοητεύουν καθώς και οι άνθρωποι στη ζωή μας. Γι’ αυτό, όταν συμβαίνει κάτι κακό στη ζωή μας, δεν είναι η στιγμή να κατηγορήσουμε τον Θεό, αλλά η στιγμή να τρέξουμε σ’ Αυτόν.

Επειδή λοιπόν απογοήτευση είναι κάτι που όλοι μας πειραματιζόμαστε αργά ή γρήγορα στη ζωή μας, καλό είναι να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε με θετικό τρόπο:

1. Άφησε την θλίψη σου να ξεχειλίσει, αλλά στη συνέχεια, παράδωσε την απογοήτευσή σου στο Θεό
Βίωσες μια απώλεια; Είναι φυσικό ότι θα θρηνήσεις. Για μια περίοδο θα αισθάνεσαι λυπημένος για την κατάσταση αυτή, αλλά στη συνέχεια, προσπάθησε να βρεις πάλι τον εαυτό σου. Μπορεί να πάρει χρόνο η υπόθεση αυτή, αλλά πρέπει να πάρεις την απόφαση να ξεπεράσεις την απογοήτευσή σου. Μην την αγνοήσεις , αντιμετώπισέ την και μετά προσπέρασέ την. Προσευχήσου γι’ αυτή, έσω ειλικρινής με τον Θεό για το πώς αισθάνεσαι. Αλλά μην αφήσεις την απογοήτευση να είναι μια σκιά πάνω από τη ζωή σου. Μάθε πώς μπορείς να εναποθέτεις το συναίσθημά σου αυτό στο Θεό και μόνο. Αυτός πραγματικά είναι το πιο ασφαλές μέρος για να το καταθέσεις.

2. Αξιολόγησε και προσάρμοσε τις προσδοκίες σου
Υπάρχει και μια άλλη πλευρά στην απογοήτευση. Μπορεί να σε αποδυναμώσει, και να σε ταπεινώσει, δεδομένου ότι είναι ένας τρόπος που σε αναγκάζει να εξετάσεις πού και σε ποιόν εναποθέτεις τις ελπίδες σου. Μια ανέφικτη ελπίδα οδηγεί σε απογοήτευση. Η απογοήτευση, συνεπώς, μπορεί να είναι ένα σημείο εκκίνησης για την αναπροσαρμογή των προσδοκιών μας σχετικά με τα πράγματα που πραγματικά επιδιώκουμε στη ζωή. Τι συμβαίνει όταν χάνεις μια δουλειά που αγαπάς; Πού θα απευθυνθείς, όταν ένα πρόσωπο που αγαπάς σε εγκαταλείπει; Απογοητεύεσαι και χάνεις κάθε ελπίδα. Μάθε να στηρίζεις την ελπίδα σου στο Θεό και μόνο. Εκεί πραγματικά βρίσκεσαι σε ασφάλεια.

3. Ξεκίνα
Μην βυθίζεσαι στην απογοήτευση. Αυτή η κατάσταση σε κάνει μη-παραγωγικό και μπορεί πραγματικά να σε βλάψει. Πάψε να στρέφεσαι γύρω από αυτή και άρχισε να δραστηριοποιείσαι. Ξεκίνα ένα νέο χόμπι, άρχισε να επισκέπτεσαι φίλους ή γίνε εθελοντής σε μια οργάνωση που σε εμπνέει. Ξεπέρνα τον εαυτό σου και το πρόβλημά σου και βοήθησε κάποιον στην ανάγκη του προκειμένου να πετύχει τους δικούς του στόχους. Μια κατάσταση απογοήτευσης μπορεί επίσης να είναι η στιγμή ανανέωσης της επινοητικότητάς σου. Δοκίμασε κάτι άλλο, πήγαινε σε διαφορετική κατεύθυνση ή δες τα πράγματα από μια νέα σκοπιά. Εάν ένα όνειρο πεθαίνει, αγκάλιασε ένα άλλο και προχώρα μπροστά.

Όλοι μας αντιμετωπίζουμε απογοητεύσεις στη ζωή μας. Κανείς δεν μας υποσχέθηκε ότι η ζωή είναι εύκολη. Ζούμε σε έναν χαλασμένο κόσμο γι’ αυτό και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Και είναι γεγονός πως στους Ψαλμούς διαβάζουμε, πως «ο δίκαιος έχει πολλά προβλήματα» (Ψαλμός 34, 19). Ωστόσο, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ακόμα κι αν δεν πετύχεις αυτό που ήθελες, ο Θεός θα είναι μαζί σου και ποτέ δεν θα σε εγκαταλείψει (Δευτερονόμιο 31, 6). Ακόμη και την απογοήτευση ο Θεός μπορεί να την κάνει να βγει σε καλό (Ρωμαίους 8, 28).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Relevant Magazine.

Comments are closed.