Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης
Η Κατερίνη έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν τα βρίσκουμε εύκολα σε άλλη ελληνική πόλη: Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης (Σχολή Γονέων) και τον Συνοικισμό Ευαγγελικών.
Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1989 με πρώτο πρόεδρο τον Εισαγγελέα κ. Σταμάτη Θεόδωρο. Ακολούθησε ο δικηγόρος και Επιμελητής Ανηλίκων κ. Δημήτριος Δημηνάς και ο αείμνηστος Στέλιος Ανδρουλάκης. Από το 2005 μέχρι σήμερα Πρόεδρος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης.
Τα υπόλοιπα μέλη του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία ακούραστα και εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους:
Αντιπρόεδρος: Μαρία Μαλλιάρα, Γ. Γραμματέας: Ιωάννης Μπίνιας, Ταμίας: Ματίνα Μαυρομάτη, Μέλη: Πασχάλης Μαρούδης, Φωτεινή Μητσοπούλου, Μάρθα Κακουλίδου, Αναστάσιος Καραίσκος.
Κάθε Δευτέρα στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ στο πάρκο) διακεκριμένοι επιστήμονες εισηγούνται και συζητούν με τους ακροατές, κοινωνικά, παιδαγωγικά, ψυχολογικά, οικογενειακά, ιστορικά, περιβαλλοντικά, ιατρικά, θεολογικά και λοιπά επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα.
Λειτουργεί Δανειστική Videoθήκη με τις διαλέξεις των ομιλητών σε ψηφιακή μορφή (DVD) στην αίθουσα της δανειστικής βιβλιοθήκης, πάνω από το Συνεδριακό Κέντρου. Επίσης η ιστοσελίδα www.sxoligoneon.gr στο διαδίκτυο, έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν πρόσβαση, να βλέπουν on line ή να αποθηκεύουν παλαιότερες ομιλίες, και να έχουν άμεση ενημέρωση σε τρέχοντα και σε παλαιότερα προγράμματα και εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις γίνονται με συμμετοχή και συνδιοργάνωση όλων των πολιτιστικών κλπ. φορέων του Νομού.
Οι ομιλητές είναι κορυφαίοι επιστήμονες: Κοσμήτορες και Καθηγητές πανεπιστημίου, καθηγούμενοι Ιερών Μονών, διακεκριμένοι ιατροί, κλπ.
Είναι, λοιπόν, τυχεροί οι κάτοικοι της Κατερίνης, και γενικά της Πιερίας, που έχουν κάθε βδομάδα την ευκαιρία επιμόρφωσης από ένα τέτοιο ίδρυμα.
Ως ακροατής πολλών από τις ομιλίες, έχω να σημειώσω μερικές παρατηρήσεις, και να κάνω σχετικές προτάσεις για βελτίωση της λειτουργίας της Σχολής:
1) Ο χώρος το Συνεδριακού Κέντρου ορισμένες φορές είναι ανεπαρκής για να χωρέσει το πλήθος των ακροατών, ιδίως σε ομιλίες θρησκευτικού περιεχομένου, και πολλοί μένουν όρθιοι στους διαδρόμους, ακόμα και έξω από την αίθουσα. Προτείνω να γίνει ή να χρησιμοποιηθεί άλλος χώρος μεγαλύτερος.
2) Μερικές φορές η θέρμανση ή ο κλιματισμός είναι ανεπαρκή. Προτείνω να αντικατασταθεί η θέρμανση και ο κλιματισμός με νέα κατάλληλη, ή να ξεκινάει η θέρμανση και η ψύξη του χώρου 1-2 ώρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
3) Οι «σύντομοι» χαιρετισμοί, που προηγούνται των ομιλιών, συχνά γίνονται κουραστικοί. Προτείνω να είναι πραγματικά πολύ σύντομοι, ρητά μόνο μισό λεπτό ο καθένας, και να μη μεσολαβεί κενό χρόνου ανάμεσα στον έναν και τον επόμενο που θα σηκωθεί να πάει στο μικρόφωνο για να μιλήσει.
4) Επίσης το βιογραφικό των ομιλητών, πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο σύντομο.
5) Σχεδόν ποτέ δεν άρχισε καμία εκδήλωση στην ώρα της. Κατά μέσο όρο υπάρχει μια καθυστέρηση 20-30 λεπτών. Αυτό, εκτός που αποτελεί προσβολή προς τους ακροατές, κουράζει ψυχικά και σωματικά, με αποτέλεσμα στη μέση, και πριν ολοκληρωθούν οι ομιλίες και η συζήτηση πολλοί να αναζητούν την τουαλέτα ή απλά να φεύγουν για το σπίτι τους. Πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Η πρόφαση καθυστέρησης λόγω δήθεν του «ακαδημαϊκού τέταρτου», ή επειδή …άργησε να έλθει κάποιος «επίσημος» (!) νομίζω ότι είναι απαράδεκτη από κάθε πλευρά, τόσο για τους οργανωτές όσο και για τους «επίσημους». Προτείνω οι ομιλίες να αρχίζουν ακριβώς στις 19:00, όπως λέει και το πρόγραμμα, χωρίς ούτε ένα λεπτό καθυστέρηση.
Οι Κατερινιώτες εκτός από φιλομαθείς φαίνεται ότι είναι και φιλόθρησκοι.
Το δείχνει η ιδιότητα πολλών ομιλητών και τα θέματα των ομιλιών τους:
Γέρων Ελισσαίος: 1050 χρόνια Άγιο Όρος. Ανδρέας Κονάνος, θεολόγος: Η ζωή του Χριστού θεραπεύει τον Όλο Άνθρωπο. Μερόπη Σπυροπούλου: Τίμα τον πατέρα και την μητέρα σου. Κων/νος Χολέβας: Η ελληνορθόδοξη απάντηση στη σύγχρονη κρίση. Γερόντισσα Αικατερίνα, καθηγουμένη Ιεράς Μονής Οσίου Εφρέμ του Σύρου: Όσιος γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Γέρων Νίκων: Το Άγιον Όρος σήμερα. Πατήρ Μάξιμος: Ο Χριστός η ειρήνη ημών. Πατήρ Εφραίμ, καθηγούμενος Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους: Η ουσία του μοναχισμού. Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης: Οι πατέρες της Εκκλησίας και η σημασία τους. Πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός: Το μάθημα των Θρησκευτικών και η Ευρώπη ως Πρόσχημα.
Να μη ξεχνάμε επίσης ότι στο κέντρο της Κατερίνης λειτουργεί η ΒΑΡΝΑΒΕΙΟΣ Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως, αφιερωμένη στον μακαριστό Μητροπολίτη Βαρνάβα. Είναι ένας σημαντικός πνευματικός θησαυρός με περισσότερους από 11.000 τίτλους βιβλίων, που εμπλουτίζεται συνεχώς χάρη στην ευαισθησία του Μητροπολίτη κ.κ Αγαθόνικου (ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της). Περιλαμβάνει, εκτός από θεολογικά και ποιμαντικά βιβλία, επίσης βιβλία εκκλησιαστικής μουσικής, βίους αγίων, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, ιστορικά, λογοτεχνικά, παιδικά, αρχαίους συγγραφείς, αφιερωματικούς τόμους κ.ά. Μαζί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελούν πόλο μάθησης και πολιτισμού για την πόλη.
Ο Συνοικισμός Ευαγγελικών Κατερίνης είναι επίσης κάτι αξιοσημείωτο και ίσως μοναδικό. Ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες μετά την μικρασιατική καταστροφή το 1923, όταν η Κατερίνη ήταν μια άσημη μικρή πόλη με πληθυσμό μόλις 5.000 κατοίκων. Η πρώτη παραχώρηση γης στους πρόσφυγες Ευαγγελικούς περιλάμβανε, εκτός από τα άλλα, και δύο μεγάλα οικοπεδικά τετράγωνα για την ανέγερση ναού, Σχολικού Κτιρίου και άλλων οικοδομών για θρησκευτικούς, μορφωτικούς, και φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Την ημέρα των εγκαινίων του ναού έγιναν επίσης τα εγκαίνια και του Αναγνωστηρίου του Χριστιανικού Συλλόγου Νέων. Ακολούθησε το Σχολικό Κτίριο, στο οποίο περιλαμβανόταν και βιβλιοθήκη με περισσότερους από 500 τόμους, ιστορικά, εγκυκλοπαιδικά, θρησκευτικά, λογοτεχνικά (Καζαντζάκης κ.ά.), ποιητικές συλλογές (Σολωμός, Παλαμάς κ.ά.).
Τη δεκαετία του ’50 οι Ευαγγελικοί κάτοικοι του Συνοικισμού ανέρχονταν σε 400-500 οικογένειες, δηλαδή ένας πληθυσμός περίπου 3.000 κατοίκων. Στην πραγματικότητα, με την έλευση των Ευαγγελικών προσφύγων ο πληθυσμός της πόλης σχεδόν διπλασιάστηκε.
Τη δεκαετία εκείνη λειτούργησε στο Συνοικισμό και το Βιβλικό Ίδρυμα Κατερίνης, με Έλληνες και ξένους καθηγητές. Μερικά από τα μαθήματα που διδάχτηκαν ήταν, Ερμηνεία Καινής Διαθήκης, Συνοπτική μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης, Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη, Δογματική, Παιδαγωγικά, Μουσική, Νεοελληνικά και Αγγλικά.
Επίσης μέχρι το 1962 λειτούργησε ένα ιδιότυπο φροντιστηριακό και κατηχητικό σχολείο, με ασκήσεις στα μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου.
Τέλος, από το 1953 και μέχρι σήμερα στο χώρο των κατασκηνώσεων Λεπτοκαρυάς τη θερινή περίοδο λειτουργεί συνεδριακό κέντρο.
Φιλομαθείς, λοιπόν, οι Κατερινιώτες και φιλόθρησκοι.
Όταν ο Απόστολος Παύλος περιόδευσε τη Μακεδονία, η Κατερίνη πρέπει να ήταν ένα μικρό χωριό.
Εάν το είχε κάνει σήμερα, ίσως θα αφιέρωνε και για τους κατοίκους της Κατερίνης και τους Πιεριείς κάποια σχετική Επιστολή!