Γράφει ο Γ.Σ.Κανταρτζής
Στο blog http://romfea.gr/ διαβάσαμε το μήνυμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου (Ι) με την ευκαιρία της έναρξης «των Ενοριακών Συνάξεων Μελέτης Αγίας Γραφής». Σταχυολογούμε μερικά τμήματά του: «… αποστολή της Εκκλησίας μας είναι η σπορά του λόγου του Θεού … Στην Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας θεμελιώδη και κεντρική θέση κατέχει η Αγία Γραφή…Οι Πατέρες της Εκκλησίας έχουν ως κύριο οδηγό τους το Ευαγγέλιο και εξαίρουν την αξία της μελέτης του… Ανάμεσα στους χριστιανούς μας υπάρχει μία υποτίμηση της Αγίας Γραφής… Πολλοί από τους πιστούς μας… δεν θεωρούν απαραίτητη τη μελέτη του λόγου του Θεού… υπάρχει άγνοια της αγίας Γραφής και έλλειμμα κατήχησης. Αν όμως αξιοποιούσαμε αυτό τον θησαυρό, που λέγεται Αγία Γραφή, η ζωή μας θα είχε περισσότερο νόημα και περισσότερη χάρη. Για την εκπλήρωση αυτής της αναγκαιότητας, η τοπική μας Εκκλησία από ετών πολλών έχει δημιουργήσει το θεσμό του Ενοριακού Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής…Στις Συναντήσεις αυτές δίδεται η ευκαιρία για συλλογική μελέτη κειμένων της Καινής Διαθήκης, ανάλυση και σχολιασμό τους… Στους βαθύτατα κρίσιμους καιρούς που διερχόμαστε, η ανάγκη για εκ νέου ευαγγελισμό και κατήχηση όλων μας στην αλήθεια του Σταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού είναι επιτακτική…».
Η προσπάθεια του μητροπολίτη είναι επαινετή. Μακάρι να βρει μιμητές σ’ όλα τα χριστιανικά δόγματα. Ο τρόπος της σημερινής ζωής μάς έκανε να παραμελήσουμε τη μελέτη της Βίβλου. Και ο ελεύθερος χρόνος ξοδεύεται στο διάβασμα εφημερίδων ή στην παρακολούθηση σειρών στην Τι Βι. Πολλοί, απλώς διαβάζουν το μήνυμα του ημεροδείκτη ή τον ΕΠΙΟΥΣΙΟ ΑΡΤΟ. ΄Ετσι καθησυχάζουν τη συνείδησή τους, νομίζοντας ότι εκτέλεσαν το καθήκον τους!
Ο κ. Ιγνάτιος πλέκει το εγκώμιο της αξίας της Βίβλου. Προτρέπει το ποίμνιο του να εμβαθύνουν στις αλήθειες της. Στην εποχή μας που οι αξίες ποδοπατούνται, όσοι αγαπούμε τον Κύριο, πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας. Να μελετούμε περισσότερο την Βίβλο, να γίνουμε οι άνθρωποι της Βίβλου, γιατί μέσα από αυτήν αντλούμε αξίες που μας κάνουν διαφορετικούς από εκείνους που αρνούνται την πίστη του Χριστού.
Αναφέρουμε επιγραμματικά μερικές αξίες της Βίβλου, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να ρυθμίζουμε τη ζωή μας και αυτές να μας καθοδηγούν σε θέματα πίστης και ζωής:
1. Να λατρεύουμε τον Θεό. Κάποιος ρώτησε τον Ιησού, ποια εντολή είναι πιο σπουδαία. Η απάντησή Του: «Πρώτη απ’ όλες τις εντολές είναι: … ο Κύριος ο Θεός μας είναι ο μόνος Κύριος. Και: Θ’ αγαπήσεις τον Κύριο το Θεό σου με όλη την καρδιά σου, και με όλη την ψυχή σου, και με όλη τη διάνοιά σου, και με όλη τη δύναμή σου» (Μάρκ. 12/28-30). Λόγω του κίνδυνου της ειδωλολατρίας, ο Δεκάλογος απαγόρευε τη λατρεία ψεύτικων θεών. Καθετί που παίρνει τη θέση του Θεού είναι είδωλο. Και σήμερα υπάρχουν ποικιλώνυμοι θεοί: χρήματα, αστέρες του θεάματος, πολιτική, απολαύσεις κ.ά.
2. Να αγαπάμε τους άλλους. Ο Ιησούς, μετά την πρώτη εντολή, πρόσθεσε ότι εξίσου σπουδαία είναι και η δεύτερη: «Θ’ αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου…». (Μάρκ. 12/31). Η λέξη αγάπη σημαίνει σεβασμό, ευεργεσία, αγάπη θυσίας για τον άλλον. Με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη ο Ιησούς τόνισε ότι η αγάπη μας επεκτείνεται προς όλους, άσχετα από φυλή, φύλο, εθνικότητα, θρησκεία και άλλες διάκρισεις.
3. Να είμαστε ταπεινοί: Ο ταπεινός άνθρωπος έχει ποιότητα συμπεριφοράς που απουσιάζει στην εποχή μας. Δείχνει ευγένεια και σεβασμό στους άλλους. Το αντίθετο του ταπεινού είναι ο αλαζόνας, καυχησιάρης, υπερήφανος, ματαιόδοξος. Ο ταπεινός, χωρίς να υποβιβάζει τον εαυτό του, αναγνωρίζει την αξία κάθε προσώπου. Ιδιαίτερα ο ηγέτης πρέπει να είναι ταπεινός και όχι υπεροπτικός.
4. Να είμαστε τίμιοι: Η τιμιότητα και η ακεραιότητα έχουν ξεχωριστή αξία στην Βίβλο. Κάθε απάτη και εκμετάλλευση σε βάρος του άλλου απαγορεύεται. Ο τίμιος δεν λέει μισές αλήθειες ή υπερβολές και στις συναλλαγές του είναι δίκαιος και καθαρός.
5. Να ζούμε μια ηθική ζωή: Ο πιστός γνωρίζει ότι το σώμα του είναι ναός του Αγίου Πνεύματος (Α’ Κορ.6/19,20). Ο Ιησούς ανάφερε πράξεις που δείχνουν την ανήθικη χρήση του σώματος: αμαρτωλές σκέψεις, μοιχεία, σεξουαλική ανηθικότητα, λαιμαργία, μίσος. Συνήθως όταν μιλούμε για ανηθικότητα σκεπτόμαστε τις σεξουαλικές πράξεις. Σύμφωνα όμως με τη διδασκαλία του Χριστού εξίσου ανήθικες πράξεις είναι και η λαγνεία, η συκοφαντία, η απάτη, η αλαζονεία, η φιλαργυρία, η κατάκριση…
6. Να είμαστε γενναιόδωροι με το χρόνο μας και το χρήμα: Να συμμεριζόμαστε αυτά που έχουμε μ’ αυτούς που έχουν ανάγκη και να αφιερώνουμε χρόνο για τους άλλους. Να ξοδεύουμε χρόνο μ’ αυτούς που είναι κλειστοί στα σπίτια, στα νοσοκομεία…
7. Να βιώνουμε αυτά που κηρύττουμε. Να μην είμαστε υποκριτές. ΄Αλλα να λέμε και να κηρύττουμε και άλλα να κάνουμε. Μια κατηγορία ανθρώπων που ο Ιησούς δεν ανεχόταν ήταν οι υποκριτές! Οι Φαρισαίοι ήταν άνθρωποι που τηρούσαν σχολαστικά όλους τους νόμους. Δεν είχαν όμως σωστό πνεύμα. Γι αυτό και ο Ιησούς τους κατακεραύνωσε με σκληρά «κατηγορώ» (Ματθ. 23/27,28).
8. Να μην είμαστε άνθρωποι αυτοδικαίωσης: Κανένας δεν είναι τέλειος. ΄Ολοι είμαστε αμαρτωλοί. Αν νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, τότε είμαστε ένοχοι της αμαρτίας της αυτοδικαίωσης. Δεν πρέπει να βλέπουμε τους άλλους αφ’ υψηλού, δηλ. να τους κρίνουμε, να τους καταδικάζουμε ή να τους κουμαντάρουμε (Ματθ. 7.1-5).
9. Να μη φιλοξενούμε πικρία και φθόνο: Ο Ιησούς είπε δεν πρέπει να υπάρχει μίσος, πικρία, εκδικητικότητα στην καρδιά των μαθητών Του (Ματθ. 5/38-40, 43-45). Η πικρία και το μίσος κατατρώνε πρώτα αυτόν που τα φιλοξενεί.
10. Να συγχωρούμε τους άλλους: Ο Θεός είναι πολυέλεος και συγχωρεί τις αμαρτίες και αποτυχίες μας. ΄Ετσι κι εμείς να δείχνουμε έλεος και να συγχωρούμε εκείνους που αμάρτησαν σε βάρος μας και μας έβλαψαν «Γιατί, αν συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα σφάλματά τους, θα συγχωρήσει και τα δικά σας ο Πατέρας σας ο ουράνιος. Αν όμως δε συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα σφάλματά τους, ούτε ο Πατέρας σας θα συγχωρήσει τα δικά σας σφάλματα» (Ματθ. 6/14,15).
Ας ζήσουμε σύμφωνα με τις αξίες αυτές για να τιμάται και δοξάζεται του ΄Ονομα του Θεού!
Γεώργιος Σ. Κανταρτζής