Γράφει ο Γεώργιος Σ. Κανταρτζής
Πριν καιρό, ταξιδεύοντας με τραίνο, κάθισα αντίκρυ σ’ ένα νεαρό που ήταν βυθισμένος στο διάβασμα ενός ογκώδους βιβλίου, με τον παράξενο τίτλο «Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ». Είχα διαβάσει αρκετά σχόλια σε εφημερίδες και περιοδικά για το πολυδιαφημισμένο βιβλίο του Νταν Μπράουν, που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ και έχει ρεκόρ πωλήσεων και στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό (18.000.000 αντίτυπα σ’ όλον τον κόσμο και 100.000 στην Ελλάδα). Επειδή το ταξίδι μας ήταν πολύωρο, ζήτησα από το νεαρό να ρίξω μια ματιά στο βιβλίο. Με το ξεφύλλισμά του καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μυθιστόρημα, που σκοπό έχει να διαστρεβλώσει τη Βιβλική Χριστιανική πίστη και να γεμίσει με πολλά αργύρια τις τσέπες του φαντασιόπληκτου συγγραφέα και τους εκδοτικούς οίκους. Και στον τομέα αυτό αναμφίβολα είχε επιτυχία.
Η αρρωστημένη φαντασία του συγγραφέα διαπλέκει την ιστορία με το μύθο. Αναφέρεται σε μυστικές παραδόσεις, απόκρυφα γραπτά. Πιστεύει ότι υπάρχουν γύρω στα 80 ευαγγέλια, που τα περισσότερα είναι πιο αξιόπιστα από τα 4 που περιέχονται στην Καινή Διαθήκη! Το βιβλίο θέλει να μας δείξει ότι ως τώρα ήμασταν βυθισμένοι σε αυταπάτες και έρχεται να ρίξει φως σε κάποιες ανατρεπτικές αλήθειες. Μεταξύ άλλων αλλοπρόσαλλων, παρουσιάζει τον Χριστό μόνο ως άνθρωπο και όχι Θεό, ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Μαγδαληνή, που μάλιστα λατρευόταν ως θεά. Απέκτησαν και μια κόρη από την οποία προήλθε μια γενιά που ζει στην Ευρώπη. Ο Μέγας Κωνσταντίνος συνέθεσε τη Βίβλο όπως την ξέρουμε σήμερα. Ο Χριστός θεωρείτο άνθρωπος και όχι Θεός ως τον 4ο αιώνα και ότι τα Ευαγγελία γράφτηκαν ύστερα για στηρίξουν τις διακηρύξεις των χριστιανών… ΄Εγραψε και πολλά άλλα αποκυήματα της φαντασίας του, ο Μπράουν. Δεν θα απαντήσουμε στα σαθρά επιχειρήματα του συγγραφέα. Και ένα βιαστικό διάβασμα της Βίβλου, καταρρίπτει τους ανιστόρητους ισχυρισμούς του.
Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι συγγραφείς που διαστρέφουν τις Βιβλικές και ιστορικές αλήθειες, κι αυτό γιατί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, στο αναγνωστικό κοινό που αρέσκεται περισσότερο σε σκανδαλοθηρίες, συνωμοσίες και μυθιστορηματικές αφηγήσεις, παρά στην αλήθεια και ακόμη γιατί αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, εκμεταλλευόμενοι την αφέλεια πολλών ανθρώπων. Ο Χριστός διακήρυξε ότι το «φως ήρθε στον κόσμο, αλλά οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι παρά το φως». Και ξέρετε γιατί; «επειδή τα έργα τους είναι πονηρά». Βέβαια, οι εκκλησίες των διαφόρων ομολογιών αντέδρασαν και καυτηρίασαν το βιβλίο αυτό που παραποιεί βάναυσα την αλήθεια. Στο περιοδικό ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ, που υπάγεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ως «το θέμα του μηνός», καταχωρήθηκε άρθρο του ιερέα Β. Γεωργόπουλου σχετικά με το βιβλίο. Ο αρθρογράφος μιλά για «ιδεοληπτικές φαντασιώσεις αποκρυφιστικών αντιλήψεων», για «βλάσφημο και βέβηλο λόγο με μυθιστορηματικό μανδύα» και για «απέλπιδα προσπάθεια νεοεποχίτικων προδιαγραφών για να τσαλακωθεί ο αληθινός και ιστορικός χαρακτήρας του Χριστού». Πολλές Διαμαρτυρόμενες εκκλησίες εναντιώθηκαν στο βιβλίο. Και το Βατικανό αντέδρασε με σκληρές συνεντεύξεις στον ιταλικό και ξένο τύπο. Ένας καρδινάλιος αποκάλεσε το βιβλίο «σάπια τροφή». Κάποιος άλλος καρδινάλιος το χαρακτήρισε «σακί με ψέματα» που «εναντιώνεται στην Εκκλησία, στην αληθινή ιστορία του χριστιανισμού και στον ίδιο τον Χριστό». «Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλες αυτές τις επινοήσεις», καθώς «μερικά από τα εξόφθαλμα μυθεύματα του βιβλίου αφορούν τον θάνατο και την ανάσταση του Ιησού, που είναι το βασικό μυστήριο του χριστιανισμού».
Είναι ν’ απορεί κανείς από την ευπιστία πολλών αναγνωστών, που καταβροχθίζουν με λαιμαργία τις κατηγορίες και τα μυθεύματα που διατυπώνονται ρητά εναντίον της χριστιανικής πίστης και της ζωής του Χριστού, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι αυτοί, οι «βαπτισμένοι χριστιανοί», είναι γεμάτοι απιστία, αμφιβολίες και αμφισβητήσεις σε σχέση με την Αγία Γραφή, την οποία ποτέ τους, βέβαια, δεν διάβασαν! Ο γνωστός συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, στο «Εκκρεμές του Φουκώ», είχε μεταφέρει την εξής φράση του Τσέστερτον: «Όταν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πια στον Θεό, δεν είναι ότι δεν πιστεύουν πια σε τίποτα, σημαίνει ότι πιστεύουν σε όλα». Κι αυτό είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι τα δέχονται και τα πιστεύουν όλα αυτά, εκτός από την Αγία Γραφή!
Είναι θλιβερό το φαινόμενο που στις ημέρες μας, όπου η ελευθεροτυπία βασιλεύει, κυκλοφορούν εκατοντάδες περιοδικά και βιβλία που δηλητηριάζουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες ψυχές της νεολαίας μας. Υπάρχουν διάφοροι εκδοτικοί οίκοι που, για να κερδοσκοπήσουν, βάλθηκαν να χτυπήσουν κάθε τι που έχει σχέση με το Χριστιανισμό και την ηθική τάξη. Η ασυδοσία αυτή υποσκάπτει τα θεμέλια του έθνους και οδηγεί τη νεολαία στον όλεθρο και την καταστροφή. Και ρωτούμε τους κυρίους αυτούς: Διαβάσατε ποτέ επισταμένα και με προσοχή την Αγία Γραφή; Ποιο άλλο βιβλίο έχει τέτοιες υψηλές ηθικές διδασκαλίες (Δεκάλογος, καυτηριασμός της αδικίας και των κακώς κειμένων από τους προφήτες του Θεού, η εκπλήρωση των προφητειών της Βίβλου, η ειλικρίνεια των συγγραφέων που δεν αποκρύπτουν τις αμαρτίες των βασιλιάδων και άλλων ανθρώπων της πίστεως, τη νέα ζωή που προσφέρει ο Χριστός…). Κι αν καταφέρουν να εξαφανίσουν το Χριστιανισμό, με τι θα τον αντικαταστήσουν; Μήπως με την αναβίωση της μυθολογίας των προγόνων μας με τους 12 και τόσους άλλους θεούς με τις αμαρτίες τους; Υπάρχει κάποιο άλλο βιβλίο που να προωθεί την αγιότητα, τη δικαιοσύνη, την ακεραιότητα, την ευθύτητα; Ο Βιβλικός Χριστιανισμός, με το Θεάνθρωπο Χριστό στο κέντρο, έχει αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Ποια άλλη θρησκεία και ιδεολογία είχε τέτοια επιρροή στη ζωή των ανθρώπων;