Σε μεγάλης κυκλοφορίας απογευματινή εφημερίδα της Αθήνας υπήρχε ένα ρεπορτάζ με τίτλο: «Μπεστ σέλερ και στην Ελλάδα η Αγία Γραφή». Σταχυολογούμε μερικά τμήματα από το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαθανασόπουλου:
Μπεστ σέλερ στον κόσμο και την Ελλάδα αναδείχθηκε, για μιαν ακόμη φορά, το 2008 η Αγία Γραφή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βιβλικής Εταιρίας, η παγκόσμια κυκλοφορία της τον προηγούμενο χρόνο έφτασε τα 30.000.000 αντίτυπα, γραμμένα σε 2.212 γλώσσες και διαλέκτους, και στην Ελλάδα τα 250.000.
Το γαλλικό περιοδικό «L’ Express» χαρακτηρίζει «θαύμα» την τόσο υψηλή αυτή κυκλοφορία, αφού δεν επηρεάστηκε καθόλου από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Στο ίδιο τεύχος του γαλλικού περιοδικού αναφέρεται ότι στην πράξη αποδεικνύεται λανθασμένη η πρόβλεψη του Βολτέρου, ο οποίος το 1778 και με την κολοσσιαία διάδοση του Διαφωτισμού είχε γράψει ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερο από ένας αιώνας για να βρίσκει κάποιος την Αγία Γραφή μόνο στα ράφια των βιβλιοθηκών και των παλαιοπωλείων (Σ.Σ. Η ειρωνεία είναι ότι, όπως αναφέρει η ιστορία, σε μια περίοδο το σπίτι του Βολτέρου είχε χρησιμοποιηθεί για αποθήκη Αγίων Γραφών!)
Το ρεπορτάζ συνεχίζει:
Στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας (Ε.Β.Ε.) κ. Μιχ. Χατζηγιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του που στην Ελλάδα το 2008 κυκλοφορήθηκαν 250.000 αντίτυπα της Αγίας Γραφής (ο αριθμός συμπεριλαμβάνει τεμάχια ολόκληρης της Αγίας Γραφής, της Καινής Διαθήκης και τμημάτων της Βίβλου) και που μεταξύ αυτών που την πήραν είναι και πολλοί νέοι στην ηλικία.
Τελευταία, η Ε.Β.Ε. έχει προχωρήσει και στην έκδοση της Αγίας Γραφής για τα πολύ μικρά παιδιά, με εικόνες και ιστορίες σε απλή γλώσσα.
Σε σύγκριση της κυκλοφορίας της Αγίας Γραφής στην Ελλάδα μπορεί να λεχθεί ότι στη Γαλλία, με τα 60.000.000 πληθυσμό, η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής έφτασε τα 300.000 αντίτυπα. Και ενώ στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 60% του πληθυσμού διαθέτει τουλάχιστον μία Αγία Γραφή στο σπίτι του, στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40%.
Είναι πράγματι ενδιαφέρον το ρεπορτάζ αυτό, γιατί από καιρό τα καλά νέα έχουν εξοστρακιστεί από τις ειδήσεις! (Για το αξιόλογο έργο της Ε.Β.Ε. διαβάσαμε στο περιοδικό Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΓΑΓΕΛΙΟΥ , στη συνέντευξη του κ. Χατζηγιάννη, Διευθυντή της ΕΒΕ, στο τεύχος Νοεμβρίου 2008).
Τα ΜΜΕ πολύ σπάνια ασχολούνται με θέματα που αφορούν την Αγία Γραφή και τη χριστιανική πίστη. Μ’ αυτά κυρίως καταπιάνονται, και μάλιστα αφιερώνουν ολόκληρες στήλες και σελίδες, όταν κάποιοι εκκλησιαστικοί παράγοντες εμπλέκονται σε κάποιο σκάνδαλο, γιατί έτσι αυξάνουν την ακροαματικότητα και την κυκλοφορία τους. Τα κακά νέα, με τα εγκλήματα, τις ληστείες, τις απαγωγές κροίσων, τους βιασμούς … και καθετί άλλο αρνητικό και ανώμαλο που καλλιεργείται και αυξάνει στον «ανθόκηπο» της αμαρτίας, προσελκύει την προσοχή του κόσμου. Αυτά πουλάνε. Κι αυτό τους ενδιαφέρει πρώτιστα. Και έπειτα αναρωτιόμαστε γιατί η κοινωνία μας έγινε χειρότερη από ζούγκλα. Στη ζούγκλα υπάρχουν και κάποιοι νόμοι!
Δυο διαπρεπείς καθηγητές πανεπιστημίου, ο ένας της Αθήνας και ο άλλος της Θεσσαλονίκης, έλεγαν στην τηλεόραση την 21/1/2009, ότι «στην ελληνική κοινωνία κατέρρευσαν οι θεσμοί και οι δεσμοί». Και τα ερείπια αυτής της κατάρρευσης τα βλέπουμε ακόμη και στα κάποτε φιλήσυχα και ηθικά χωριά μας. Η οικογένεια νοσεί βαριά. Κι όταν το αίμα της οικογένειας είναι μολυσμένο, δεν μπορεί να μεταγγιστεί υγιές αίμα στην κοινωνία. Κι έτσι από αρρωστημένες οικογένειες δημιουργούνται άρρωστες κοινωνίες. Τα διαζύγια αυξάνουν με ταχύτατο ρυθμό, η πειθαρχία στο σπίτι και στο σχολείο καταργήθηκε και υπάρχει ασυδοσία και ανταρσία. Κι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί, αν και τα 60% των οικογενειών μας έχουν την Αγία Γραφή, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό τη διαβάζει και ελάχιστοι την εφαρμόζουν στη ζωή τους.
Είναι γνωστό ότι το φάρμακο κάνει καλό στον ασθενή όταν το παίρνει σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Και η Βίβλος δεν μπορεί να κάνει κανένα καλό αν την έχουμε μόνο σαν κειμήλιο στη βιβλιοθήκη ή σε κάποιο ιδιαίτερο «ιερό» ράφι. Ο μεγάλος άνθρωπος του γένους Αδαμάντιος Κοραής έλεγε ότι «μόνο το Ευαγγέλιο έχει τη δύναμη να σώσει την Ελλάδα!» Κι αυτό θα γίνει πραγματικότητα όταν το Ευαγγέλιο ανοίξει τα μάτια του καθενός μας και μας οδηγήσει στη σωτηρία που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός.
Ευχή μας είναι η Βίβλος να πάρει την πρώτη θέση στη ζωή των ατόμων και των οικογενειών της αγαπημένης μας πατρίδας, και τότε πολλά πράγματα θα αλλάξουν, παρά την οικονομική κρίση και άλλα δεινά που μας ταλανίζουν.
Γεώργιος Σ. Κανταρτζής