του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή
ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ ΤΟ «ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΟ»
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το λεγόμενο γρηγορόσημο, δηλ. το «λάδωμα» για να μπορέσει κάποιος να μπει γρηγορότερα στο νοσοκομείο, το οποίο συνοδεύεται τις περισσότερες φορές και μ’ ένα «φακελάκι», για να έχει ο ασθενής προτεραιότητα στο χειρουργείο! Δημοσιογράφος μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας αναφέρει μερικά υποθετικά περιστατικά, που απεικονίζουν την καθημερινή πραγματικότητα του γρηγορόσημου. Το γρηγορόσημο μπήκε για καλά στη ζωή μας: Εφοριακοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί και…, αρκετοί τα «παίρνουν», «λαδώνονται», «δωροδοκούνται», για να μας εξυπηρετήσουν, εξυπηρετώντας πρώτιστα την τσέπη τους. Επίσης στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων πέφτουν μεγάλα ποσά για να πάρει τη δουλειά ο ημέτερος, αυτός που θα δώσει κάτω από το τραπέζι τα περισσότερα!
Βέβαια, κάπου- κάπου, η τσιμπίδα του νόμου – για να είμαστε και νομοταγείς- πιάνει και κάποιον κακόμοιρο, ο οποίος σαν αποδιοπομπαίος τράγος, πληρώνει τα σπασμένα!
Δυστυχώς, καμιά κυβέρνηση, όσες καλές προθέσεις κι αν έχει, αδυνατεί να εξαλείψει τέτοια φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, γιατί αυτά είναι σαν την πολυκέφαλη λερναία ύδρα, που χρειάζεται έναν Ηρακλή για να εξοντώσει το πολυκέφαλο τέρας. Αλλά πού να βρεθεί;
Ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθούν όλα αυτά τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και να υπάρξει διαφάνεια, είναι η αλλαγή της νοοτροπίας και του χαρακτήρα του ανθρώπου. Κι αυτά, ξέρετε, δεν αλλάζουν με τις ασπιρίνες και τα σιροπάκια κάποιων αυστηρών νόμων, σεμιναρίων, μόρφωσης … Αυτά, απλώς μετριάζουν κάπως την κατάσταση, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια. Η ριζική αλλαγή μπορεί να προέλθει μόνο με την αλλαγή νοοτροπίας, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της μετάνοιας, της αναγνώρισης της αμαρτωλής κατάστασης του ανθρώπου, της αλλαγής νου και πορείας, και στροφής με ειλικρινή πίστη στον ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ. Αυτός διακήρυξε ότι ήρθε στο κόσμο να σώσει τους αμαρτωλούς και να τους δώσει αιώνια ζωή.
Βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν τον Χριστό να ανακατεύεται στη ζωή τους, γιατί δεν έχουν τη διάθεση ν’ αλλάξουν τρόπο ζωής, επειδή τα έργα τους είναι του σκοταδιού, αμαρτωλά.
Ο Χριστός, που είναι το Φως, είπε, « …ενώ ήρθε το φως στον κόσμο, οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι περισσότερο παρά το φως, επειδή τα έργα τους ήταν πονηρά. Γιατί όποιος κάνει το κακό, μισεί το φως και δεν πλησιάζει στο φως, για να μην μπορεί κανείς να ελέγξει τα έργα του» (Ιωάν. 3/19, 20).