Η «ΜΙΣ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ»

Διαβάσαμε για ένα 11χρονο κορίτσι στην Ουάσινγκτον (ΗΠΑ) που επισκέφτηκε ένα κατάστημα πώλησης γυναικείων ρούχων και ζήτησε να φέρουν ρούχα που να μην αφήνουν κοιλιές και άλλα μέλη του σώματος γυμνά. Δεν θα ήθελε να μοιάζει, είπε, με τις σταρ του κινηματογράφου και της ΤΗ ΒΗ. Το κατάστημα δέχτηκε την εισήγηση της και θα κάνει τέτοια ρούχα που η πλειοψηφία των ανθρώπων τα ονομάζει παλιομοδίτικά. Το περιοδικό SEVENTEEN MAGAZINE ονομάζει το κορίτσι αυτό «Μις Σεμνότητα». Πιστεύουμε ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν πολλά νέα κορίτσια και αγόρια που δεν θέλουν ν’ ακολουθούν τη μόδα των μόδιστρων, που πολλοί απ’ αυτούς είναι ανώμαλοι!

Λέγεται ότι ένα δέντρο το ξεχωρίζουμε από τη φυλλωσιά του, και μπορούμε να καταλάβουμε το χαρακτήρα του ανθρώπου από τα βιβλία που στολίζουν τη βιβλιοθήκη του. Και το ντύσιμο προδίδει, λίγο-πολύ, κάτι από το περιεχόμενο του ανθρώπου. Οι πρωτόπλαστοι όταν αμάρτησαν τότε αναγνώρισαν τη γύμνιας τους και έραψαν φύλλα συκιάς για να καλυφτούν (Γέν. 3/7). Σήμερα, αντίθετα, η αμαρτωλότητα των ανθρώπων των κάνει να βγάζουν τα ρούχα τους και να δείχνουν μαζί με τη γύμνια του κορμιού και τη γύμνια της ψυχής.

Κάποτε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας οι μαθήτριες φορούσαν ποδιές που έφταναν στον αστράγαλο και οι μαθητές κούρευαν τα μαλλιά τους και φορούσαν το πηλίκιο με την κουκουβάγια. Σήμερα γίνεται ανταγωνισμός ανάμεσα στους μαθητές, ιδιαίτερα στις μαθήτριες, ποιοι θα φορέσουν τα πιο έξαλλα και ακριβά ρούχα, θα καπνίσουν τα περισσότερα τσιγάρα, θα πιουν τα πιο ακριβά ποτά και θα σκοτώσουν το χρόνο τους σε καφετέριες και ντισκοτέκ. Βέβαια, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα μαθητών που ζούνε μια σωστή και συνεπή μαθητική ζωή και ζούνε και συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα υγιή μέτρα της ηλικίας τους. Βέβαια, μεγάλο μέρος ευθύνης για την όλη κατάσταση της νεολαίας μας φέρουν και οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, που κληρονομήσαμε στα παιδιά μας πολλά υλικά αγαθά και περιουσίες αλλά όχι ήθος και αρχές.

Η αγάπη μας για τα νιάτα είναι μεγάλη και ειλικρινής. Και ευχόμαστε η νεολαία μας να βρει το δρόμο και σκοπό της για να είναι χρήσιμη για την αρρωστημένη κοινωνία μας.

Γεώργιος Σ. Κανταρτζής

Comments are closed.