Αναζητώντας την Ευλογία των Γονιών

του Παντελή Σιδηρόπουλου

Εισαγωγή

“Ανεξάρτητα πόσο χρόνων είσαι, τόσο η αποδοχή όσο και η επιδοκιμασία από τους γονείς σου επηρεάζουν την αντίληψη που έχεις για τον εαυτό σου σήμερα. Επίσης επηρεάζουν την ικανότητά σου να μεταδώσεις την αποδοχή και την επιδοκιμασία στον/ στην σύντροφό σου, στα παιδιά σου και στους φίλους σου. Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν ολόκληρη τη ζωή τους ψάχνοντας για την αποδοχή αυτή που η Βίβλος την αποκαλεί: Η ΕΥΛΟΓΙΑ”  

Το όνειρο του Βασίλη έσβησε όταν δεν πρόλαβε να πάρει την ευλογία από τον άρρωστο πατέρα του πριν πεθάνει. Για μια ζωή αναζητούσε ο Βασίλης ένα καλό λόγο, μια ευχή, ένα εύγε από τον πατέρα του. Δυστυχώς το μόνο που δεχόταν ήταν απόρριψη και απαξίωση. Τώρα που έμαθε ότι ο πατέρας του ήταν ετοιμοθάνατος έτρεξε στο αεροδρόμιο για να προλάβει τον πατέρα του, μήπως και του δώσει επιτέλους μια ευλογία, αλλά δεν ήταν να γίνει. Γκρεμίστηκαν οι ελπίδες και έσβησαν τα όνειρά του. Είχε πεθάνει λίγο πριν φτάσει. Τι κρίμα!

Η Ντίνα ξαναζεί το άσχημο, κακό παρελθόν. Δεν είχε την ευλογία στο σπίτι που μεγάλωσε και τώρα δεν μπορεί να τη δώσει στον σύζυγο και στα παιδιά της. Επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη των γονιών της. Κατακρίνει συνέχεα τα παιδιά και τον σύζυγο δίχως λόγο και κάνει τη ζωή του μίζερη και απελπιστική. Δεν μπορεί να τους προσφέρει αποδοχή και ευλογία επειδή δεν την είχε ούτε η ίδια και είναι τόσο δυστυχισμένη!  

Α. Η ανάγκη για αποδοχή

Για το Βασίλη και την Ντίνα, η έλλειψη αποδοχής από τους γονείς, προκάλεσε σοβαρές συνέπειες. Ο Βασίλης δεν μπορούσε να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Η Ντίνα κατέστρεψε τις πιο σημαντικές σχέσεις στην οικογένειά της. Δεν γνώριζαν αλλά και οι δύο αναζητούσαν το ίδιο πράγμα: την ευλογία των οικογενειών που είχαν μεγαλώσει.

Οι ιστορίες του Βασίλη και της Ντίνας είναι απλά παραδείγματα εκείνων που αναζητάνε την ευλογία της οικογένειάς τους. Μπορεί σήμερα να βρίσκονται πολύ μακριά γεωγραφικά, αλλά είναι ακόμα πολύ στενά δεμένοι συναισθηματικά με το παρελθόν. Η έλλειψη αποδοχής στο παρελθόν, τους εμποδίζει να αισθάνονται αποδοχή από τους άλλους, αλλά ούτε μπορούν και να τη δώσουν. Μερικές φορές δεν αισθάνονται καν την αποδοχή από τον ίδιο τον Θεό. Προσπαθούν να βρουν ανακούφιση μέσα από την εργασία, το ποτό και άλλες εξαρτήσεις ή με το να εντυπωσιάσουν τους άλλους για να γίνουν αποδεκτοί. Άλλοι δυστυχώς αποτραβιούνται, γίνονται απαθείς, οδηγούνται στην κατάθλιψη και μερικοί στην αυτοκτονία. Η αναζήτηση για την ευλογία που ποτέ δεν είχαν, συνεχίζεται για μια ζωή.

Η αναζήτηση αυτή δεν είναι ένα νέο φαινόμενο της εποχής μας. Στην πραγματικότητα παρατηρείται για πολλούς αιώνες. Η πιο γλαφυρή εικόνα εμφανίζεται στον οργισμένο, γεμάτο απογοήτευση και σύγχυση Ησαύ. Ας μάθουμε από τη ζωή του τι σημαίνει να μεγαλώνεις δίχως την ευλογία αυτή.

Β. Η ιστορία του Ησαύ

Ο Ησαύ δεν πίστευε στα μάτια του. “Είναι δυνατό να γίνονται αυτά σε εμένα;”

Ο Πατέρας τον καλεί εκείνη την ημέρα και του λέει: “Πήγαινε να μου φέρεις κυνήγι να φάω ώστε να σε ευλογήσω”. Μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή ήταν αυτή για τον Ησαύ. Θα δεχόταν την ΕΥΛΟΓΙΑ από τον πατέρα του που τόσο πολύ νοσταλγούσε. Ένας μεγάλος σταθμός ήταν η ώρα εκείνη για κάθε παιδί που δεχόταν την ευλογία. Η ευλογία πρόσφερε στο παιδί την αίσθηση της μεγάλης αξίας, της αποδοχής και την ελπίδα για ένα ξεχωριστό μέλλον.

“Σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής τους, άκουγαν λόγια ενθάρρυνσης,

αγάπης και αποδοχής από τους γονείς τους.”

Παρόλο που η παράδοση αυτή δεν συνηθίζεται στις μέρες μας, στοιχεία της ευλογίας στις σχέσεις μεταξύ μας ισχύουν και σήμερα. Ο Ησαύ περιμένει την ξεχωριστή στιγμή για την ευλογία. Επιτέλους το όνειρο θα εκπληρωθεί. Όμως το όνειρό του έγινε εφιάλτης, γιατί στη μέση μπήκαν τα πονηρά σχέδια της μητέρα του Ρεβέκκας και του αδελφού του Ιακώβ. Άκουσε η Ρεβέκκα την πρόταση του πατέρα Ισαάκ να ευλογήσει τον Ησαύ. Έτσι μαζί με το νεότερο γιο της τον Ιακώβ που του είχε ιδιαίτερη αδυναμία, καταστρώνουν ένα τέλειο σχέδιο απάτης, δόλου και ψευτιάς για να του κλέψουν την ευλογία (Εδ. 8,12,13,20).

Πόσο κακό κάνουμε στα σπίτια μας, στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στους άλλους συγγενείς, όταν χρησιμοποιούμε λανθασμένα, παράνομα και αμαρτωλά μέσα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ακόμα και το θέλημα του Θεού, όταν το εκτελούμε με τις δικές μας απατηλές μεθόδους, φέρνει κατάρα, όχι ευλογία. Ο σκοπός ποτέ, μα ποτέ, δεν αγιάζει τα μέσα!

Ο Ησαύ είχε κάνει και αυτός τις λάθος επιλογές στη ζωή του. Πούλησε τα πρωτοτόκια για ένα πιάτο φακής. Έχασε σε μια στιγμή αδυναμίας, τα ιδιαίτερα δικαιώματα της κληρονομιάς σαν πρωτότοκος. Αλλά το να χάσει την ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, αυτό ήταν απαράδεκτο, ανεπανάληπτο, ασυγχώρητο. Αυτό τον σάρωσε, τον ισοπέδωσε τελείως.

Και να η κραυγή της απόγνωσής τους:

Ότε ήκουσεν ο Ησαύ τους  λόγους του πατρός αυτού, ανέκραξε  κραυγήν μεγάλην

και πικράν σφόδρα. και είπε προς τον πατέρα αυτού, 

Ευλόγησόν με και εμέ πάτερ μου… Δεν εφύλαξας δι’εμέ ευλογίαν;…

 Μήπως ταύτην μόνην την ευλογία έχεις πάτερ μου;

Eυλόγησόν με και εμέ πάτερ μου.

Και ύψωσεν ο Ησαύ την φωνήν αυτού και έκλαυσε.

Γένεσις 27:34-38

Μπορούμε  να αισθανθούμε την αγωνία του Ησαύ στην κραυγή αυτή. “Ευλόγησέ με κι εμένα πατέρα μου”. Μια κραυγή που βγαίνει με πόνο και δάκρυ από κάθε έναν που εξακολουθεί να αναζητά την ευλογία της οικογένειάς του. Αγόρια και κορίτσια, άντρες ή και γυναίκες ανεξάρτητα από ηλικία, μόρφωση ή οικονομική κατάσταση τα οποία δεν έλαβαν την ευλογία από τους γονείς για οποιοδήποτε λόγο, κράζουν σήμερα σιωπηλά αναζητώντας λόγια αγάπης, αποδοχής και εκτίμησης.

Άτομα όπως ο Βασίλης και η Ντίνα. Άτομα που ζούνε μαζί μας, δίπλα μας, βρίσκονται στο σπίτι, στη δουλειά, στη σχολή, στη γειτονιά, στην εκκλησία. Μπορεί κι εσύ να είσαι ένας από αυτούς.

Γ. Η σημασία της ευλογίας σήμερα

Στα σπίτια των ορθόδοξων Εβραίων υπάρχει αυτή η ειδική οικογενειακή ευλογία στα παιδιά. Στα δικά μας σπίτια τι γίνεται; Η έννοια της ευλογίας δεν είναι μόνο μια όμορφη συναισθηματική εμπειρία (αν και αυτό είναι σπουδαίο) αλλά περιέχει:

 

Ø   προστασία από διάφορες ανατολικές φιλοσοφίες, Νέα Εποχή, Δωδεκάθεο

Ø   προστασία από τάσεις πικρίας, ατομικισμού, ανταρσίας ή κατάθλιψης

Ø   προστασία από κοσμικότητα, απαισιοδοξία και έλλειψη σεβασμού.

Ø   προστασία από έλλειψη αυτοπεποίθησης, έλλειψη αυτοεκτίμησης και έλλειψη αποτελεσματικότητας

Η ειλικρινής αποδοχή πηγάζει από την ιδέα αυτή της ευλογίας που τελικά οδηγεί το άτομο να είναι ολοκληρωμένο και αυτάρκες μέσα στην οικογένεια του Θεού. Ο άνθρωπος που μεγάλωσε με την οικογενειακή ευλογία, θα μπορέσει πιο αποτελεσματικά να φτιάξει το δικό του σπίτι όταν παντρευτεί και θα αφήσει συναισθηματικά (όχι μόνο σωματικά) το πατρικό σπίτι, όπως παραγγέλλει ο Λόγος του Θεού. Η ευλογία της οικογένειας, ελευθερώνει τους ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις μέσα στο δικό τους σπίτι στο μέλλον.

Όταν δεν υπάρχει η ευλογία, η αποδοχή και η επιβράβευση στο σπίτι που μεγαλώσαμε, τότε δημιουργείται ένα βαθύ αίσθημα απόρριψης μέσα μας που μας εμποδίζει να έχουμε καλές σχέσεις με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Συχνά συναντώ άτομα που έχουν οργή, πικρία, ηττοπάθεια και μεγάλες ανασφάλειες επειδή δεν έλαβαν την ευλογία από το σπίτι τους. Μια ευλογία που ακόμα ψάχνουν δίχως να έχουν καταλάβει τι ακριβώς τους λείπει. Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε τι ακριβώς χρειαζόμαστε και να κάνουμε τις σχετικές αλλαγές στη ζωή μας ώστε να θεραπευτούμε και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωσή μας.

Δ. Μια πορεία ελπίδας και θεραπείας

Μερικοί είχαμε το προνόμιο να μεγαλώσουμε σε σπίτια με γονείς που μας ευλόγησαν και μας ευλογούν. Άλλοι πάλι δεν ήμασταν τόσο προνομιούχοι. Σε κάθε περίπτωση ο Θεός ενεργεί θεραπευτικά και προσφέρει ελπίδα για το παρόν και το μέλλον. Η ελπίδα έχει δύο παιδιά: την οργή και το θάρρος. Οργή επειδή τα πράγματα είναι όπως είναι και θέλουμε να τα αλλάξουμε. Θάρρος για να κάνουμε κάτι ώστε να φέρουμε τη θεραπεία στην ψυχή μας.

1.    Δοξάστε και ευχαριστήστε το Θεό για το καλό σπίτι των γονιών σας. Ευλογήστε και συνεχίστε να ευλογείτε το σπίτι σας σήμερα.

2.    Ζητήστε δύναμη να συγχωρήσετε και να ευλογήσετε εσείς τους γονείς εκείνους, που δεν σας παρείχαν την ευλογία. Έτσι απελευθερώνεστε από το άσχημο, κακό και άδικο παρελθόν.

3.    Ευλογήστε και συνεχίστε να ευλογείτε το σπίτι σας σήμερα.

Ο Ουράνιος Πατέρας που ευλογεί όλους, θα γεμίσει το κενό, θα θεραπεύσει την πληγή και θα δώσει νέα ελπίδα σ’ εκείνον που στερήθηκε για οποιονδήποτε λόγο την ευλογία από την οικογένεια που μεγάλωσε.

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, διδάσκει να αγαπάμε και να ευλογούμε ακόμα και τους εχθρούς μας:

Εγώ όμως σας λέω: Ν’ αγαπάτε τους εχθρούς σας 

και να προσεύχεστε για όσους σας καταδιώκουν.

Ματθ. 5:44

Πόσο μάλλον περισσότερο δεν θα το κάνουμε αυτό για τους οικείους μας οι οποίοι μας αδίκησαν; Ο Απόστολος Παύλος προτρέπει να  νικάμε με το καλό το κακό:

Μην αφήνεις δηλαδή να σε νικήσει το κακό,

αλλά να νικάς το κακό με την καλή σου διαγωγή.

Ρωμαίους. 12:21

Ο Απόστολος Πέτρος μας ενθαρρύνει  να ευλογήσουμε για να ευλογηθούμε:

Όλοι, τέλος, να έχετε ομόνοια και συμπόνια ο ένας για τον άλλο.

Να έχετε αδερφική αγάπη μεταξύ σας και να είστε σπλαγχνικοί και ταπεινοί.

Να μην αντιδράτε στο κακό με κακό και στη βρισιά με βρισιά, αλλά με ευλογίες.

Ο Θεός όταν σας κάλεσε, υποσχέθηκε να σας δώσει την ευλογία του.

Όπως λέει η Γραφή: “Αυτός που θέλει να χαρεί τη ζωή του κι επιθυμεί να δει καλές μέρες, πρέπει να αποφεύγει τις κακολογίες και να σταματήσει τις δολιότητες.

Πρέπει ν’ αποφεύγει το κακό και να κάνει το καλό. να επιδιώκει την ειρήνη και να τη ζητάει επίμονα. Γιατί ο Θεός βλέπει τους δικαίους κι ακούει τις προσευχές τους. Εναντιώνεται όμως, σ’ αυτούς που κάνουν το κακό”.

 Α΄ Πέτρου. 3:8-12

Να θυμάστε ότι αναπτύσσουμε την ευλογία στη ζωή κάποιου σε καθημερινή βάση. Ποτέ δεν γνωρίζουμε ποια πράξη αγάπης, όσο μικρή κι αν είναι, θα θυμούνται τα παιδιά, ο/η σύζυγος, οι φίλοι σου ή οι γονείς σου σαν το αποκορύφωμα της ευλογίας που δέχτηκαν από σένα. Αρκετοί χριστιανοί σύμβουλοι, σε δεκάδες σεμινάρια και εκατοντάδες ώρες συμβουλευτικής με άτομα και ζευγάρια κάνουν την παρακάτω ερώτηση στους άλλους: “Ποιος είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος που εσύ έλαβες την ευλογία από τους γονείς σου;”

Η ευχή μας είναι ο καθένας και η καθεμιά να ανακαλύψει νέους ορίζοντες στο να προσφέρει και στο να δέχεται την ευλογία που τόσο πολύ τη χρειαζόμαστε όλοι σήμερα.

Ο Κύριος να σε ευλογεί και να σε φυλάει.

Ο Κύριος να σου δείξει την εύνοιά του και να σε ελεήσει.

Ο Κύριος να σου συμπαραστέκεται και να σου δίνει ειρήνη.

Αριθμοί 6: 24-26

Comments are closed.