Ζούμε σε μια κοινωνία επικοινωνιακής έκρηξης. Όλα τα είδη ηλεκτρονικής και έντυπης ειδησεογραφίας προσπαθούν να προσελκύσουν την προσοχή μας. Και μέσα σ’ όλη αυτή την πολιτισμική επανάσταση έρχεται κι ο εργάτης του ευαγγελίου να δώσει κι αυτός το δικό του μήνυμα: το πιο σπουδαίο διαχρονικά μήνυμα: το χαρμόσυνο άγγελμα για τον Κύριο Ιησού Χριστό. Πώς θα μπορέσει να σταθεί κι ενδεχομένως να «αγωνιστεί» απέναντι σε όλα τα άλλα μηνύματα της εποχής του;
Υπάρχουν 10 κανόνες-κλειδιά που μας εξασφαλίζουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα καθώς κηρύττουμε το ευαγγέλιο.
1. Πίστευε σ’ αυτό που λες. Ο Φερντινάν Φος, Γάλλος στρατηγός του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, συγγραφέας και θεωρητικός του στρατού, έλεγε ότι «το πιο δυνατό όπλο είναι η ανθρώπινη ψυχή που φλέγεται για κάτι». Τα εξυπνότερα τεχνάσματα δεν μπορούν να προβάλουν ένα μήνυμα που δεν εμφορείται από πάθος. Αν δεν μπορείς να παθιαστείς με ένα θέμα, τότε μην το κηρύξεις.
2. Πίστευε πως οι άνθρωποι μπορούν ν’ αλλάξουν. Να ’χεις στο νου σου πως όλοι οι μεγάλοι κήρυκες ένα πράγμα έχουν κοινό: θέλουν το μήνυμά τους να επηρεάσει τους ακροατές τους.
3. Βίωνε αυτό που κηρύττεις. Αν δεν μπορείς να γίνεις πιστευτός, το καλύτερο κήρυγμά σου δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Αν δεν βιώνεις εσύ αυτό που λες, δεν θα το βιώσουν ούτε οι ακροατές σου.
4. Να ξέρεις πότε να πεις κάτι. Πρόσεξε τις αντιδράσεις των ανθρώπων στο μήνυμά σου. Όταν νιώσεις ότι οι ακροατές σου είναι δεκτικοί σε κάτι, είναι ευκαιρία να τους ζητήσεις ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτό.
5. Να ξέρεις πώς να πεις κάτι. Η δημιουργικότητα στον λόγο αυξάνει τη μεταδοτικότητα. Χρησιμοποίησε ό,τι μέσον μπορείς για να κάνεις το μήνυμά σου ενδιαφέρον και να μείνει στη μνήμη των ακροατών σου. Λογοπαίγνια, ακροστιχίδες, χιούμορ, ιστορίες, αναπαραστάσεις, μουσική –όλα μπορούν να συμβάλουν για ν’ αυξήσουν την απήχηση του μηνύματος. Προσπάθησε να μην είσαι πολύ προβλέψιμος. Αν ο κόσμος ξέρει κάθε φορά τι πρόκειται να πεις ή πώς θα το πεις, σίγουρα θα σε βαρεθούν.
6. Να ξέρεις πού στοχεύεις όταν λες κάτι. Πες στον κόσμο τι να κάνει αντί να τους παρουσιάσεις θεωρητικά ένα θέμα. Πάρα πολλοί κήρυκες περιμένουν από τους ακροατές τους να κάνουν κάτι, χωρίς να τους έχουν παροτρύνει ποτέ σ’ αυτό!
7. Μη διστάσεις να πεις και κανένα αστείο! Μην παίρνεις υπερβολικά σοβαρά τον εαυτό σου. Χαλάρωσε και δείξε ότι απολαμβάνεις αυτό που κάνεις. Κανένας δεν θέλει έναν «σφιγμένο» κήρυκα.
8. Δείχνε παραστατικά αυτό που λες. Οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν. Χρησιμοποίησε τη γλώσσα του σώματος, τις χειρονομίες, την περιγραφική γλώσσα και τις λεκτικές εικόνες που ζωντανεύουν τα λεγόμενά σου.
9. Φρόντισε αυτό που λες να το αγκαλιάσουν οι ακροατές σου. Ο κόσμος δεν θ’ ανταποκριθεί ποτέ σε ένα μήνυμα που δεν του λέει τίποτα. Κάνε γνωριμία με τον καθένα από τους ακροατές σου και βοήθησέ τους να συμμετάσχουν στο μήνυμα παρά να κάθονται ψυχροί παρατηρητές.
10. Πες το με τρόπο που οι ακροατές σου να το βάλουν σε εφαρμογή. Για να πράξουν κάτι οι άνθρωποι πρέπει να υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις: πρέπει να είναι δεκτικοί σ’ αυτό, να δουν τα οφέλη της εφαρμογής του, να καταλάβουν πώς να ανταποκριθούν σ’ αυτό, και να μπορούν να ανταποκριθούν. Το πιο καλοσχεδιασμένο μήνυμα που μεταδίδεται ακόμη και με τον τελειότερο τρόπο, θα πάει χαμένο αν οι ακροατές δεν σχηματίσουν μια σαφή εικόνα για το πώς να το βάλουν σε εφαρμογή.
Μετάφραση: Χάρης Ι. Νταγκουνάκης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΠΟ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ