Δυο επίκαιρα άρθρα της Μαρίας Φραγκοπούλου-Μωλιώτη, Εκπαιδευτικού- Νομικού 1) Για το άρθρο ΑΠΛΗΣΤΙΑ πατήστε το περισσότερα
2) ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ: Πόσα είναι αρκετά για σένα; Πατήστε το link http://www.nikites.eu/synergates/45-mariamolioti/543-aplopoihsethzohsou
H Πληγή της Ανθρωπότητας
“Να προσέχετε και να φυλάγεστε από κάθε είδους πλεονεξία, γιατί τα πλούτη, όσο περισσότερα κι αν είναι, δε δίνουν στον άθρωπο την αληθινή ζωή” (κατα Λουκά 12.15)
Πωλείται ημιτελής πολυτελής βίλλα – τιμή $75 εκατομμύρια. Η αγγελία εμφανίστηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. ‘Ενας αναγνώστης, προφανώς εξοργισμένος από την απληστία και τον εγωισμό του ιδιοκτήτη, γράφει, «Σκέψου πόσους ανθρώπους θα ήταν δυνατόν να βοηθήσουμε με την υπέρμετρη αυτή σπατάλη. Απίστευτο! Θα μπορούσα να κτίσω 375 σπίτια ή ακόμη ένα σύγχρονο κέντρο διαμονής για τους άστεγους.»
Η απληστία είναι μια παράλογη επιθυμία για την απόκτηση περισσότερων υλικών αγαθών απ’ αυτά που κανείς χρειάζεται ή δικαιούται. Πηγάζει από υπέρμετρο εγωισμό, μια ανικανοποίητη τάση για τη συσσώρευση πλούτου, ή ακόμη από ανασφάλεια και παράλογες φοβίες. Σύμφωνα με τον St. Thomas Aquinas, η απληστία είναι «αμαρτία ενάντια στο Θεό όταν κανείς θυσιάζει αιώνιες αξίες για ν’ αποκτήσει εφήμερα αγαθά.»
Είναι η απληστία αγαθό ή πληγή;
Μερικοί ισχυρίζονται πως η απληστία είναι η απαραίτητη κινητήρια δύναμη που οδηγεί στην έρευνα, σε νέες εφευρέσεις, στη πρόοδο. Αναμφισβήτητα, μέσα σε λογικά πλαίσια, η υγιής φιλοδοξία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ζωή και για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Η δίκαιη ανταμοιβή μιας επίμονης και αξιέπαινης προσπάθειας είναι απόλυτα αποδεκτή. Η ιστορία όμως μας έχει διδάξει πως η απληστία είναι η βασική πηγή του κακού όταν πυροδοτείται από υπέρμετρο εγωισμό, αχαλιναγώγητη φιλοδοξία και μια ανικανοποίητη επιθυμία για την συνεχή απόκτηση υλικών αγαθών ή την εξασφάλιση κάποιας υψηλής κοινωνικής θέσης με οποιοδήποτε κόστος,
Σ’ ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Chicago Sun Times το 2004 με τίτλο, Η Απληστία είναι η Αρρώστια της Αμερικής, ο Andrew Greeley έγραψε:
«Το πιο σοβαρό πνευματικό πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι η ασύστολη και ανεξέλεγκτη απληστία… Η απληστία είναι υπεύθυνη για τη διαφθορά των σωμάτων ασφαλείας και των πολιτικών που μας κυβερνούν… Η απληστία προκάλεσε τα τρομερά σκάνδαλα των πολυεθνικών εταιριών με τη πληρωμή εξωφρενικών μισθών και επιδομάτων στους υψηλά ιστάμενους, ακόμη κι΄ όταν η εταιρία ήταν υπό διάλυση. Υπολογίζεται πως το 1990 η αναλογία μεταξύ της αμοιβής ενός προέδρου κι ενός μέσου υπαλλήλου ήταν 250/1. Αυτό σημαίνει πώς τη πρώτη μέρα εργασίας το αφεντικό είχε ήδη κερδίσει το μισθό ενός υπαλλήλου για ολόκληρο το χρόνο.»
Ο συγγραφέας ακόμη ισχυρίζεται πως «η απληστία πυροδοτεί τις διαρκείς προσπάθειες των μεγάλων εταιριών να καταστρέψουν τα συνδικάτα που προστατεύουν τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι υπεύθυνη για το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης της γυναίκας και των παιδιών… Στην απληστία επίσης οφείλεται το γεγονός που σήμερα η χώρα κυβερνάται από τις ασφαλιστικές, φαρμακευτικές, πολεμικές και πετρελαιοπαραγωγές βιομηχανίες. «Είναι αμάρτημα,» καταλήγει, «να παίρνουμε από τους φτωχούς και να δίνουμε στους πλούσιους.»
Κοίταξε γύρω σου σήμερα. Ή προδοσία, η κλοπή, η ληστεία, το ψεύδος, ο φθόνος, η προδοσία, η βία, η δωροδοκία, είναι μερικά παραδείγματα ανθρώπινης συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη απληστία. Αυτοί που έχουν συνηθίσει να επιβάλουν το δικό τους τρόπο με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα αν δεν επιτύχουν άμεσα το στόχο τους οργίζονται, φιλονικούν, αισθάνονται δυστυχισμένοι. Οι συνέπειες είναι συχνά τραγικές: η καταστροφή του άπληστου, της οικογένειάς του ή ακόμη και της ευρύτερης κοινωνίας.
Η απληστία είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές της ανθρωπότητας. Μάθε ν’ αγωνίζεσαι δίκαια και με υπομονή. Μάθε να προσαρμόζεις τις ανάγκες σου στις διάφορες καταστάσεις που παρουσιάζονται στη ζωή σου, και να είσαι ικανοποιημένος μ’ αυτά που έχεις. Για να μπορέσεις να ζήσεις μια ευλογημένη ζωή, μάθε να ελέγχεις την απληστία.
Γι αυτό φρόντισε, φίλε, όσο είσαι στη ζωή να συσσωρεύσεις όχι υλικά αγαθά αλλά πνευματικούς θησαυρούς που είναι αιώνιοι.
Ιούλιος, 2010
Γράψτε τη γνώμη σας για το άρθρο: Αφήστε το μήνυμα σας στο βιβλίο επισκεπτών