Απορίες απο την Καινη Διαθήκη

Ο Δρ Ανανίας Καβάκας απαντά σε ερωτήματα

 

 

Ερώτηση: Γειά σας,

Το να προσπαθούμε να βγάλουμε λογικά συμπεράσματα μέσα από την Καινή Διαθήκη είναι λίγο δύσκολο για μένα και χρειάζομαι βοήθεια.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης λέει ότι την επόμενη μέρα (του περιστατικού) ο Ιησούς απέκτησε τους πρώτους μαθητές (Ανδρέα-Σίμωνα) (Ιωάν. 1:35).

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος (κεφ. 1:14-20) αναφέρει ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής φυλακίστηκε (και δεν αποφυλακίστηκε έκτοτε) και μετά από ένα διάστημα ο Ιησούς έκανε τους πρώτους μαθητές (Ανδρέα-Σίμωνα). Βγάζεις συμπέρασμα;

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης λέει ότι πρώτα γνώρισε τους μαθητές (Ανδρέα-Σίμωνα) και μετά πήγε στη Γαλιλαία (κεφ. 1:38-52) ενώ ο Ευαγγελιστής Μάρκος στο κεφ. 1:14-20 λέει ότι οι Ανδρέας-Σίμωνας έγιναν μαθητές όταν πήγε ο Ιησούς στη Γαλιλαία.

Βγάλτε νόημα και πείτε μου, παρακαλώ. Ευχαριστώ εκ καρδίας

 

Γιώργος

 

 

Απάντηση: Αγαπητέ Γιώργο,

Χαίρομαι για τους προβληματισμούς σου σε σχέση με το περιεχόμενο της Καινής Διαθήκης. Αυτό σημαίνει ότι τη μελετάς και θέλεις να βρεις την αλήθεια για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού και για το τι σημαίνει για μας η παρουσία Του εδώ στη γη.

Βρίσκεις, γράφεις, δύσκολο να βγάλεις λογικά συμπεράσματα μέσα από την Καινή Διαθήκη και γι’ αυτό ζητάς βοήθεια. Παραθέτεις μάλιστα μερικά περιστατικά από τη αρχή της διακονίας του Χριστού, την πρόσκλησή Του προς αυτούς που έγιναν μαθητές Του, τα οποία δεν μπορείς να τα βάλεις σε μία λογική σειρά, επειδή από πρώτη άποψη φαίνεται ότι δε συμβιβάζεται η περιγραφή του ενός ευαγγελιστή με του άλλου ή τους άλλους.

Πριν όμως σου αναφέρω τα γεγονότα το ένα μετά το άλλο, όπως έχουν γίνει, θέλω να σου πω ότι η φαινομενική ασυμφωνία μεταξύ των τεσσάρων ευαγγελιστών (Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς, Ιωάννης) δείχνει ότι έγραψαν τα ευαγγέλιά τους ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο και όχι συμφωνημένα.

Επιπλέον ότι το Άγιο Πνεύμα χρησιμοποίησε τον καθένα απ’ αυτούς για κάποιον ειδικό σκοπό. Το Ματθαίο για να δείξει ότι όλες οι προφητείες που ήταν γραμμένες στην Παλαιά Διαθήκη για το Χριστό εκπληρώθηκαν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, αποδεικνύοντας έτσι ότι Αυτός ήταν ο αναμενόμενος Μεσσίας.

Το Μάρκο, το Άγιο Πνεύμα, τον χρησιμοποίησε για να γράψει ένα σύντομο ευαγγέλιο για τους απλούς και πολυάσχολους ανθρώπους που δεν έχουν πολύ καιρό για μελέτη,τονίζοντας τη διακονία του Χριστού ως υπηρέτη.

Το Λουκά για να ικανοποιήσει τους μορφωμένους (τους διανοούμενους της εποχής), παρουσιάζοντας τα γεγονότα με ιστορική συνέχεια και για να αποδείξει ότι ο Χριστός ήταν η ιδανική προσωπικότητα που απαιτούσε ως ιδεώδες η ελληνική φιλοσοφία.

Τέλος, τον Ιωάννη τον χρησιμοποίησε για να δείξει με ξεχωριστό τρόπο τη θεία προέλευσή Του, δίνοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ιησούς Χριστό ήταν ο προαιώνιος Λόγος του Θεού, που όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν έχει ζωή στο όνομά Του.

Τέσσερις λοιπόν άνθρωποι περιγράφουν την προσωπικότητα του Ιησού Χριστού από τέσσερις διαφορετικές γωνιές, τονίζοντας τέσσερις διαφορετικές πλευρές της πολυσύνθετης και μοναδικής προσωπικότητας του Ιησού Χριστού.

Και τώρα έρχομαι στην ερώτησή σου.

Η σειρά των γεγονότων έχει ως εξής:

1. Ο Χριστός, όταν έγινε 30 ετών πήγε στον Ιορδάνη να βαπτιστεί από τον Ιωάννη το Βαπτιστή, όπως κι έγινε (Ματθ. 3:13-17, Μάρκ. 1:9-11, Λουκ. 3:21-23).

2. Την επόμενη μέρα, ενώ ο Ιησούς ήταν ακόμη στην περιοχή εκείνη, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, τον είδε να περπατάει και είπε: «Ιδού ο αμνός του Θεού». Μόλις το άκουσαν αυτό οι δύο από τους μαθητές του Ιωάννη του Βαπτιστή, ο Ανδρέας και ο Ιωάννης, που αργότερα έγραψε το ομώνυμο ευαγγέλιο, ακολούθησαν τον Ιησού και έμειναν μαζί Του εκείνη τη μέρα. Ο Ανδρέας έτρεξε, βρήκε τον αδελφό του τον Πέτρο και τον έφερε στο Χριστό (Ιωάν. 1:35-43).

3. Την επόμενη μέρα ο Χριστός έφυγε για τη Γαλιλαία. Εκεί βρήκε το Φίλιππο και τον κάλεσε να τον ακολουθήσει. Ο Φίλιππος πήγε βρήκε το Ναθαναήλ και τον έφερε στο Χριστό (Ιωάν. 1:44-52).

4. Ενώ ο Χριστός βρισκόταν στη Γαλιλαία, προσκλήθηκε στο γάμο στην Κανά, όπου πήγε μαζί με τους μαθητές που είχε μέχρι τότε, και έκανε το πρώτο Του θαύμα, της μετατροπής του νερού σε κρασί (Ιωάν. 2:1-11).

5. Στη συνέχεια ο Ιησούς μαζί με τη μητέρα Του, τα αδέλφια Του και τους μαθητές που είχε μέχρι τη στιγμή εκείνη, κατέβηκε στην Καπερναούμ όπου έμεινε για λίγες μέρες (Ιωάν. 2:12). Επειδή πλησίαζε το Πάσχα ανέβηκε στην Ιερουσαλήμ όπου έκανε το θαύμα του καθαρισμού του Ναού (Ιωάν. 2:13-25).

6. Ενώ ο Ιησούς ήταν στην Ιουδαία (όπου είναι και η Ιερουσαλήμ) και ειδικότερα στην περιοχή του Ιορδάνη, άκουσε ότι ο Ηρώδης συνέλαβε τον Ιωάννη το Βαπτιστή και τον έριξε στη φυλακή. Τότε ο Ιησούς μαζί με τους μαθητές Του (5 μέχρι εκείνη τη στιγμή) άφησε την Ιουδαία και διαμέσου της Σαμάρειας προχώρησε προς τη Γαλιλαία (Ματθ. 4:12, Μάρκ. 1:14, Λουκ. 3:19-20, Ιωάν. 4:1-4).

7. Περνώντας από τη Σαμάρεια μίλησε στην αμαρτωλή Σαμαρείτισσα δίπλα στο πηγάδι της Σιχάρ. Πίστεψε αυτή και στη συνέχεια και οι κάτοικοι της πόλης εκείνης (Ιωάν. 4:5-42).

8. Μετά από δύο μέρες, ο Χριστός μαζί με τους μαθητές Του έφυγε για τη Γαλιλαία (Ιωάν. 4:43-45).

9. Όταν έφτασε εκεί, πήγε στην ιδιαίτερη πατρίδα Του τη Ναζαρέτ, μίλησε στη Συναγωγή, αλλά οι συμπατριώτες Του Τον απέρριψαν (Λουκ. 4:16-32).

10. Ο Ιησούς εγκατέλειψε τότε τη Ναζαρέτ και πήγε και εγκαταστάθηκε στην Καπερναούμ που ήταν χτισμένη δίπλα στη λίμνη της Γαλιλαίας (Ματθ. 4:13-16), για να εκπληρωθεί η προφητεία του Ησαΐα γι’ Αυτόν (Ησ. 9:1,2, 42:7).

11. Ενώ ήταν εκεί, οι μαθητές Του επέστρεψαν στο επάγγελμά τους που ήταν το ψάρεμα, ενώ ο Χριστός κήρυττε. Μια μέρα, καθώς οΧριστός περπατούσε στην παραλία, είδε λίγο πιο μέσα τον Πέτρο και τον Ανδρέα να ρίχνουν τα δίχτυα τους και τους κάλεσε λέγοντας: «Έλθετε οπίσω μου και θέλω σας κάμει αλιείς ανθρώπων». Αυτοί άφησαν τα δίχτυα τους και Τον ακολούθησαν. Λίγο πιο κάτω είδε τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, επίσης ψαράδες. Τους κάλεσε και αυτοί επίσης Τον ακολούθησαν (Ματθ. 4:18-22). Με την προσθήκη του Ιάκωβου, οι μαθητές του Χριστού έγιναν έξι.

12. Ο Ιησούς έμεινε στη Γαλιλαία αρκετό καιρό και με βάση Του την Καπερναούμ επισκεπτόταν το ένα μετά το άλλο τα μέρη, κηρύττοντας το ευαγγέλιο της βασιλείας και θεραπεύοντας αρρώστους (Ματθ. 4:23-25). Στο μεταξύ, ο Ανδρέας και ο Πέτρος ξαναγύρισαν στο επάγγελμά τους, ίσως λόγω των αναγκών της οικογένειάς τους, που ζούσε στην ίδια πόλη (Λουκ. 4:38).

13. Μια μέρα ο Ιησούς, ενώ ήταν δίπλα στη λίμνη και δίδασκε τον κόσμο, είδε δύο πλοιαράκια δίπλα, το ένα από τα οποία ήταν του Πέτρου, ο οποίος εκείνη τη στιγμή έπλενε τα δίχτυα. Ο Ιησούς ζήτησε να μπει μέσα και από κει άρχισε να μιλάει. Όταν τέλειωσε, ζήτησε από τον Πέτρο να ξαναρίξει τα δίχτυα στα βαθιά. Ο Πέτρος αρχικά αρνήθηκε, επειδή όλη την προηγούμενη νύχτα δεν είχαν πιάσει τίποτα.

Για να μη χαλάσει όμως το χατήρι του Κυρίου, το έκανε. Όταν στη συνέχεια είδε ότι τα δίχτυα γέμισαν από ψάρια, ξύπνησε. Αντιλήφθηκε ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ δεν ήταν απλά ένας πολύ σοφός δάσκαλος, ένας Ραββί, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο.Αυτό τον έκανε να εγκαταλείψει οριστικά τα δίχτυα του και ν’ ακολουθήσει τον Ιησού Χριστό σε όλη τη ζωή του (Λουκ. 5:1-11).

14. Ενώ ο Ιησούς παρέμεινε στην περιοχή της Γαλιλαίας και Περαίας, με βάση Του την Καπερναούμ, με τα θαύματα που έκανε, έδειχνε τη δύναμη και την εξουσία που είχε πάνω στη φύση, στις αρρώστιες και στα δαιμόνια. Μια μέρα πέρασε από το τελωνείο και είδε τον τελώνη Ματθαίο που καθόταν στο τελωνείο του. Τον κάλεσε να Τον ακολουθήσει κι εκείνος ανταποκρίθηκε αμέσως (Ματθ. 9:9-13).

15. Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς μια μέρα ανέβηκε στο βουνό και προσευχόταν στον Πατέρα Του Θεό όλη τη νύχτα. Το άλλο πρωί κάλεσε τους μαθητές Του που ήταν ήδη πολλοί και εξέλεξε δώδεκα απ’ αυτούς, τους οποίους ονόμασε αποστόλους. Στους δώδεκα αυτούς περιλαμβάνονται οι επτά που είχε ήδη καλέσει προηγουμένως ο Χριστός, όπως αναφέραμε, και άλλοι πέντε που αναφέρονται στον κατάλογο (Λουκ. 5(στ):12-16, Ματθ. 10:1-4, Μάρκ. 3:13-19).

Η απάντηση αυτή ελπίζω όχι μόνο να σε ικανοποιήσει απόλυτα και να λύσει την απορία που διατύπωσες με την ερώτησή σου, αλλά να γίνει η αφετηρία να γνωρίσεις τον Ιησού Χριστό Σωτήρα σου, για να ξέρεις γιατί ζεις και πού θα πας, όταν κάποια στιγμή στο μέλλον, που ελπίζω να είναι μακρινό για σένα, αναχωρήσεις από τη ζωή αυτή, όπως το γνωρίζουν όσοι Τον έχουν ήδη δεχτεί Σωτήρα τους.

 Με εκτίμηση, Α. Καβάκας

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, τότε: Αφήστε το μήνυμα σας στο βιβλίο επισκεπτών

Comments are closed.