Εφεδρεία

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία – και θα εξακολουθήσει να γίνεται τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα –  για την λεγόμενη «εργασιακή εφεδρεία». Υπάρχει μεγάλη θολούρα, αντιφατικές πληροφορίες, σύγχυση, ανασφάλεια και φόβος. Τι είναι άραγε αυτή η περίφημη «εργασιακή εφεδρεία;

            Πριν από 45 χρόνια, όταν κατατάχτηκα στρατιώτης, μου έδωσαν τον τίτλο Υ.Ε.Α., δηλαδή Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός. Την εποχή εκείνη το να γίνει κάποιος έφεδρος αξιωματικός ήταν όνειρο και μεγάλη επιτυχία. Πρώτα – πρώτα, συνοδευόταν από μεγάλο για την εποχή χρηματικό μισθό. Επίσης είχε άλλα εξαιρετικά προνόμια, όπως εκλεκτό φαγητό στη στρατιωτική λέσχη, φτηνές αγορές από το στρατιωτικό πρατήριο, δωρεάν εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς κ.ά. Το μεγαλύτερο, όμως, προνόμιο ήταν ότι ο έφεδρος αξιωματικός αποτελούσε τον καλύτερο …υποψήφιο γαμπρό!  Όλες οι κοπέλες ήθελαν να παντρευτούν αξιωματικούς. Για το λόγο αυτό οι έφεδροι αξιωματικοί όταν έπαιρναν άδεια, αντί να φοράνε πολιτικά ρούχα, φορούσαν την εντυπωσιακή στρατιωτική στολή, με τα σειρίτια, το πηλίκιο και το ξίφος. Θυμάμαι ότι στην Κυριακάτικη βόλτα στον κεντρικό δρόμο της πόλης οι αξιωματικοί αυτοί βάδιζαν καμαρωτοί και συγκέντρωναν την προσοχή όλων. Για αυτό και όλοι έβαζαν «μέσο» (κάποιο βουλευτή, υπουργό, κλπ.) για να γίνουν αξιωματικοί,

Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κανένας δεν θέλει να γίνει έφεδρος αξιωματικός, διότι κανείς δεν θέλει να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία 3-6 μήνες περισσότερο από τους απλούς στρατιώτες. Έχουν φτάσει, μάλιστα, ετο σημείο να βάζουν μέσο για …να μη γίνουν έφεδροι αξιωματικοί!

Ας έλθουμε τώρα στην περίφημη εργασιακή εφεδρεία που ακούμε κάθε μέρα. Ο καθένας λέει τα δικά του και την ερμηνεύει όπως του καπνίσει. Ας δούμε μερικές από αυτές τις απόψεις.

*   Η κυβέρνηση λέει ότι αποτελεί βασικό μέτρο για να σωθεί η χώρα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν στην εφεδρεία πρέπει να είναι ήρεμοι και ευχαριστημένοι, διότι θα φύγουν από τις δουλειές τους και θα πάνε στο σπίτι τους, για να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν, θα εξακολουθήσουν να είναι ασφαλισμένοι, και ότι πολύ σύντομα, όταν ανακάμψει η οικονομία, θα προτιμηθούν να ξαναπροσληφθούν στο δημόσιο, ή στον ιδιωτικό τομέα.

*   Μερικά κόμματα συμφωνούν με την κυβέρνηση, αλλά διαφωνούν στο ποιοι θα πρέπει να βγουν στην εφεδρεία, και με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή τους. Φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει στη δουλειά τους «δικούς της» και θα διώξει τους αντιφρονούντες των άλλων κομμάτων.

*   Όλοι οι νομικοί, συνταγματολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίων, λένε ότι η εργασιακή εφεδρεία είναι φερετζές, με άλλα λόγια αντισυνταγματική και παράνομη επινόηση και πρόσχημα της κυβέρνησης για να πετάξει στο δρόμο και να απολύσει εν ψυχρώ υπαλλήλους.

*   Οι εργατολόγοι λένε ότι οι εργασιακοί έφεδροι στην πραγματικότητα θα είναι άνεργοι, χωρίς να πάρουν καμία αποζημίωση απόλυσης (που δικαιούνται όσοι απολύονται), κι ότι τα καθαρά λεφτά που θα παίρνουν θα είναι στην πραγματικότητα το ένα τρίτο ή και λιγότερο από όσα παίρνουν σήμερα (με άλλα λόγια θα παίρνουν τον μισό και κουτσουρεμένο από το νέο μισθολόγιο βασικό μισθό, χωρίς επιδόματα κλπ.), – χώρια που κι αυτά τα ελάχιστα λεφτά θα τα παίρνουν μόνον για μερικούς μήνες.

*   Οι μισοί λένε ότι έχουμε δημόσιους υπαλλήλους περισσότερους από όσους χρειαζόμαστε.

*   Οι άλλοι μισοί στηρίζονται σε ατράνταχτα στοιχεία της Eurostat και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και λένε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότεροι από τον μέσο όρο των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα σε όλα τα νοσοκομεία έχουμε έλλειψη απο νοσοκόμες, στα σχολεία από δασκάλες, κλπ.

*   Οι μισοί λένε ότι από πέρσι πέντε φεύγουν στη σύνταξη και στη θέση τους μόνον ένας νέος προσλαμβάνεται.

*   Οι άλλοι μισοί λένε ότι όχι μόνον δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά ότι η κυβέρνηση πέρσι προσέλαβε από το παράθυρο 25.000 νέους ημέτερους δημόσιους υπαλλήλους.

*   Οι δανειστές μας (η περίφημη Τρόϊκα) λένε ότι εφεδρεία σημαίνει άμεση απόλυση 250.000 δημόσιων υπαλλήλων, αλλοιώς δεν θα μας δώσουν άλλα λεφτά δανεικά.

*   Οι περισσότεροι διεθνείς οικονομολόγοι λένε ότι η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων δεν λύνει το πρόβλημα, κι ότι άλλες είναι οι αιτίες που πάμε ολοταχώς για χρεωκοπία.

Δεν είναι σωστό να παίζει κανείς με τον πόνο του άλλου. Στην περίπτωση της εργασιακής εφεδρείας υπάρχει πολύς πόνος και απελπισία. Εκεί που ήσουν σίγουρος ότι έχεις μια μόνιμη δουλειά και είχες κάνει όνειρα και σχέδια για τη ζωή, όλα ανατρέπονται. Εκεί που πήρες δάνεια για να αποκτήσεις ένα σπίτι, για να σπουδάζεις το παιδί σου κλπ., ξαφνικά όλα γκρεμίζονται. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και ζούν κάτω πό το όριο της φτώχειας. Χιλιάδες θα χάσουν με κατάσχεση τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, απλά γιατί δεν θα μπορούν πλέον ν απληρώνουν τις δόσεις. Χιλιάδες γονείς θα σταματήσουν να σπουδάζουν τα παιδιά τους. Οι νέοι έφεδροι θα προστεθούν στους παλιούς άνεργους και συνολικά όλοι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Ας με συγχωρήσουν όσοι βρίσκονται σ’ αυτή την τραγική κατάσταση, αλλά με αυτά τα μέτρα που έχει πάρει και συνεχίζει να παίρνει η κυβέρνησή μας, θυμήθηκα το ανέκδοτο με το γιατρό.

 

Λέει, λοιπόν, ο γιατρός στον ασθενή:

·                    Μην ανησυχείς, κάνω ό,τι χρειάζεται και είμαι σίγουρος ότι θα γίνεις καλά. Από αυτή την ασθένεια που πάσχεις οι πιθανότητες να γίνει κάποιος καλά είναι μόνον 1%.

·                    Και πού στηρίζετε αυτή τη βεβαιότητά σας γιατρέ;

·                    Οι 99 πριν από σένα πέθαναν, άρα, σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων, εσύ, που είσαι ο εκατοστός,  πρέπει να ζήσεις!

Comments are closed.