της Δρος Αλτάνας Φίλου
“Το Διαδίκτυο είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι, είναι η ίδια σου η ζωή!”. Αυτό είναι το σύνθημα για την Ημέρα του Διαδικτύου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 8 Φεβρουαρίου, σε 65 χώρες όλου του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντάξει από το 2004, στο πρόγραμμά της, “Ασφαλές Διαδίκτυο“, αυτή την μέρα, ως ημέρα πληροφόρησης για ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, από τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους. Σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό να μάθουν τα παιδιά και οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι για τις απεριόριστες δυνατότητες μα και για τους κινδύνους που κρύβει αυτή η εικονική ζωή και πώς μπορούν να αναπτύξουν ένα κριτικό πνεύμα απέναντί της.
Σκοπός είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά κυρίως και οι νέοι, ότι το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο και η παρουσία τους στην εικονική αυτή ζωή δεν είναι απλή υπόθεση και «σκότωμα» του χρόνου, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική τους ζωή. Ό,τι κάνουν, ό,τι λένε, ό,τι δείχνουν έχει και τον ανάλογο αντίκτυπο στην προσωπική τους ζωή. Ούτε το ψευδώνυμο ούτε και το περιστασιακό σβύσημο των δεδομένων σώζουν την κατάσταση!
Στην περίπτωση της βρετανίδας Σιμόν Μπακ καταγράφεται μελανή η τραγικότητα της αλήθειας, ότι στο Διαδίκτυο δεν «παίζουμε» παρά μόνο με την ζωή μας! Η είδηση, ότι στις αρχές του περασμένου Γενάρη ανακοίνωσε την αυτοκτονία της μέσω του Διαδικτύου, στους 1048 (!) διαδικτυακούς φίλους της με τους οποίους ζούσε μια εικονική ζωή, συγκλόνισε τον κόσμο. «Πήρα όλα τα χάπια που είχα… Σας χαιρετώ όλους», ήταν η τελευταία της ανάρτηση στον ιστότοπο της κοινωνικής δικτύωσης, που διατηρούσε. Κάποιοι από αυτούς τους «φίλους» της είδαν την ανάρτηση και προσπέρασαν σερφάροντας, κάποιοι άλλοι την αποκάλεσαν, «δειλή» και «ανίκανη» να κάνει κάτι τέτοιο. Αλλά εκείνη το έκανε και κανείς μα κανείς δεν βρέθηκε να της πει δυο λέξεις για να την αποτρέψει…Στην εικονική ζωή δεν έχουν θέση τα συναισθήματα. Ο υπολογιστής σου δεν θυμώνει ποτέ, ούτε και πρόκειται ποτέ να σου εκφράσει την συμπάθειά του.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η πρωταρχική πηγή ενημέρωσης, ιδιαίτερα για τους νέους είναι σήμερα πλέον το Διαδίκτυο, στο οποίο μπορούν να «μπουν» και από το iPhone τους στο δρόμο, στο σχολείο, στο σπίτι. Η τηλεόραση ανήκει στο παρελθόν και μόνο για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες φαίνεται να παραμένει ακλόνητη, ως πηγή, για την ενημέρωσή τους.
Εφόσον, λοιπόν, δεν γίνεται πιά να βγάλουμε το Διαδίκτυο από την ζωή μας, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να το χρησιμοποιούμε σωστά και προς όφελός μας.