Εναλλακτικός τουρισμός

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

 

Τώρα με την κρίση πολύ συχνά ακούμε ότι, ένα από τα λίγα πράγματα που μας απέμειναν για να επιβιώσουμε και να βγάλουμε λεφτά, είναι ο τουρισμός. Μάλιστα θεωρείται τόσο σημαντικός, όσο και η βαριά βιομηχανία στις άλλες χώρες.

Για να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα μειώσει το φόρο εστίασης. Τα Επιμελητήρια δραστηριοποιούνται σε νέα προγράμματα. Σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους ψάχνουν να βρουν τον λεγόμενο «εναλλακτικό τουρισμό», δηλαδή όχι μόνο τους κλασσικούς τουρίστες που έρχονται 2 μήνες το καλοκαίρι για μπάνιο στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία, αλλά άλλες μορφές τουρισμού, που μπορούν να φέρουν τουρίστες όλο το χρόνο, όπως λ.χ.:

·          Συνεδριακός

·          Χειμερινός (χιονοδρομικά κέντρα, κλπ.)

·          Αθλητικός (προπόνηση ομάδων σε υψόμετρο, διοργάνωση τουρνουά, κ.ά.)

·          Θαλάσσιος  (τα γνωστά μας γιωτ, ρεγκάτες στα ελληνικά νησιά, κρουαζιέρες, κ.ά.)

·          Αγροτουρισμός (επισκέψιμες φάρμες, άλογα για ιππασία, κ.ά.)

·          Οικοτουρισμός (σπήλαια, φαράγγια, θαλάσσια πάρκα φώκιας, χελώνας, ενυδρεία, κ.ά.)

·          Υγείας (ιαματικά λουτρά)

·          Οδοιπορικός (ορειβασία, περιπατητικά μονοπάτια, κ.ά.)

·          Θρησκευτικός (σε εκκλησίες και μοναστήρια).

Ο θρησκευτικός τουρισμός θεωρείται τόσο σπουδαίος, ώστε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δημιούργησε ειδικό Γραφείο Προσκυνηματικού Τουρισμού, ενώ η Αποστολική Διακονία της Ελλάδος μελετά την έκδοση Οδηγού Προσκυνημάτων σε διάφορες γλώσσες.

Είναι αλήθεια ότι ως χώρα έχουμε πράγματι μερικά μοναδικά θρησκευτικά μνημεία, τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες, και τα οποία όλοι θέλουν να επισκεφτούν:

·          Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και τα Μετέωρα έχουν ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

·          Είμαστε η χώρα με τις περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες και τα περισσότερα ξωκλήσια.

·          Κάθε πόλη έχει το δικό της πολιούχο άγιο και εκκλησία αφιερωμένη σ’ αυτόν – π.χ. ο Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη.

·          Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές μας είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου το 15/αύγουστο, με γιορτές και πανηγύρια σε όλη τη χώρα, στις αμέτρητες εκκλησίες που φέρουν το όνομα της Παναγίας, ιδιαίτερα της Τήνου και Σουμελά.

·          Το τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, η Αποκάλυψη, γράφηκε σε ένα ελληνικό νησί, την Πάτμο.

·          Μερικές από τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου γράφηκαν για την Ελλάδα, για τους Φιλιππησίους, τους Θεσσαλονικείς, τους Κορινθίους. Χιλιάδες ξένοι θέλουν να γνωρίσουν τα μέρη της Ελλάδας που πέρασε, όπως λ.χ. Τους Φιλίππους όπου έγραψε την επιστολή προς Τίτον, το ποτάμι που βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, η Λυδία, τη φυλακή όπου φυλακίστηκε με τον Σίλα, την Εγνατία Οδό που πέρασε, τη Νικόπολη όπου έγραψε την επιστολή προς Τιμόθεον, το «βήμα» από όπου κήρυξε στη Βέροια, την ακρόπολη στην Αθήνα όπου μίλησε, την Κόρινθο όπου έγραψε την επιστολή προς Ρωμαίους, κ.ά.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, λοιπόν, μας προκαλούν να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό κάναμε μέχρι τώρα και να μη καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να κλαίμε τη μοίρα μας για την κρίση που μας βρήκε. Δεν ξέρω τι θα κάνουν η κυβέρνηση, τα Επιμελητήρια, οι Δήμοι και οι Μητροπόλεις. Εγώ το έχω σκεφτεί από πολύ καιρό και νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία.

Εδώ και 18 χρόνια, που έχω βγει στη σύνταξη, ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα με τα οποία ασχολούμαι, είναι η φιλοξενία και ξενάγηση φίλων και συγγενών που έρχονται επισκέπτες από μακρινά μέρη και το εξωτερικό.

Οι φίλοι μου από τη Λήμνο, για παράδειγμα, που δεν έχουν στο νησί δέντρα, ποτάμια και βουνά (ο ψηλότερος λόφος εκεί είναι 300 μέτρα), εντυπωσιάζονται από τον Όλυμπο, το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, τους καταρράκτες της Έδεσσας, το ποτάμι στον Αη-Νικόλα Νάουσας και τον Πηνειό ποταμό στην κοιλάδα των Τεμπών.

·          Τους φυσιολάτρες τους πηγαίνω στο Φαράγγι του Ενιπέα  και, φυσικά, στο εξωκλήσι Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πλαταμώνα, με την εκπληκτική πανοραμική θέα του Ολύμπου, του βυζαντινού κάστρου, και του απέραντου Αιγαίου Πελάγους. Η εκδρομή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με γεύμα στο Περιβόλι των Μουσών του Αη-Γιάννη Λιτοχώρου, με την καταπληκτική θέα, ή με μια παραδοσιακή φασουλάδα και ρέγγα στα Πριόνια σε υψόμετρο 1.100 μ. με θέα τις καταπράσινες θεόρατες πλαγιές του Ολύμπου.

·          Τα μοναστήρια Αγίου Διονυσίου και Οσίου Εφρέμ είναι πάνω στο δρόμο μας για τον Όλυμπο. Εδώ στο αρχονταρίκι θα πιούμε το καφεδάκι μαζί με το λουκουμάκι, κι όλο και θα πιάσουμε κάποια θεολογική συζήτηση.

·          Το χειμώνα στο Ελατοχώρι το σκι και το τελεφερίκ στο χιονοδρομικό ανοίγουν την όρεξη, οπότε πάμε στο ΑΓΝΑΝΤΙ για αγριογούρουνο στιφάδο.

·          Οι συγγενείς από τη Σουηδία και τη Γερμανία με ρωτούν σε ποιο νησί να πάνε, και τους συμβουλεύω την πανέμορφη Θάσο, τη Λήμνο, τη Σκιάθο, τους Παξούς, κ.ά. Όσοι δεν έχουν πολλές μέρες άδεια, μπορούν να πάνε στην κοντινή Αμμουλιανή. Εκεί υπάρχει κάθε μέρα και μια μικρή κρουαζιέρα με καΐκι γύρω από το νησί, μπάνιο στα μικρά νησάκια και τα γαλαζοπράσινα νερά απέναντι από την Ουρανούπολη, και γεύμα σαρδέλες στα κάρβουνα στο γραφικό ταβερνάκι της κυρά-Σούλας.

·          Όσοι θέλουν να ξεροψηθούν στον ήλιο και να κάνουν μπάνιο όλη μέρα στη θάλασσα τους συστήνω τις απέραντες ρηχές αμμουδερές παραλίες της Πιερίας, από τη Μεθώνη μέχρι τους Νέους Πόρους.

·          Άλλοι, πάλι, είναι μερακλήδες στο φαγητό, θέλουν να δοκιμάσουν ελληνικές νοστιμιές, οπότε, εκτός από τις παραλιακές ψαροταβέρνες τους πηγαίνω στον Σερίφη στα Καταλώνια (με το καταπληκτικό μοσχαράκι στη γάστρα), ή στον Αδάμο στο Κίτρος στην πλατεία του χωριού με το στύλο και τους πελαργούς. Εδώ απολαμβάνουμε την καταπληκτική και μοναδική πίτσα και τις άλλες σπεσιαλιτέ που κάνει η γυναίκα του (τρικαλινό με πράσο στη γάστρα, κ.ά.) – χώρια η ξενάγηση στο οινοποιείο του με το μοναδικό λευκό μοσχάτο κρασί «Βασίλισσα».

·          Για ένα απλό καφεδάκι με θέα το Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, πάμε στο Λόφο της Σεβαστής.

·          Για μια χορταστική πουτίγκα, στο ζαχαροπλαστείο ΚΡΥΣΤΑΛ στον Κορινό.

·          Για ένα απλό πικ-νικ, στον Άγιο Βασίλειο Καρίτσας, δίπλα στο ποτάμι και κάτω από τον επιβλητικό Όλυμπο. Στη συνέχεια καφεδάκι στο ζαχαροπλαστείο του Τσούχα και παραδοσιακή πουτίγκα με μπόλικη κανέλα και καρύδια.

·          Τα μικρά παιδιά μπορούν να κάνουν ιππασία στο Κτήμα Ηρακλή και να δουν το μικρό ζωολογικό κήπο με τα παγώνια και τις στρουθοκαμήλους. Εδώ  η κυρά-Τζένη μαγειρεύει εξαιρετικές λεμονάτες πατάτες φούρνου με ρίγανη και άλλα πεντανόστιμα φαγητά – χώρια το σπιτικό επιδόρπιο γλυκό μήλο φιρίκι.

·          Μερικοί δεν έχουν δει πώς είναι τα περιβόλια με τα ακτινίδια, οπότε τους πηγαίνω στο περιβόλι του θείου μου Ανέστη και μαθαίνουν ότι οι ακτινιδιές δεν είναι σαν τις φράουλες ή τις πατάτες, αλλά κάτι σαν κληματαριές κρεβατίνες.

·          Με εκείνους που θέλουν να δουν κάτι παραδοσιακό, πηγαίνουμε στον γραφικό οικισμό στον Παλιό Παντελεήμονα και τρώμε και παϊδάκια κάτω από τα πλατάνια δίπλα από τη βυζαντινή εκκλησία.

·          Μερικοί είναι πολύ απαιτητικοί, θέλουν να δουν κάτι μοναδικό. Αυτούς τους πηγαίνω στα Μετέωρα. Επίσης στα σπήλαια Πετραλώνων και Αλιστράτης. Η εκδρομή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη και στο σπήλαιο Αγγίτη (που είναι μέσα στο ποτάμι), και γεύμα πέστροφα στα κάρβουνα στην Αγία Βαρβάρα της Δράμας, μέσα στα δροσερά νερά.

·          Για τους ακόμα πιο απαιτητικούς, πηγαίνουμε στα Λείβηθρα, στο απίστευτο μαγνητικό πεδίο, όπου το αυτοκίνητο στον κατηφορικό δρόμο, με σβησμένη μηχανή, αντί να πάει προς τα κάτω, σταματάει και κινείται προς τα πίσω ανηφορικά! Και, φυσικά, οι άπιστοι Θωμάδες χάνουν το στοίχημα και κερνούν το παγωτό στο κοντινό καφέ με την πανοραμική θέα.

·          Όσοι συγκινούνται από την πατρίδα και τους αρχαίους μας προγόνους, τους πηγαίνω στο Δίον και τη Βεργίνα. Η εκδρομή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και παραδοσιακό ρεβανί στην πλατεία.

Τέλος είναι και πολλοί που ενδιαφέρονται για θρησκευτικά μνημεία. Αυτοί είναι και οι πιο προνομιούχοι, γιατί υπάρχουν αμέτρητες επιλογές. Πρώτα-πρώτα είναι όλες οι βυζαντινές εκκλησίες. Ύστερα, τα αμέτρητα γραφικά ξωκλήσια. Τέλος, τα διάφορα μοναστήρια, τα οποία είναι χτισμένα σε τοποθεσίες με εκπληκτική πανοραμική θέα. Προσωπικά μ’ αρέσουν τα μικρά μοναστήρια, όπως λ.χ. του Τιμίου Προδρόμου κοντά στη Βεργίνα, με την εκπληκτική θέα στο φαράγγι και τη λίμνη.

Μέσα στο πρόγραμμα εκδρομών ασφαλώς είναι και το Άγιο Όρος. Έχουμε πάει πολλές φορές, ιδιαίτερα με τις γυναίκες που δεν μπορούν να πάρουν «διαμονητήριο» και να επισκεφτούν τις μονές. Μ’ αυτούς κάνουμε την τετράωρη κρουαζιέρα κατά μήκος της ακτής, που ξεκινάει από την Ουρανούπολη, περνάει από τις μονές Δοχειαρίου, Ξενοφώντα, Παντελεήμονα, Ξηροποτάμου, Σίμωνος Πέτρα, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου, και καταλήγει στη Σκήτη Αγίας Άννας. 

Μετά από όλα αυτά, η γυναίκα μου ανάμεσα σε αστείο και σοβαρό έχει προτείνει να ανοίξουμε ένα γραφείο ταξιδίων. 

Δεν είναι άσχημη ιδέα!  Τώρα με την κρίση και τις περικοπές στη σύνταξη, ευκαιρία για ένα πρόσθετο εισόδημα… Ποιος δε θα ήθελε μια εκδρομή με εγγυημένη προσωπική ξενάγηση, που θα ικανοποιεί όλα τα γούστα χειμώνα – καλοκαίρι;

Και δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβή, ούτε να έχει κουραστικές ξεναγήσεις και ποδαρόδρομο. Έχω παρατηρήσει ότι αποδεδειγμένα οι πιο πετυχημένες εκδρομές είναι εκείνες που καταλήγουν σε ένα τραπέζι με ένα νόστιμο φαγητό!

Comments are closed.