Του Βασίλη Ζαμάνη, γιατρός ΩΡΛ-Κατερίνη
Ο έντονος ήχος ακόμη και όταν είναι από μουσική που μας αρέσει βλάπτει την ακοή αιφνιδιαστικά ή σταδιακά , δυστυχώς χωρίς να υπάρχει σύστημα ειδοποίησης όπως ο πόνος ώστε να σταματήσουμε εγκαίρως.
Ο Π.Ο.Υ .(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) προειδοποιεί για σοβαρό κίνδυνο από την έκθεση σε θόρυβο αναψυχής. Βέβαια στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να κάνουμε με θόρυβο ακριβώς (διότι ο θόρυβος είναι ο ανεπιθύμητος ήχος) αλλά με μουσική.
Σε δελτίο τύπου στις 27 Φεβρουαρίου, 2015 στη ΓΕΝΕΥΗ αναφέρει ότι 1,1 δισ έφηβοι και νεαροί ενήλικες βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας της ακοής λόγω της μη ασφαλούς χρήσης των προσωπικών συσκευών ήχου(cd,dvd players,mp3,mp4,κτλ), συμπεριλαμβανομένων των smartphones και tablets και την έκθεση σε επικίνδυνα επίπεδα ήχου σε θορυβώδη κέντρα διασκέδασης, όπως νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπαρ και αθλητικές εκδηλώσεις. Η απώλεια της ακοής έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία, την εκπαίδευση και την απασχόληση.
Τα δεδομένα από μελέτες σε μεσαίου και υψηλού εισοδήματος χώρες που αναλύθηκαν από τον ΠΟΥ δείχνουν ότι μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 12-35 ετών, σχεδόν το 50% εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα ήχου από τη χρήση των προσωπικών συσκευών ήχου και περίπου το 40% εκτίθεται σε δυνητικά επιβλαβή επίπεδα του ήχου σε χώρους διασκέδασης
Η επικινδυνότητα εξαρτάται από την ένταση του ήχου και τη διάρκεια και τη συχνότητα της ακρόασης. Η έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή πτώση της ακοής ή εμβοές που είναι αίσθηση ήχου(σφυρίγματος)στο αυτί. Όταν η έκθεση είναι σε ιδιαίτερα δυνατό ήχο, τακτική ή παρατεταμένη, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των αισθητήριων κυττάρων του αυτιού(των τριχωτών κυττάρων στο όργανο του Corti στο έσω ούς ) αλλά και των νευρώνων και των κεντρικών ακουστικών νευρικών οδών με αποτέλεσμα την μη αναστρέψιμη απώλεια της ακοής.Στο μόνιμο ακουστικό τραύμα που γίνεται μετά από έκθεση σε πολύ μεγάλης έντασης ακόμη και στιγμιαίο ήχο έχουμε βλάβη στην αντίληψη των παρακείμενων συχνοτήτων με την βασική συχνότητα του ήχου που το προκάλεσε και εμβοές,ενώ στην βλάβη μετά από μακροχρόνια έκθεση έχουμε πτώση της αντίληψης συνήθως στις υψηλές συχνότητες γύρω από τις 4KHz με αρχική δυσκολία στην κατανόηση των συμφώνων και στη συνέχεια επεκτείνεται και σε πιο χαμηλές συχνότητες.
Ασφαλής έκθεση πάνω από την οποία έχουμε βλάβη της ακοής είναι:
* Με 85 dB (ήχος αυτοκινητόδρομου) έως 8 ώρες
* Με 90 dB (συσκευή κουρέματος του γκαζόν) – 2,5 ώρες
* 95 dB ( μέση μοτοσικλέτα) – 47 λεπτά
* 100 dB (κόρνα ΙΧ ή μετρό,σεσουάρ) – 15 λεπτά
* 105 dB (μέγιστος ήχος mp3) – 4 λεπτά
*110ÂÂÂ Db (αλυσοπρίονο) -30 δευτερόλεπτα
* 115 dB (συναυλία ροκ) – 28 δευτερόλεπτα
* 120 dB ( βουβουζέλα ή σειρήνα) – 9 δευτερόλεπτα
Συστάσεις του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας):
Οι έφηβοι και οι νέοι πρέπει να προστατεύσουν καλύτερα την ακοή τους, διατηρώντας την ένταση στις προσωπικές συσκευές ήχου στο 60% της μέγιστης, με τη λήψη σύντομων διαλειμμάτων ακρόασης και χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες όταν επισκέπτονται χώρους θορυβώδεις .Συστήνεται επίσης η μείωση του χρόνου που ασχολούνται με θορυβώδεις δραστηριότητες και ο περιορισμός της καθημερινής χρήσης των προσωπικών συσκευών ήχου σε λιγότερο από μία ώρα. Προειδοποιητικά σημάδια βλάβης της ακοής είναι το σφύριγμα στα αυτιά το οποίο μάλιστα έχει και χαρακτήρα επείγοντος όταν επιμένει για πάνω από μερικές ώρες(θα πρέπει να γίνει ΩΡΛ έλεγχος και να αρχίσει γρήγορα θεραπεία) και η δυσκολία κατανόησης των λέξεων σε θορυβώδες περιβάλλον.
Σε όλο τον κόσμο, 360 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα έχουν μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής που οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως ο θόρυβος, γενετικές ασθένειες, επιπλοκές κατά τη γέννηση, ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, χρόνιες μολύνσεις των αυτιών, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, και τη γήρανση. Εκτιμάται ότι το ήμισυ όλων των περιπτώσεων απώλειας της ακοής μπορούν να αποφευχθούν.
“Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν” Ιπποκράτης ¨ο Κώος¨,460-377 π.Χ. Πατέρας της Ιατρικής
ΖΑΜΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΩΡΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΒΑΡΝΑΛΗ 3
2351046996.