Ο γνωστός ιεροκήρυκας Μπίλυ Γκράχαμ μίλησε στη μεγάλη εκκλησία του Λονδίνου Westminster Chapel, με θέμα τη μοναξιά. Στήριξε τις σκέψεις του σ’ ένα παράξενο εδάφιο: «Μοιάζω με πελεκάνο στην ερμιά· με κουκουβάγια στα χαλάσματα» (Ψαλμός 102:7). Ο ψαλμωδός παρομοιάζει τον εαυτό του με κουκουβάγια. Ο Γκράχαμ άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή, καθώς υπάρχουν τόσοι πολλοί μοναχικοί άνθρωποι σήμερα.
Η μοναξιά είναι μια επίπονη κατάσταση την οποία, αν είχαν την επιλογή, οι περισσότεροι άνθρωποι θα την απέφευγαν. Είναι, αν μπορούμε πούμε, μια «αναγκαστική απομόνωση».
Υπάρχει μια εμφανής διαφορά ανάμεσα στην επιβαλλόμενη μοναξιά και στην επιλεγμένη μοναξιά. Μερικοί απολαμβάνουν τη μακαριότητα της μοναξιάς. Ο Ιησούς ήθελε κάποιες φορές να απομονωθεί από τα πλήθη. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που είναι, από τη φύση τους, μοναχικοί τύποι.
Η αναγκαστική μοναξιά είναι τελείως κάτι διαφορετικό: Να είσαι δηλ. περιορισμένος σε ένα μέρος ή ένα δωμάτιο. Ή, όσον αφορά την κοινωνική απομόνωση, σημαίνει να έχεις λίγους ή και καθόλου φίλους. «Μοναξιά σημαίνει, κατά ένα λεξικό, να είσαι θλιμμένος που είσαι μόνος», πράγμα που συμβαίνει όταν δεν έχεις κανέναν με τον οποίο να μπορείς να μοιραστείς τις πληγές και τις χαρές σου.
Μπορεί να ξοδεύεις χρόνο με ανθρώπους, πράγμα που είναι καλό από μόνο του. Αλλά μπορεί να είσαι λυπημένος γιατί γνωρίζεις ότι σε λίγη ώρα αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στα σπίτια και στις οικογένειές τους. Εσύ, από την άλλη πλευρά, θα επιστρέψεις στη μοναξιά σου και θα ανοίξεις την τηλεόραση.
Αν αυτή είναι η κατάσταση που ζεις, είναι πιθανό η μοναξιά σου να είναι «ένα αγκάθι» στη σάρκα σου, κάτι ενοχλητικό που ο Θεός όμως επέτρεψε για το καλό σου. Ο απόστολος Παύλος είχε ένα τέτοιο «αγκάθι», αν και δεν ξέρουμε τι ήταν, για το οποίο έγραψε: «Κι επειδή είναι τόσο εξαιρετικές οι αποκαλύψεις, για να μην περηφανεύομαι, μου δόθηκε ένα αγκάθι στο σώμα, ένας απεσταλμένος του Σατανά για να με παιδεύει, έτσι ώστε να μην περηφανεύομαι.» (Β’ Κορινθίους 12:7). Ο διάβολος χρησιμοποιεί το αγκάθι σου για να σε βασανίσει. Να θυμάσαι: Υπάρχει σκοπός για καθετί που συμβαίνει, και ο ίδιος ο Θεός φέρει την ευθύνη για αυτό.
Επίσης μπορείς να παρηγορείσαι γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στη μοναξιά. Ένα από αυτά είναι ότι έχεις χρόνο για προσευχή! Στην πραγματικότητα, ο Θεός μπορεί να επιτρέπει τη μοναξιά στη ζωή σου, γιατί σε θέλει να έχεις κοινωνία μαζί Του! 1) Να γίνεις μεσολαβητής στην προσευχή για άλλους ανθρώπους και 2) να αυξήσεις τη στενή σχέση σου με το Θεό, περισσότερο από όσο έχεις φανταστεί!
Μία άλλη αξία της μοναξιάς είναι ότι γίνεσαι πιο συμπονετικός απέναντι στους άλλους. Αυτός είναι ένας από τους κύριους σκοπούς κάθε δοκιμασίας. Παράγει καρπό επιμονής καθώς σηκώνεις υπομονετικά τις ίδιες δυσκολίες. Θα μπορείς έτσι να ταυτίζεσαι και να συμπονάς το συνάνθρωπό σου που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Προσευχήσου να μην ξεχάσεις πως είναι να ζεις σ’ αυτή την κατάσταση, όταν το αγκάθι απομακρυνθεί από σένα.
Μία άλλη ευλογία της μοναξιάς είναι ότι να αντιλαμβάνεσαι περισσότερο την παρουσία του Ιησού. Δεν λέω ότι αυτό αντικαθιστά τη θέση των φίλων αλλά η παρουσία Του σε αποζημιώνει! Μπορείς να μιλάς σ’ Αυτόν ως τον καλύτερό σου φίλο.
Άλλη αξία της μοναξιάς, ιδιαίτερα αν είσαι ανύπαντρος, είναι ότι έχεις περισσότερο χρόνο να υπηρετείς τον Κύριο. Μπορείς να αναλαμβάνεις περισσότερες υπευθυνότητες σχετικές με διακονίες (βλ. 1 Κορινθίους 7:32-33).
Τέλος, όταν αισθάνεσαι μοναξιά, μαθαίνεις καλύτερα να λατρεύεις και δοξάζεις το Θεό! Είναι εύκολο να λατρεύεις όταν όλα πάνε καλά. Όμως θέλεις να μάθεις κάτι που ευχαριστεί το Θεό; Ξέρεις τι Του αρέσει; ΄Οταν Τον λατρεύεις ακόμα και όταν δεν αισθάνεσαι να το κάνεις. Τον δοξολογείς ακόμη και όταν δεν έχεις όρεξη να το κάνεις. Απλώς, κάντο! Αυτό Τον τιμά!
Υπήρχε ένας σκοπός πίσω από το «αγκάθι» που κουβαλούσε ο Παύλος. Και αν το δικό σου «αγκάθι» είναι η μοναξιά, να ξέρεις πως αυτό σχεδιάστηκε σκόπιμα, με αγάπη για σένα. Αν το αγκάθι του αποστόλου Παύλου ήταν το καλύτερο που του συνέβη –που όντως ήταν- το ίδιο συμβαίνει και με μας! Αντί να παραπονιέσαι ή να θυμώνεις με το Θεό, άρχισε να βλέπεις τα θετικά της μοναξιάς σου- και δόξασέ Τον γι’ αυτά!
Μετάφραση: Ροζαλί Χαρ. Παπαδοπούλου, Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας