Τρίτο μήνυμα
Μακάμπα, Μπουρούντι
11 Ιουνίου 2008
Χθες το απόγευμα, προς το τέλος, είδαμε ότι το κατοικητήριο του Θεού είναι πάνω στη γη, με τον λαό Του, στη Νέα Ιερουσαλήμ. Και είδαμε ότι, αν είμαστε με τον Κύριο, στην παρουσία του Κυρίου, υπάρχει πληρότητα της χαράς. Αμήν. Είναι μια από τις πιο ένδοξες εμπειρίες. Δεν ξέρω αν είχατε ποτέ μια τέτοια εμπειρία. Δεν μπορεί να περιγραφεί. Ίσως το απόγευμα ή κάποια άλλη στιγμή αργότερα, να δούμε περισσότερα για αυτό το θέμα, αλλά τώρα θέλω να επικεντρωθώ σε κάτι άλλο, γι’ αυτό ας πάμε πάλι στο βιβλίο της Αποκάλυψης. Στο κεφάλαιο 21/ 22 – 23: «Και ναό δεν είδα μέσα σ’ αυτή επειδή, ναός της είναι ο Κύριος, ο Θεός, ο Παντοκράτορας, και το Αρνίο. Και η πόλη δεν έχει ανάγκη τον ήλιο ούτε το φεγγάρι, για να φέγγουν μέσα σ’ αυτή επειδή, η δόξα τού Θεού τη φώτισε, και ο λύχνος της είναι το Αρνίο. Και έπειτα, στο κεφάλαιο 22, διαβάζουμε από τη μέση του εδ. 3 έως 5. « … και ο θρόνος τού Θεού και του Αρνίου θα είναι μέσα σ’ αυτή και οι δούλοι του θα τον λατρεύσουν. Και θα δουν το πρόσωπό του, και το όνομά του θα είναι επάνω στα μέτωπά τους. Και νύχτα δεν θα υπάρχει εκεί και δεν έχουν ανάγκη από λύχνο και φως τού ήλιου, επειδή ο Κύριος ο Θεός τούς φωτίζει και θα βασιλεύσουν στους αιώνες των αιώνων». Αμήν. Έτσι, όταν ο Ιωάννης είδε τη Νέα Ιερουσαλήμ, δεν υπήρχε ναός σε αυτή, επειδή ο Κύριος ο Θεός ο Παντοδύναμος είναι ο ναός της και το Αρνίο. Και η πόλη δεν έχει ανάγκη του ήλιου ή του φεγγαριού να τη φωτίζουν, επειδή η δόξα του Θεού φέρνει φως σε αυτή, τη φωτίζει, και η λυχνία της, το φως της είναι το Αρνίο. Και στη συνέχεια, διαβάζουμε στο κεφάλαιο 22, εδ. 5, ότι δεν θα υπάρχει νύχτα εκεί, άρα δεν θα χρειάζονται λάμπες, κατά τη διάρκεια της νύχτας ή το φως του ήλιου, γιατί ο Κύριος ο Θεός της δίνει φως. Αμήν.
Ο θρόνος του Θεού είναι σε αυτή την Πόλη του Θεού, ο Θεός κατοικεί εκεί και οι δούλοι Του θα δουν το πρόσωπό Του και θα Τον λατρεύουν (η αγγλική μετάφραση είναι «υπηρετούν», αλλά η ελληνική λέξη σημαίνει επίσης λατρεία).
Ερχόμαστε τώρα στην εποχή μας, εδώ. Αυτά είναι μια αποκάλυψη για το πώς είναι τα πράγματα μέσα στο Πνεύμα, και αυτές είναι οι αρχές με βάση τις οποίες πρέπει να ζήσουμε. Θα έρθει ο καιρός όταν θα είμαστε εκεί, για να ζούμε εκεί, θα είμαστε εκεί να κατοικούμε με τον Θεό. Θα δούμε το πρόσωπό Του, με τα ίδια μας τα μάτια, επειδή ο Θεός θα μας δώσει ένα νέο σώμα και θα είμαστε σε θέση να δούμε τον Θεό. Τώρα, όμως, έχουμε μόνο μια πρόγευση αυτών των πραγμάτων, μέσα στο Πνεύμα. Θυμηθείτε χθες που διαβάζαμε ότι οικοδομούμαστε σε ένα οίκο, σε ένα κτήριο όπου κατοικεί ο Θεός εν Πνεύματι. Ακόμη και το σώμα μας ορίζεται ως ναός του Θεού, επειδή το Πνεύμα του Θεού είναι μέσα μας. Αν Εκείνος είναι ο Κύριος μας, τότε κυβερνά πάνω μας και ο θρόνος Του είναι μέσα μας. Και μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι «ο Θεός και το Αρνίο είναι το φως μου». Θυμηθείτε αυτό που είπε ο Ιησούς: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου, αυτός που με ακολουθεί δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής», και όταν βλέπουμε αυτό το φως βαδίζουμε στο φως της ζωής. Το μήνυμα που θέλω να φέρω σήμερα είναι ότι εμείς η εκκλησία Του, ο λαός Του, δεν έχουμε ανάγκη από οποιοδήποτε άλλο φως. Και πιστεύω ότι, αν ενώσουμε πραγματικά τη ζωή μας με τον Κύριο, δεν θα χρειαστούμε κανένα άλλο φως. Πάντοτε το πίστευα αυτό. Και θα προσπαθήσω να το εξηγήσω.
Γνωρίζουμε και έχουμε την αίσθηση ότι οδεύουμε προς το τέλος. Και, σύμφωνα με τη διδασκαλία και την προειδοποίηση του Κυρίου μας Ιησού και των αποστόλων (και θυμάστε ότι χθες είδαμε ότι το θεμέλιο του οίκου του Θεού είναι οι απόστολοι και οι προφήτες, με ακρογωνιαίο λίθο τον ίδιο τον Ιησού), τις τελευταίες ημέρες θα υπάρξουν απάτες. Θα υπάρξουν ψευδοδιδάσκαλοι που θα διδάσκουν λάθος δόγματα και, ειδικά αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να γνωρίζουμε πού είναι το Φως το αληθινό και να προσηλώσουμε τα μάτια μας επάνω σε Αυτόν από τον οποίο προέρχεται το φως. Ο αδελφός Ίαν είπε νωρίτερα ότι ο βασιλιάς Σαούλ άρχισε να λοξοδρομεί, επειδή σταμάτησε να βλέπει τον Κύριο και να έχει κοινωνία μαζί Του. Στη δεύτερη επιστολή του Παύλου προς Κορινθίους, κεφάλαιο 11 και εδάφια 2 και 3 διαβάζουμε: « … επειδή, είμαι ζηλότυπος προς εσάς με ζηλοτυπία Θεού δεδομένου ότι, σας αρραβώνιασα με έναν άνδρα, για να σας παραστήσω αγνή παρθένα στον Χριστό. Φοβάμαι, όμως, μήπως, όπως το φίδι με την πανουργία του εξαπάτησε την Εύα, διαφθαρεί έτσι ο νους σας, ξεπέφτοντας από την απλότητα που υπάρχει στον Χριστό». Ο Παύλος εδώ μας λέει ότι ο Σατανάς, που είναι ο όφις, εξαπάτησε Εύα, και συνεχίζει: «Φοβάμαι ότι μπορεί με τον ίδιο τρόπο, οι σκέψεις σας να διαφθαρούν από την απλότητα που είναι στον Χριστό». Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σκεφτούμε ότι τα πράγματα θα βγούνε από τον έλεγχο μας, αν εξαρτιόμαστε μόνο από τον Χριστό κι αν δεν κάνουμε κάτι εμείς οι ίδιοι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Χριστός είναι επαρκής και ότι έχει την απάντηση σε κάθε κατάσταση που μπορεί να έρθει. Για κάθε τι που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί σε σένα και σε μένα ο Ιησούς Χριστός έχει την απάντηση. Αμήν. Είναι το φως πάντοτε και πρέπει να μάθουμε να ζούμε όπως έκανε Αυτός όταν ήταν στη γη, είπε: “από τον εαυτό μου δεν μπορώ να κάνω τίποτα”. Πάντα εξαρτιόταν από τον Πατέρα για όλα όσα έκανε και έλεγε. Στην πραγματικότητα, είπε τα εξής: «… τα λόγια που εγώ μιλάω σε εσάς δεν είναι από τον εαυτό μου, ο δε ο Πατέρας που είναι μέσα μου, Αυτός κάνει τα έργα».
Παρατηρώ ότι ο Παύλος κηρύττει και διδάσκει αυτό ξανά και ξανά. Στην επιστολή προς Κολοσσαείς, κεφάλαιο 2 και εδ. 2 και 3, γράφει: «για να παρηγορηθούν οι καρδιές τους, καθώς θα ενωθούν μαζί, με αγάπη, και σε κάθε πλούτο τής πληροφορίας τής σύνεσης, ώστε να γνωρίσουν το μυστήριο του Θεού και Πατέρα και του Χριστού στον οποίο είναι κρυμμένοι όλοι οι θησαυροί τής σοφίας και της γνώσης». Το καταλαβαίνετε αυτό; Μέσα στον Χριστό είναι όλοι οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσης. Στον Χριστό έχετε την απάντηση για τα πάντα. Επειδή σ ‘Αυτόν βρίσκονται όλοι οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσης. Αμήν. Και Αυτός είναι το μόνο φως της Νέας Ιερουσαλήμ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πέσετε στα γόνατά σας και να προσευχηθείτε στον Κύριο, και να φέρετε σ ‘Αυτόν την κατάσταση που αντιμετωπίζετε. Και αυτή είναι η απλότητα στον Χριστό. Με άλλα λόγια, το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να κοιτάζω τον Ιησού Χριστό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απευθυνθώ σ ‘Αυτόν. Αμήν. Στο ίδιο κεφάλαιο διαβάζουμε στα εδ. 8-10: «Βλέπετε μη σας εξαπατήσει κάποιος διαμέσου τής φιλοσοφίας και της μάταιης απάτης, σύμφωνα με την παράδοση των ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία τού κόσμου, και όχι σύμφωνα με τον Χριστό. Επειδή, μέσα σ’ αυτόν κατοικεί ολόκληρο το πλήρωμα της θεότητας σωματικά και μέσα σ’ αυτόν είστε πλήρεις, αυτός που είναι η κεφαλή κάθε αρχής και εξουσίας». Αμήν.
Θέλω να σταματήσω και να προσευχηθούμε: «Πατέρα μας, στο όνομα του Ιησού, σου ζητάμε να μας δώσεις, κατά χάριν, με τη δύναμη του Πνεύματος, κατανόηση, και να μας δώσεις, Κύριε, αυτή τη στιγμή να ελευθερωθούμε από κάθε ενέργεια που εναντιώνεται στον λόγο Σου. Κύριο, ζητάμε την παρουσία σου, ζητάμε τη διακονία Σου. Κύριε, επικαλούμαστε το όνομά Σου, ζητάμε, Κύριε, να έρθεις με δύναμη ανάμεσά μας και να μας οδηγήσεις έξω από οτιδήποτε μας εμποδίζει από το γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε, να αντιληφθούμε τον λόγο Σου, και από το προχωρήσουμε ώστε να λάβουμε αυτά που πρέπει να μας δώσεις. Στο όνομα του Ιησού μας βοήθησέ μας, Κύριε, σήμερα το πρωί να λάβουμε τον λόγο Σου, να ακούσομε τον λόγο Σου. Ζητάμε τον λόγο Σου ανάμεσά μας, Κύριε. Αμήν.
Λοιπόν, έχουμε διαβάσει εδώ ότι μέσα σ’ Αυτόν, στον Ιησού Χριστό, κατοικεί όλο το πλήρωμα της θεότητας σωματικά και μέσα σ’ Αυτόν είμαστε πλήρεις. Δεν μας λείπει τίποτα. Κάποτε, είχα πάει με τον αδερφό Μίλτο στο Ισραήλ και ένας αδελφός μας ήρθε να μας πάρει από το λιμάνι της Χάιφα στο σπίτι του, όπου επρόκειτο να μείνουμε. Το σπίτι του ήταν σε μια θέση με θέα την λίμνη της Τιβεριάδας, ή της Γαλιλαίας. Καθώς πηγαίναμε, μιλούσαμε για την λεγόμενη «ευλογία του Τορόντο». Έχετε ακούσει ότι μερικά χρόνια πριν υπήρξε μια κίνηση που γνωστή ως «Toronto blessing»; Έχετε ακούσει για αυτό; Δεν έχετε! Δόξα τω Θεώ που δεν έχετε ακούσει γι ‘αυτό. Ήταν κάτι που ξεκίνησε στον Καναδά. Άνθρωποι έπεφταν στο πάτωμα και γελούσαν και έκαναν ήχους των ζώων μερικές φορές. Και είπαν ότι αυτό ήταν μια ευλογία από τον Θεό, και είχε εξαπλωθεί σύντομα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη. Έγινε γνωστή ως «ευλογία του Τορόντο», επειδή ξεκίνησε από το Τορόντο του Καναδά. Μιλούσαμε λοιπόν γι ‘αυτό και ο αδελφός από το Ισραήλ μάς είπε: «Επειδή οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον Κύριο Ιησού, επειδή δεν είναι ενωμένοι μαζί Του, όπως τα κλαδιά πάνω στο αμπέλι, επειδή δεν ζουν εν Αυτώ, ως εκ τούτου θα πρέπει συνεχώς να βρίσκουν νέα πράγματα για να κρατηθούν: «Ξέρετε, … χρειαζόμαστε μια νέα εμπειρία», « … θέλουμε κάτι νέο… Μέσα στον Ιησού υπάρχει ανανέωση κάθε μέρα…» «Κάθε μέρα που ξυπνάμε υπάρχει φρεσκάδα…». .
Αυτό δεν είναι κάτι πρόσφατο που συμβαίνει. Την αποστασία αυτή του λαού του Θεού τη συναντούμε και στην Παλαιά Διαθήκη πάρα πολύ. Ο Θεός, μιλώντας μέσω του προφήτη Ιερεμία, λέγει: «Δύο κακά έκανε ο λαός μου: εγκατέλειψαν Εμένα, την πηγή των ζωντανών υδάτων, και έσκαψαν για τον εαυτό τους λάκκους, λάκκους συντετριμμένους, που δεν μπορούν να κρατήσουν νερό» (2:13). Βάζουν νερό μέσα στους λάκκους και το νερό τρέχει έξω! Τώρα, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Παύλου, στον Ιησού Χριστό, δεν μας λείπει τίποτα, είμαστε πλήρεις. Δεν χρειάζεται να βγούμε έξω από την πόλη, για να βρούμε κάτι που χρειαζόμαστε. Επειδή οι άνθρωποι δεν δίνουν την καρδιά τους εξ ολοκλήρου στον Κύριο, επειδή δεν είναι πραγματικά συνδεδεμένοι με Αυτόν, έτσι ώστε να γίνουν ένα πνεύμα μαζί Του, βαριούνται. Γι’ αυτούς, το να ανήκουν σε μια εκκλησία σημαίνει να πηγαίνουν απλώς στις συναθροίσεις, να τραγουδούν και να χορεύουν, να λένε ή να ακούνε κάποιες προσευχές, να ακούνε κηρύγματα και αυτό είναι όλο. Αλλά, αν δεν είστε σε μια ζωντανή κοινωνία με τον Κύριο, θα φτάσετε σε ένα σημείο, θα έρθει η ώρα, που θα βαρεθείτε.
Πέρυσι, ύστερα από το Μπουρούντι, πήγα στη Βουλγαρία, μαζί με ζευγάρι από τη Βουλγαρία, που είναι μαζί μας στην εκκλησία μας στην Κύπρο. Επισκεφθήκαμε μια εκκλησία τσιγγάνων, στην οποία ανήκε αυτό το ζευγάρι πριν από τη μετάβαση τους σε Κύπρο. Και μου είπαν: “Όταν ξεκινήσαμε, ήμασταν τόσοι πολλοί άνθρωποι, και ήμασταν γεμάτοι χαρά, προσευχόμαστε μαζί πολλές φορές και για πολλές ώρες, δίναμε τη μαρτυρία μας σε πολλούς ανθρώπους και υπήρχε χαρά. Στη συνέχεια, άρχισαν να μου λένε τη θλιβερή ιστορία για το πώς σταδιακά διασκορπίστηκαν: “… ο τάδε τραγουδούσε στη χορωδία, αλλά τώρα έχει απομακρυνθεί, κάποιος άλλος πήγε στο εξωτερικό για να βρει δουλειά, ένας άλλος επέστρεψε στον κόσμο …”. Πρόσφατα είχαν ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι ένας από αυτούς αυτοκτόνησε. Και ήταν γεμάτο με ερωτήσεις στο μυαλό μου. Μήπως αυτοί οι άνθρωποι δεν γνώρισαν ποτέ πραγματικά τον Κύριο; Ήταν πραγματικά ποτέ μέσα στον Ιησού Χριστό; Μήπως έλαβαν καθόλου Άγιο Πνεύμα; Μήπως ενώθηκαν πραγματικά με τον Κύριο; Ήταν ο Ιησούς Χριστός που ζούσε μέσα τους; Σε περίπου τρεις εβδομάδες, Θεού θέλοντος, θα τους επισκεφτώ και πάλι. Παρακαλώ να θυμάστε να προσεύχεστε για μας.
Όμως, από ό,τι διάβασα στη Βίβλο, και το διαβάσαμε και μαζί στην Αποκάλυψη και στην επιστολή προς Κολοσσαείς, καταλαβαίνω ότι ο Ιησούς Χριστός είναι αρκετός. Περισσότερο από αρκετός. Είμαι πλήρης μέσα σ ‘Αυτόν! Η χαρά μου είναι πλήρης. Υπάρχει ειρήνη στην καρδιά μου. Η πίστη Του κατοικεί μέσα μου. Η αγάπη Του είναι μέσα στην καρδιά μου από το Άγιο Πνεύμα. Δεν μου λείπει τίποτα. Και, επιπλέον, κάθε φορά που στρέφομαι, ή που συγκεντρώνομαι στον Κύριο, το φως Του λάμπει πάνω μου. Έχω χαρά ανεκλάλητη, έχω ειρήνη, είμαι πλήρης, δεν χρειάζομαι τίποτε άλλο.
Λοιπόν, υπάρχει μια διδασκαλία την οποία γνωρίζετε, νομίζω ότι αναφέρθηκε και χθες – είναι η άσκηση πίστης για να πάρει κανείς υλικά πράγματα, η διδασκαλία της ευημερίας, όπως είναι γνωστή. Και έτσι οι άνθρωποι επικεντρώνονται, όχι για τον Ιησού Χριστό, αλλά για τα πράγματα, “Θα έχω πίστη για να πάρω ένα μεγάλο αυτοκίνητο”, “Θα έχω πίστη για να πάρω ένα μεγάλο σπίτι”. Στην πραγματικότητα, οι δάσκαλοί τους τους διδάσκουν ότι ο Κύριος είπε: «Αν δώσεις χρήματα, ο Κύριος θα σας δώσει πίσω το εκατονταπλάσιο (εκατό φορές) από αυτό που δίνετε. Έτσι δίνουν, και δίνουν και δίνουν … Τι θέλουν, όταν δίνουν; Θέλουν να πάρουν εκατό φορές περισσότερα από αυτά που δίνουν. Δεν το κάνουν όμως ως προς τον Κύριο, στο όνομα του Κυρίου και για τη δόξα Του. Δεν περιμένω ότι θα πάρουν τίποτα σε αντάλλαγμα. Οι μόνοι που πλουτίζουν είναι οι ιεροκήρυκες τους. Στο βιβλίο των Παροιμιών, κεφάλαιο 30 και εδ. 7-9, διαβάζουμε: «Δύo πράγματα ζητάω από σένα μη μoυ τα αρνηθείς πριν πεθάνω: ματαιότητα και αναληθή λόγo απομάκρυνε από μένα, φτώχεια και πλoύτo μη μoυ δώσεις να με τρέφεις με αυτάρκη τρoφή. Mήπως χoρτάσω, και σε αρνηθώ, και πω: Πoιoς είναι o Kύριoς; ‘H, μήπως, καθώς βρεθώ φτωχός, κλέψω, και πάρω επιπόλαια τo όνoμα τoυ Θεoύ μoυ». Καταλαβαίνετε τι λέει; “Δεν θέλω να γίνω πλούσιος.” Αυτό είναι που διαβάζουμε στην Αγία Γραφή. “Δεν θέλω να γίνουν πλούσιος. Θέλω μόνο ό,τι είναι απαραίτητο για μένα. Να έχω αυτάρκη τροφή. Διότι, αν γίνω πλούσιος, μπορεί να περηφανευτώ και να πω: «Ποιος είναι ο Κύριος; Μπορώ να τα καταφέρω και μόνος μου. Δεν χρειάζομαι τον Κύριο. Από την άλλη, αν δεν έχω φαγητό να φάω, μπορώ να πάω και να κλέψω και με αυτόν τον τρόπο θα πάρω το όνομα του Θεού μάταια, θα φέρω όνειδος στο όνομα του Θεού». Το ίδιο διαβάζουμε και στην Καινή Διαθήκη, στην πρώτη επιστολή προς τον Τιμόθεο, κεφάλαιο 6 και εδ. 3 έως 10. Εδώ είναι μια απάντηση σε αυτό το είδος της διδασκαλίας. Προσέξτε τα εδ. 8 έως 10, όπου ο Παύλος λέει: «Αν έχουμε διατροφές και σκεπάσματα ας είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά, επειδή, εκείνοι που επιθυμούν να γίνουν πλούσιοι, πέφτουν σε όλα τα είδη των παγίδων, επειδή η φιλαργυρία είναι η ρίζα όλων των κακών”. Το εδ.17 λέει: “Παράγγελλε σε εκείνους που είναι πλούσιοι να μην υπερηφανεύονται, να μην εμπιστεύονται την αβεβαιότητα του πλούτου, αλλά τον ζωντανό Θεό, που μας δίνει πλουσιοπάροχα όλα τα πράγματα για να τα απολαμβάνουμε.”. Αυτός είναι ο λόγος του Θεού, επομένως, δεν πρέπει να παρασύρεστε από αυτή την πλανεμένη διδασκαλία της ευημερίας. Αν είμαστε ικανοποιημένοι με όσα έχουμε, μαζί με την ευσέβεια, αυτό είναι μεγάλος πλούτος (εδ.6). Ο Ιάκωβος, επίσης, στην επιστολή του λέει ότι δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων (κεφάλαιο 2 εδάφια 1-5). Λέει, «Αν ένας πλούσιος άνθρωπος έρθει στη συνάθροισή σας, φορώντας ωραία ρούχα και χρυσά δαχτυλίδια και του πείτε: ‘Ω, παρακαλώ, ελάτε και καθίστε εδώ σε μια καλή θέση’, και στη συνέχεια, έρθει ένας φτωχός με βρώμικα ρούχα και του πείτε ‘εσύ στάσου εκεί, ή κάθισε εδώ στο υποπόδιο μου”, δεν κάνετε διακρίσεις μεταξύ σας και και γίνεστε κριτές με κακούς διαλογισμούς;». Και στη συνέχεια λέγει το εξής: «Μήπως ο Θεός δεν διάλεξε τους φτωχούς αυτού του κόσμου να είναι πλούσιοι σε πίστη και κληρονόμοι της Βασιλείας που υποσχέθηκε για αυτούς που τον αγαπούν;». Αλληλούια! Διαβάστε τη Βίβλο σας με προσευχή και θα βρείτε τις απαντήσεις. Αυτές οι διδαχές κυκλοφορούν πολύ τελευταία και υπάρχει κάποια δύναμη σ’ αυτές, ώστε να τραβήξουν την προσοχή σας μακριά από την απλότητα που είναι μέσα στον Ιησού Χριστό, και αν η καρδιά σας δεν είναι πλήρως δοσμένη στον Κύριο μπορεί να αρχίσετε να τους ακούτε και να πείτε: «Ω, αυτό είναι πολύ καλό , θα γίνω πλούσιος, λέει ο Κύριος, αν έχω αρκετή πίστη θα γίνω πλούσιος! ». Αλλά δεν είναι ο Κύριος που το λέει αυτό. Είναι άνθρωποι πονηροί που έχουν άλλα προσωπικά κίνητρα, παρά να δοξάσουν τον Κύριο.
Υπάρχει και μια άλλη διδασκαλία που σιγά-σιγά παρεισφρέει μέσα στις εκκλησίες και έχει μεγάλη απήχηση στη χώρα μας. Επικεντρώνεται στην ψυχολογία. Υπάρχουν βιβλία που πωλούνται σε χριστιανική βιβλιοπωλεία, και τα οποία χρησιμοποιούν αυτή την ψυχολογική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων σας, ώστε να σας κάνουν να νιώθετε “καλύτερα”. Στην πραγματικότητα, παρουσιάζουν μεθόδους ή τρόπους για το πώς να σώσετε τον εαυτό σας. Θυμηθείτε ότι ο Ιησούς είπε: «Εγώ είμαι η οδός» και επίσης «εάν θέλετε να σώσετε την ψυχή σας, θα πρέπει να τη χάσετε». Αυτή η ψυχολογική προσέγγιση διδάσκει, για παράδειγμα, ότι αν συγκεντρωθείτε και σκεφτείτε και θυμηθείτε και κάνετε μια αυτο-ανάλυση, τότε μπορεί να φτάσετε σε ένα σημείο, όπου θα μπορείτε να δείτε ότι κάτι πήγε στραβά κάποια στιγμή στη ζωή σας, από το οποίο αν μετανοήσετε, θα μεταμορφωθείτε, θα αλλάξετε, θα σωθείτε. Εκτός από την αλλαγή της δικής σας ζωή, η ψυχολογική αυτή προσέγγιση συνιστάται και για την ανατροφή των παιδιών σας, για τη διατήρηση της οικογένειά σας μαζί, για τη βελτίωση των σχέσεων και ούτω καθεξής.Θυμηθείτε ότι ο Παύλος διδάσκει στην πρώτη επιστολή του προς τους Κορινθίους ότι η δύναμη που μας σώζει είναι η δύναμη του σταυρού, και όλες αυτές οι ψυχολογικές μέθοδοι που διδάσκονται δεν εμπεριέχουν τον σταυρό. Θυμάμαι που άκουσα την ακόλουθη ιστορία από έναν άνθρωπο του Θεού, έναν ηλικιωμένο άνδρα, που τώρα αποδήμησε και είναι στην παρουσία του Κυρίου. Είναι ο άνθρωπος από τον οποίο έχω ακούσει το ευαγγέλιο πριν από πολλά χρόνια, όταν ήμουν φοιτητής στην Αγγλία. Μια νύχτα κήρυττε το ευαγγέλιο, ότι πρέπει να δώσουμε τη ζωή μας σ ‘Αυτόν. Ανταποκρίθηκα σ’ αυτό τον λόγο και αναγεννήθηκα. Και αυτός ο άνθρωπος είπε μια ιστορία για μια νεαρή γυναίκα που ήταν σε ψυχιατρικό άσυλο και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, άτομο πολύ επιθετικό και βίαιο. Η κατάστασή της ήταν τόσο κακή που αποφάσισαν να της κάνουν μια εγχείρηση για να την αποδυναμώσουν. Αυτός λοιπόν αδελφός πήγε να τη δει και να διακονήσει σ’ αυτήν. Ο ψυχίατρος τον περιφρονούσε. Ήταν πεπεισμένος ότι η ψυχιατρική ήταν η μόνη που θα μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Και είπε στον αδελφό: «Μπορείς να πας και να δοκιμάσεις τον Θεό σου, αλλά σου λέω ότι δεν θα πετύχει. Δύο άνδρες θα σε συνοδεύσουν, γιατί μπορεί να αγριέψει και να σου επιτεθεί». Ο αδελφός τότε απάντησε: «Όχι, όχι, θα πάω μόνος», κι ο ψυχίατρος του είπε: «Εντάξει, θα πρέπει να στεκόμαστε στην πόρτα και, μόλις σου επιτεθεί, θα ανοίξουμε την πόρτα και να τρέξεις έξω». Υπήρχε ένα τραπέζι στο δωμάτιο και η γυναίκα καθόταν στο ένα άκρο. Ο αδελφός μπήκε μέσα και της είπε: «Αγαπητή μου, ήρθα να σου πω ότι ο Ιησούς σε αγαπά». Αντί να απαντήσει βρυχήθηκε σαν λιοντάρι. Για δεύτερη φορά της είπε: «Αγαπητή μου, ήρθα να σου πω ότι ο Ιησούς σε αγαπά». Πάλι βρυχήθηκε και στον ίδιο τόνο είπε: «Κανείς δεν αγαπάει εμένα!». Εκείνος της είπε: “Αυτό δεν είναι αλήθεια, ο Ιησούς σε αγαπά”. Εκείνη απάντησε: «Κανείς δεν με αγαπάει, κανείς δεν με αγάπησε ποτέ!». «Ο Ιησούς σε αγαπά, πέθανε για σένα, θα σε σώσει”, της είπε πάλι ο αδελφός. Τελικά, η γυναίκα αυτή βγήκε από το δωμάτιο σαν μια εντελώς φυσιολογική γυναίκα, κανένα πρόβλημα καθόλου, η σχεδιαζόμενη εγχείρηση δεν έγινε ποτέ. Πού είναι τέτοιοι άνθρωποι του Θεού σήμερα; Οι εκκλησίες καταφεύγουν στην ψυχολογία. Αφήνουν την Πηγή του ζωντανού νερού και στρέφονται μακριά από τον Έναν και μοναδικό που λάμπει με φως αιώνιο και στηρίζονται στην ανθρώπινη δύναμη, στην ικανότητα του ανθρώπου. Ο Κύριος είπε στον Παύλο: “Η δύναμή μου φανερώνεται τέλεια σε αδυναμία». Ο Κύριος μάς λέει: «Εγώ δεν χρειάζομαι τη δύναμή σας, το μόνο που χρειάζεται είναι να παραδώσετε τον εαυτό σας σ’ Εμένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να με αγαπάτε και να υπακούτε σε μένα». Δόξα στο όνομα του Κυρίου!
Άκουσα για έναν άλλο άνθρωπο. Είχε καταδικαστεί για όλα τα είδη των εγκλημάτων, φόνο, βιασμό, ληστεία, ναρκωτικά. Ήταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Οι φρουροί έπρεπε να πηγαίνουν στο κελί του δύο μαζί και οπλισμένοι, για να του πάρουν φαγητό. Αυτός ο άνθρωπος είπε ότι μια μέρα ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα του κελιού του και είχε πόνους σε όλο το σώμα του. Μίλησε στον Θεό και είπε: «Θεέ, αν υπάρχεις, αν μπορείς να με σώσεις, σου δίνω την ευκαιρία να το κάνεις». Είχε αλλάξει, έτσι απλά. Όταν είπε αυτή την προσευχή, άλλαξε αμέσως. Ήταν εντελώς μεταμορφωμένος, έγινε ένας νέος άνθρωπος! Όταν βγήκε από τη φυλακή έγινε ιεροκήρυκας, γιατί γνώρισε έναν Θεό ο οποίος έχει την απάντηση. Αυτός είναι ο Θεός μας. Μέσα σε Αυτόν ευρίσκονται όλοι οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσης. Μέσα σε Αυτόν είναι όλη η δύναμη και έχει όλα τα μέσα για να σώσει: το αίμα, τη θυσία του Ιησού, το Άγιο Πνεύμα. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι αδύνατο για Αυτόν. Τώρα, δεν καταλαβαίνω γιατί, αφού ο Κύριος είναι εδώ, γιατί θα πρέπει η εκκλησία να κοιτάξει αλλού για βοήθεια, να ψάξει για πλούτη υλικά, ή να ψάξει για δυνάμεις ψυχικές.
Ένα άλλο πράγμα, που προκαλεί θλίψη στην καρδιά μου είναι ότι η μουσική του κόσμου εισέρχεται σε εκκλησίες. Αυτά τα πράγματα μπορεί να μην αποτελούν πρόβλημα στη χώρα σας, αλλά υπάρχουν στην περιοχή όπου βρίσκεται η δική μας χώρα, όπου διάφορες πλάνες παρεισφρέουν μέσα στις εκκλησίες. Τα περασμένα Χριστούγεννα, οδηγούσα το αυτοκίνητό μου και άκουγα κάποιο χριστιανικό ραδιοφωνικό σταθμό στη Λευκωσία. Μετέδιδαν μια δυνατή, heavy metal, ροκ μουσική και κάποιος τσίριζε, δεν μπορούσα να καταλάβω τα λόγια, υποτίθεται ότι ήταν ένα χριστιανικό τραγούδι. Με ενόχλησε τόσο πολύ το γεγονός, που πίεσα το κουμπί και το κανάλι άλλαξε σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό που υποστηρίζει το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου. Μετέδιδαν έναν καλό χριστιανικό ύμνο των Χριστουγέννων, με καλή μουσική και με λόγια που δοξάζουν τον Θεό. Σκέφτηκα: «Κύριε, τι συμβαίνει;».
Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα από τον κόσμο που μπαίνουν στις εκκλησίες. Επειδή οι άνθρωποι που θέλουν να ανήκουν στον λαό του Θεού, δεν παραδίνονται ολοκληρωτικά στον Κύριο, δεν δεσμεύουν τη ζωή τους στον Κύριο Ιησού, ώστε να πουν: «Κύριε, ανήκω σ’ Εσένα, θα Σε υπακούω, θέλω το θέλημά Σου μόνο να γίνεται στη ζωή μου. Θέλω η Βασιλεία σου να έρθει μέσα μου. Θέλω να Σε δοξάσω». Έτσι ο Κύριος αποσύρεται από τις εκκλησίες. Και οι άνθρωποι καταφεύγουν όλο και περισσότερο στο να αντλούν από τις πηγές του κόσμου. Χρησιμοποιούν μεθόδους μάρκετινγκ για να ελκύσουν τους ανθρώπους να πάνε εκεί. Χρησιμοποιούν τεχνικές που θυμίζουν λαμπερές εκδηλώσεις για να προσελκύσουν το κοινό, διάφορα πράγματα του κόσμου για να προσελκύσουν τη νεολαία και ούτω καθεξής. Όσο για μένα, το φως της Νέας Ιερουσαλήμ είναι ο Θεός και το Αρνίο, και αυτό είναι το μόνο φως που θέλω.
Θα τελειώσω με την επιστολή προς Εβραίους, κεφάλαιο 13.12-14. «Γι’ αυτό και ο Ιησούς, για να αγιάσει τον λαό διαμέσου τού δικού του αίματος, έπαθε έξω από την πύλη. Ας εξερχόμαστε, λοιπόν, σ’ αυτόν έξω από το στρατόπεδο, φέρνοντας τον ονειδισμό του. Επειδή, δεν έχουμε εδώ μόνιμη πόλη, αλλά τη μέλλουσα επιζητούμε». Αμήν. Για να πάμε στον Ιησού Χριστό πρέπει να βγούμε από το στρατόπεδο. Πρέπει να βγούμε από το σύστημα του κόσμου που είναι γύρω μας. Ναι, θα φέρουμε τον ονειδισμό Του, όταν το κάνουμε αυτό. Οι άνθρωποι θα μας κοροϊδεύουν, θα μας κατατρέχουν, θα γελάνε με εμάς, αλλά εμείς θα βρούμε τον Ιησού Χριστό. Φέροντας, λοιπόν, τον ονειδισμό Του, επειδή δεν έχουμε εδώ πόλη διαμένουσα, αλλά ψάχνουμε για αυτήν που πρόκειται να έρθει. Αμήν.
Μόνο ο Ιησούς Χριστός! Αυτός είναι περισσότερο από επαρκής.