Γράφει η Μαρία Φραγκοπούλου- Μωλιώτη, Νομικός- Εκπαιδευτικός
Οι ειδικοί μας λένε πως τo κάπνισμα είναι η βασική αιτία για τον καρκίνο των πνευμόνων. Είναι επίσης η πιο σημαντική αιτία για τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του πάγκρεας και των νεφρών. Ο καπνός που μασιέται περιέχει 28 συστατικά που προκαλούν καρκίνο στα χείλη, στη γλώσσα, στα μάγουλα, στα ούλα καθώς και πληγές στο εσωτερικό του στόματος.
Το κάπνισμα επηρεάζει την ανάπτυξη του σώματος
Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα βλαβερό για τους εφήβους γιατί σε αυτή την ηλικία το σώμα εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να αλλάζει . Οι 200 γνωστές δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει ο καπνός όχι μόνο επηρεάζουν την κανονική φυσική ανάπτυξη αλλά μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή – χρόνια βρογχίτιδα, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Το κάπνισμα δημιουργεί εθισμό
Τα τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη – μια ουσία εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί η τακτική χρήση της προκαλεί εθισμό. Όσο πιο νέος ξεκινά κανείς το κάπνισμα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσει εθισμό στη νικοτίνη.
Το κάπνισμα μπορεί να σε σκοτώσει
Κάθε χρόνο στις Η.Π.Α το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για περισσότερους θανάτους απ’ αυτούς που προκαλούνται συνολικά από διάφορα άλλα αίτια όπως το HIV/AIDS, η παράνομη χρήση φαρμάκων κι άλλων ναρκωτικών ουσιών, ο αλκοολισμός, τα τροχαία ατυχήματα, οι αυτοκτονίες και οι φόνοι.
Φρόντισε να είσαι ενημερωμένος
Ο εθισμός στη νικοτίνη δύσκολα ελέγχεται. Οι νέοι συχνά υποτιμούν τη σοβαρότητά που έχει το κάπνισμα στην υγεία τους. Κι όταν ακόμη αποφασίσουν να το σταματήσουν, μελέτες δείχνουν πως λίγοι τα καταφέρνουν παρά τη προσπάθεια.
Το κάπνισμα επηρεάζει την εμφάνιση
Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα υγείας, το κάπνισμα επηρεάζει και την εμφάνιση. Συχνή χρήση της νικοτίνης προκαλεί λεκέδες στα δόντια και στα νύχια, θαμπώνει το δέρμα και τα μαλλιά. Ακόμη χειρότερα! Έρευνες επιβεβαιώνουν πως οι πρόωρες ρυτίδες, ακόμη και το χάσιμο των μαλλιών, οφείλονται συχνά στο κάπνισμα.
Σ’ ενδιαφέρουν τα σπορ;
Αν καπνίζεις είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθείς με επιτυχία με τα σπορ και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Το κάπνισμα προκαλεί δύσπνοια και ζαλάδα. Αν μασάς καπνό, μπορεί να πάθεις αφυδάτωση.
Σεβάσου τους μη καπνιστές
Ο καπνιστής βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των φίλων και της οικογένειάς του, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτεθειμένοι στον καπνό για σύντομο μόνο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε διάφορους χώρους όπως στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής κυκλοφορίας, και σ’ άλλους δημόσιους χώρους.
Τι λένε οι στατιστικές
Το κάπνισμα έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθημερινά στις ΗΠΑ περίπου 4,400 νέοι μεταξύ 12 και 17 χρόνων αρχίζουν να καπνίζουν. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι περισσότεροι από αυτούς θα αντιμετωπίσουν αργότερα μακροχρόνια προβλήματα υγείας, ενώ περίπου το ένα τρίτο θα πεθάνει τελικά από κάποια αιτία που οφείλεται άμεσα στη χρήση του καπνού.
Βοηθά το κάπνισμα να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις;
ΟΧΙ. Αντίθετα, το κάπνισμα μπορεί να σου προκαλέσει στρες και νευρικότητα. Σπάσε τον επικίνδυνο κύκλο! Για να ηρεμήσεις τα νεύρα σου και να χαλαρώσεις χρησιμοποίησε άλλους φυσικούς τρόπους όπως γυμναστική, περπάτημα, ποδήλατο, επαφή με τη φύση, μουσική, επικοινωνία με φίλους.
Πως μπορείς να πεις πώς κάποιος χρησιμοποιεί καπνό;
Μερικές φορές δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν όμως κάποια ενδεικτικά σημάδια, όπως:
• Λαχάνιασμα
• Βήχας
• Άσχημη αναπνοή
• Μαλλιά και ρούχα που μυρίζουν
• Κιτρινισμένα δόντια και δάχτυλα
• Συχνά κρυολογήματα
• Μειωμένη αίσθηση μυρωδιάς και γεύσης
• Δυσκολία συμμετοχής σε σπορ και άλλες αθλητικές δραστηριότητες
• Ούλα που ματώνουν (συνήθως όταν μασάς καπνό)
• Συχνές στοματικές πληγές (συνήθως όταν μασάς καπνό)
Πως μπορείς να βοηθήσεις
Γίνε ένας καλός φίλος. Ενθάρρυνε τον φίλο σου να σταματήσει το κάπνισμα συζητώντας μαζί του τις καταστρεπτικές συνέπειες. Βοήθησε τον να αποτοξινωθεί.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν μεταφραστεί από ένα φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν στους μαθητές των Λυκείων στη πολιτεία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στο www.ncadi.samhsa.gov
ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΩΛΙΩΤΗ
mdmol@yahoo.com