Κήρυγμα με Αυθεντικότητα

του Rick Warren σε μετάφραση της Δρος  Γιούλικας Κ. Masry

Το κήρυγμα που αλλάζει ζωές είναι εκείνο που προέρχεται από την καρδιά και όχι απ’ το νου. Οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν όταν τους μιλάμε απ’ τα βάθη του πόνου και της αγωνίας μας.

Ο Αριστοτέλης[1] είναι ο πρώτος που είδε το θέμα της επικοινωνίας από τρεις οπτικές. Μίλησε για ΗΘΟΣ, αναφερόμενος στο χαρακτήρα του ομιλητή, για ΠΑΘΟΣ, αναφερόμενος στη ικανότητά του να ταυτίζεται με τον πόνο του άλλου, και για ΛΟΓΟ, με την έννοια του περιεχομένου της ομιλίας. Εμείς στα κηρύγματα συνήθως μένουμε μόνο στο περιεχόμενο. Αλλά το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόμαστε διακρίνει και τις τρεις αυτές διαστάσεις.

Το ήθος έχει να κάνει με τα διαπιστευτήρια του ομιλητή ή με την εμπιστοσύνη που εμπνέει. Ο Σωκράτης ήταν αρκετά διορατικός για να διακρίνει ότι το ποιος είσαι είναι πολύ σημαντικότερο απ’ το τι έχεις να πεις ως ομιλητής. Μάλιστα το ποιος είσαι είναι και εκείνο που θα καθορίσει για ποιο θέμα θα μιλήσεις και πώς θα συμπεριφερθείς.

Όποιο βιβλίο επικοινωνίας και ν’ανοίξεις, θα σού πει ότι, αν θέλεις να σε ακούει με προσοχή το ακροατήριο, πρέπει εσύ να μπορείς να τραβάς την προσοχή του—όχι τόσο από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης (ευτυχώς!) όσο από πλευράς χαρακτήρα. Το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό για έναν ομιλητή είναι η αυθεντικότητά του.

Με άλλα λόγια, αν θέλετε να είστε ένας καλός και αποτελεσματικός ομιλητής, να είστε ο εαυτός σας. Εσείς είστε η μόνη ύπαρξη που ο Θεός έπλασε και την ονόμασε με τ’ όνομά σας. Μετά που σας έπλασε, πέταξε εκείνο το καλούπι. Κάθε άτομο, κάθε ηγέτης, κάθε ιεροκήρυκας είναι μοναδικός—κάτι που δίνει στην αυθεντικότητα μια εξαιρετικά μεγάλη αξία.

Όταν είστε αυθεντικός, οι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να σας έχουν εμπιστοσύνη. Όσο περισσότερο οι άνθρωποι σάς εμπιστεύονται, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητές σας να επικοινωνείτε μ’ αυτούς με τρόπο που να μπορεί να φέρει αλλαγή στη ζωή τους. Η εμπιστοσύνη που εμπνέετε είναι το μεγαλύτερό σας κεφάλαιο. Πώς μπορεί κανείς να αυξήσει την εμπιστοσύνη που εμπνέει στους άλλους; Ο καλύτερος τρόπος είναι να είναι κανείς ειλικρινής ως προς τις αδυναμίες του.

Όσο πιο ειλικρινείς είστε αναφορικά με τις αδυναμίες σας, τόσο περισσότερο δίνετε την εντύπωση ότι είστε ΑΛΗΘΙΝΟΣ και ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ.

Όσο πιο αληθινός και αυθεντικός είστε, τόσο πιο μεγάλη ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΕΜΠΝΕΕΤΕ.

Όσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη εμπνέετε, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν και ν’ ακολουθήσουν την ηγεσία σας, οπότε τόσο περισσότερες και μεγαλύτερες αλλαγές θα βλέπετε στη ζωή τους.

*


[1] Το πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα εκ παραδρομής γράφει ότι αυτή την παρατήρηση την έκανε ο Σωκράτης ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο Αριστοτέλης στη «Ρητορική» του (Σ.τ.μ.).

Comments are closed.