ΜΙΑ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΠΛΗΣΙΟΝ»

Στα τελευταία χρόνια, στην πατρίδα μας έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια πολλές διακονίες, που σκοπό έχουν να ανακουφίσουν και να συμπαρασταθούν σε συμπατριώτες μας, που περνούν  δύσκολες μέρες, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Μια απ’ αυτές, που εργάζεται συστηματικά και δυναμικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, είναι η διακονία «ΠΛΗΣΙΟΝ». Θαυμαστός είναι και ο τρόπος, που ξεκίνησε η διακονία αυτή. Ήταν μια νύκτα του χειμώνα του 2005, όταν δύο φίλοι που αγαπούσαν και υπηρετούσαν τον Θεό σε πνευματικές δραστηριότητες,  μετά από μια χριστιανική ραδιοφωνική εκπομπή, πήγαν για λίγα λεπτά μια βόλτα τα μεσάνυχτα, κάπου στην πλατεία Κοτζιά, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί συνάντησαν έναν ρακένδυτο Πολωνό άστεγο, τον Ηλία, που  είχε μαζέψει απομεινάρια από ψωμιά και σάντουιτς, για να ικανοποιήσει την  πείνα του.  Άρχισαν συζήτηση, που κατέληξε στον Θεό. Ο Ηλίας, σαστισμένος από το ενδιαφέρον των δύο φίλων και με αμηχανία, απάντησε τόσο ανθρώπινα, εκφράζοντας αυτό, το οποίο οι δύο φίλοι ποτέ δεν είχαν υποψιαστεί: «Καλά όλα αυτά παιδιά, αλλά εγώ αυτή την ώρα θα ήθελα μια ζεστή σούπα». Η απάντηση του ρακένδυτου, τον οποίο προσπαθούσαν να πείσουν με τα «ωραία τους λόγια» για την αγάπη του Θεού, ασφαλώς θα έφερε στον νου τους τα λόγια του Κυρίου μας, «Γιατί πείνασα, και μου δώσατε να φάω,… ξένος ήμουν, και με περιμαζέψατε…» (Ματθ. 25/35).Για τους δύο φίλους ήταν ένα «φως μες στη νύχτα».

Έδωσαν στον Ηλία λίγα χρήματα, για να φάει μια σούπα, πράξη που έκανε τον Ηλία να τους δει με άλλο μάτι και να τους ανοίξει την καρδιά του, λέγοντάς τους την πονεμένη  ιστορία του. Η εικόνα και τα λόγια του άστεγου έμελλε να σημαδέψουν τις ψυχές των δύο φίλων. Αναχώρησαν προβληματισμένοι για την ποιότητα του χριστιανισμού τους, σκεπτόμενοι, μήπως ο Χριστός δεν βρίσκεται μόνο στις ωραίες εκκλησίες, αλλά και κάπου εκεί έξω στο πρόσωπο όλων των πονεμένων. Το ίδιο βράδυ συμφώνησαν να μαγειρέψουν την επόμενη μέρα λίγες μερίδες φαγητό και να τις προσφέρουν στους «αδελφούς τους» τους άστεγους.

Έτσι, γεννήθηκε αυτή η διακονία με προσφορά φαγητού στους άστεγους. Οι δύο φίλοι σιγά σιγά πολλαπλασιάστηκαν. Σύντομα έγιναν τρεις, πέντε… είκοσι και αρκετές δεκάδες και οι μερίδες από δέκα έγιναν πενήντα… τριακόσιες, πεντακόσιες, ώσπου καθιερώθηκε τέσσερις ( Δε-Τρ-Τε-Πε ) φορές την εβδομάδα, να προσφέρεται από τους εθελοντές φίλους του «Πλησίον», που η κίνηση πήρε την ονομασία της, εμπνεόμενη από τα λόγια του Κυρίου στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη: «Τις έγινε ΠΛΗΣΙΟΝ του εμπεσόντος εις τους ληστάς; …ο ποιήσας το έλεος εις αυτόν. Ύπαγε και συ και κάμνε ομοίως».  Ο «Πλησίον»Â  από τον Φεβρουάριο του 2007 πήρε νομική υπόσταση ως φιλανθρωπικός οργανισμός, αναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο Αθηνών και εγγεγραμμένος φορέας στο Εθνικό Μητρώο φορέων ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας με Α/Α 283, που δημοσιεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Παρ’ ότι τη διακονία αυτή την αγκάλιασαν πολλά άτομα και φορείς, οι εμπνευστές και πρωτεργάτες της είναι δυο πρόσωπα, που παράλληλα με τις βιοποριστικές απασχολήσεις και άλλες εκκλησιαστικές δραστηριότητες, aασχολούνται με τη διακονία αυτή. Είναι ο Παύλος Κοροβέσης και ο Χρήστος Νάκης.

Επιμέλεια: Γ.Σ.Κ.

Παρακάτω παραθέτουμε τις απαντήσεις που έστειλαν ηλεκτρονικά σε ερωτήματά μας οι υπεύθυνοι της διακονίας αυτής:

ΕΡΩ: Ποιος είναι ο σκοπός της διακονίας αυτής και πώς επιτελείται;

> Σκοπός μας, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Ευαγγελίου, είναι να ανακουφίσει και να υπηρετήσει όλους τους αναξιοπαθούντες αγαπημένους του Κυρίου μας, ανεξαιρέτως φυλής, γλώσσας, θρησκείας, χρώματος ή εθνικότητος, που βρέθηκαν σ’ αυτή τη δυσμενή θέση. Επίσης, να προάγει την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία, την ανιδιοτελή αγάπη και προσφορά σε μια πάσχουσα κοινωνία.

Σκοπός μας είναι να δείξουμε την ενσαρκωμένη Αγάπη στους συνανθρώπους, υπηρετώντας τις άμεσες ανάγκες τους, προσφέροντάς τους ζεστό φαγητό, κουβέρτες, ρούχα, μεταφορά κάποιες φορές σε νοσοκομείο ή σε κάποιο ξενώνα του Δήμου, για να μείνουν τις πολύ κρύες νύχτες του χειμώνα και κυρίως προσφέροντάς τους μια ζεστή και φιλική παρέα, κάθε φορά που συναντιόμαστε, συντρώγοντας μαζί τους ή ακούγοντάς τους να μας διηγούνται τα βάσανά τους. Πολλές φορές οι ίδιοι ευχαριστούν τον Θεό με δάκρυα στα μάτια, για αυτό που εισπράττουν. Ίσως φαίνεται μικρό, αλλά οι εθελοντές μας το κάνουν με την καρδιά τους.

Μέσα στην εποχή του μίσους και της αναλγησίας δείχνουμε μια άλλη Ελλάδα, έναν άλλο πολιτισμό. Καλούμε τους μετανάστες φίλους μας,  που πολλές φορές μας ζητούν να ανταποδώσουν αυτό που τους προσφέρουμε, να κάνουν το ίδιο όταν επιστρέψουν στις χώρες τους σε όσους χριστιανούς και ξένους έχουν την ανάγκη τους. Αν καταφέρουμε να διευκολύνουμε έστω και λίγο τη ζωή ενός μόνο Έλληνα ή ενός χριστιανού στις χώρες τους, δείχνοντας εδώ την ΑΓΑΠΗ,  θεωρούμε πως και αυτό είναι σημαντικό και θα μειώσει έστω και λίγο το μίσος πάνω στο πλανήτη.

ΕΡΩ: Ποιοι δραστηριοποιούνται, πώς καλύπτονται οι ανάγκες σας;

> Στη διακονία του «Πλησίον», που δεν εκπροσωπεί καμία εκκλησιαστική απόχρωση, δραστηριοποιούνται ένα μεγάλο φάσμα συνανθρώπων μας από πολλούς και διαφορετικούς ιδεολογικούς και θρησκευτικούς χώρους, οι οποίοι πάντα με  γνώμονα την αγάπη και την προσφορά στον πλησίον συνεργάζονται άψογα και υποδειγματικά, υλοποιώντας στην πράξη σαν ένας άλλος ”αιρετικός Σαμαρείτης” το θέλημα του Θεού, το οποίο παραδόξως πολλές φορές, δεν εκτελείται από αυτούς που θα έπρεπε.

Χριστιανοί όλων των δογμάτων, φίλοι εθελοντές που δεν έχουν σχέση με εκκλησίες, μας έχουν πραγματικά καταπλήξει με την αμέριστη συμπαράστασή τους, προσφέροντας δωρεές σε χρήματα και τρόφιμα, αλλά και τις υπηρεσίες τους με την ψυχή τους. Διάφοροι φορείς, εκκλησίες, εταιρίες, φούρνοι, Super Markets, εστιατόρια πολλές φορές μας προσφέρουν ρουχισμό, τρόφιμα, φαγητό, καθώς ψωμιά και κουλούρια. Προσφέρουμε εθελοντικά, είμαστε ελλιπείς, και χαιρόμαστε για κάθε προσπάθεια που λαμβάνει χώρα την περίοδο αυτή. Δεν λαμβάνουμε καμία κρατική επιχορήγηση και επιθυμούμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε, ειδικά στους απόκληρους της ζωής.

Βασικός μας υποστηρικτής, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένας χριστιανός που ως παιδί είδε τον πατέρα του να φεύγει από τη ζωή μπροστά στα μάτια φωνάζοντας πεινάω… Στη συνέχεια το παιδί αυτό, που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, όταν τελικά τακτοποιήθηκε επαγγελματικά, δεν ξέχασε ποτέ τους φτωχούς.[1]

Παράλληλα συνεργαζόμαστε με διάφορους φορείς της πόλης, καθώς και με ανθρώπους της Δημοτικής αρχής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών μας είναι νεαρά παιδιά, φοιτητές με τεράστια όρεξη και αυταπάρνηση για αυτή τη δράση. Πολλές φορές ο μεγάλος αριθμός εθελοντών αποτελεί ένα ευχάριστο πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία και μετακίνησή τους.

ΕΡΩ: Πώς ανταποκρίνονται τα πρόσωπα που δέχονται τις υπηρεσίες σας;

> Η ανταπόκριση από τους πονεμένους αδελφούς μας είναι συγκινητική. Γι’ αυτούς δεν είμαστε απλά μια κοινωνική υπηρεσία, που δίνει φαγητό και ρούχα, αλλά οι προσωπικοί τους φίλοι, ο Άγγελος, ο Χάρης, ο Ηλίας, η Πανδώρα, ο Κίμων, η Τρισεύγενη, ο Ερρίκος, ο Παύλος, η Αναστασία, ο Γιώργος και τόσοι άλλοι, τους οποίους κάθε φορά περιμένουν με λαχτάρα σαν μικρά παιδιά, που σκιρτάνε από χαρά όταν βλέπουν τους φίλους τους. Αλλά και για μας δεν είναι πια οι άστεγοι, οι κακομοίρηδες, οι αλλοδαποί, είναι η κυρά Σωσώ, ο κυρ-Ανδρέας, η Νίκη, ο Γλαμ, ο Αλή, ο Σαϊτ, μέρος πια της ζωής μας και κομμάτι της ψυχής μας, φίλοι παντοτινοί, που και όταν ακόμα φεύγουν για τις πατρίδες τους ή άλλες χώρες, μας τηλεφωνούν και με συγκίνηση θυμόμαστε  τις στιγμές που περάσαμε μαζί. Παράλληλα, υποστηρίζουμε ορφανά σε συνεργασία με τον «Βενιαμίν» Â και άλλες φτωχές οικογένειες με μικρά παιδιά. Επίσης, υποστηρίζουμε φτωχά παιδάκια σε γραφική ύλη και όχι μόνο σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους σε τάξεις Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, που έχουν ανάγκη. Ένα άλλο μέρος της δράσης μας αφορά την υποστήριξη φυλακισμένων. Περισσότερα για τον τρόπο δράσης μας μπορείτε να βρείτε εδώ: www.plision.gr/?p=72

ΕΡΩ:  Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει τη διακονιά και ποιες είναι οι ανάγκες σας;

> Ο «Πλησίον» είναι μια διακονία, που υποστηρίζεται αποκλειστικά από εθελοντές, που έχουν αυτό τον οραματισμό, να υπηρετήσουμε ανιδιοτελώς τον συνάνθρωπο προσφέροντας πάνω απ’όλα έμπρακτη αγάπη, αγγίζοντας τις «πληγές των εμπεσόντων εις τους ληστάς, επιχέοντας οίνον και έλαιον». Εθελοντές, λοιπόν, άτομα, εκκλησίες, εταιρίες και φορείς με αυτή τη φιλοσοφία είναι ευπρόσδεκτοι, απαραίτητοι και πραγματικά πολύτιμοι συνεργάτες.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω του website μας www.plision.gr ή στα τηλέφωνα 211-800-1850, 6982-997733, 6977-663348.  To email μας είναι mail@plision.gr


[1] Μήνυμα που έστειλε ο εν λόγω πιστός χριστιανός σε εκδήλωση που κάναμε στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων:

«Προς όλους τους εθελοντές του «ΠΛΗΣΙΟΝ».
Είμαι ευγνώμων στον ΚΥΡΙΟ για τις πράξεις σας οι οποίες γράφονται στο βιβλίο της ζωής. Οι πράξεις σας μου θύμισαν το 1940 που ήμουν 7 ετών ξυπόλητος, πεινασμένος και παγωμένος. Με κάνατε να κλάψω από αναμνήσεις .Κάθε πρωί έβλεπα γέροντες στη γειτονία μου να πεθαίνουν από τη πείνα και τα φορτηγά να τους μαζεύουν και να τους αδειάζουν στο τρίτο. Εκεί πήραν και τον πατέρα μου. Δόξα στο ζωντανό ΘΕΟ μας που σήμερα υπάρχουν εθελοντές σαν εσάς να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας και να μας θυμίζουν ότι ο ΘΕΟΣ δεν μας ξεχνά. Σας αγαπώ όλους σας».

Comments are closed.