Μουσείο Τάκη Δημόκα στην Κατερίνη

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης 

Στον νομό Πιερίας λειτουργούν επτά (7) μουσεία. Μόνον ένα από αυτά είναι στην Κατερίνη:

·                Λαογραφικό στο χωριό Ελατοχώρι

·                Λαογραφικό στο χωριό Κονταριώτισσα

·                Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο χωριό Δίον

·                Λαογραφικό Δίου

·                Αρχαιολογικό Δίου

·                Ναυτικό Λιτοχώρου

·                Λαογραφικό Κατερίνης. 

Η Κατερίνη είναι πληθυσμιακά μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Θα περίμενε κανείς να διαθέτει πολλά και διάφορα μουσεία – κι όχι μόνον ένα, το Λαογραφικό. Η έλλειψη ίσως να οφείλεται στο ότι, ως πόλη, βρίσκεται γεωγραφικά ανάμεσα σε τρία μεγάλα και διάσημα αρχαιολογικά μουσεία: Της Θεσσαλονίκης, της Βεργίνας και του Δίου. Πράγματι, οι ξένοι τουρίστες από όλο τον κόσμο, μετά το Μουσείο της Ακρόπολης ενδιαφέρονται για αυτά τα τρία μουσεία.

Παρ’ όλα αυτά, η Κατερίνη μπορεί πολύ εύκολα να γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο, με τη δημιουργία ενός μοναδικού μουσείου, παρόμοιο του οποίου δεν υπάρχει πουθενά, ούτε στην Ελλάδα ούτε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα εκθέματα του μουσείου αυτού είναι ήδη έτοιμα.

Και είναι, ομολογουμένως, πολύ εντυπωσιακά.

 

Όλοι ξέρουμε το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη στο χωριό Μπιζάνι, 12 χλμ. έξω από τα Γιάννινα. Όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία, όταν οργανώνουν κάποια εκδρομή στην Ήπειρο, περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους και μια επίσκεψη σ’ αυτό το πολύ ενδιαφέρον μουσείο.

 

Έναν παρόμοιο δημιουργό, έχουμε κι εμείς στην Κατερίνη.

Ο Βρέλλης της Κατερίνης είναι ο Τάκης Δημόκας.

 

Άγνωστος στους περισσότερους.

Αλλά πολύ σημαντικός.

Εάν θα έπρεπε να τον περιγράψω με μια μόνο λέξη, θα έλεγα ότι είναι ένας ταλαντούχος και πολύ μερακλής άνθρωπος.

Από κάθε πλευρά:

·                Πρώτα – πρώτα, του αρέσει να διαβάζει και να μαθαίνει. Έχει μια μεγάλη βιβλιοθήκη και αμέτρητα βιβλία.

·                Έχει μεταφράσει από τα Γερμανικά ένα βραβευμένο βιβλίο best seller 340 σελίδες σχετικά με την υγεία.

·                Δουλευταράς.  32 χρόνια σε Γαλλία και Γερμανία.

·                Από το 1970 έως το 1974 υπήρξε Ορκωτός Διερμηνέας στη Γερμανία στο Ειρηνοδικείο Maulbronn Kreis Vaihngen.

·                Είναι εφευρέτης. Έχει επινοήσει και κατασκευάσει μηχανές για την αμπελουργία και δασοκομία. Κατασκεύασε αποφλοιωτήρα μεγάλων κορμών δένδρων – μια δουλειά που κράτησε 5 έτη. Επίσης έναν ανελκυστήρα μεταφοράς για αμπέλια σε απόκρημνα εδάφη (όπως είναι στα νησιά), καθώς και για την υλοτομία σε απόκρημνες δασικές εκτάσεις.

Στα σχέδιά του περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου καβαλάρη πάνω στον Βουκεφάλα, σε μεγάλο φυσικό μέγεθος, το οποίο θα κινείται “σούζα” με εσωτερική υδραυλική κίνηση. Επίσης η κατασκευή ενός παραδοσιακού ελαιοτριβείου.

·                Γενναιόδωρος. Χάρισε στο Δήμο και στα σχολεία Κατερίνης, καθώς και σε άπορες οικογένειες, 340 χριστουγεννιάτικα ζωντανά έλατα από το κτήμα του στο Καταφύγι.

·                Χάρισε στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης μια δημιουργία που κοσμεί την είσοδο του μουσείου.

·                Επτά χρόνια, από το 1997 μέχρι το 2004, προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του ως οδηγός λεωφορείου στον Ε.Ο.Σ. (Ορειβατικό Σύλλογο Κατερίνης).

·                Από το 1976 μέχρι το 1982 υπηρέτησε τα κοινά, ως Κοινοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών Κατερίνης.

·                Μερακλής μουσικός. Βιρτουόζος του ακορντεόν και κανταδόρος. 

Αυτό, όμως, που τον κάνει μοναδικό και ανεπανάληπτο, είναι η έκθεση παραδοσιακών κινούμενων έργων τέχνης, επαγγελμάτων και καθημερινής ζωής, που δημιούργησε. Λειτουργεί για λίγους μόνον τυχερούς στο ισόγειο του σπιτιού του, στα Καταφιώτικα, στην οδό Ζορμπά 18.

Ζωντανές κούκλες, σε φυσικό μέγεθος, με τις παραδοσιακές φορεσιές, και με ζωντανή κίνηση, αναπαριστούν, π.χ. μια υφάντρια στον αργαλειό, μια γυναίκα που πλέκει, που γνέθει, μια άλλη που αντλεί νερό με την τουλούμπα, δυο ξυλοκόπους που κόβουν έναν μεγάλο κορμό δέντρου με το τεράστιο πριόνι, έναν άλλον με την κόσα που θερίζει, έναν τροχιστή, έναν γεωργό που οργώνει, τα ζώα που μεταφέρουν φορτία, έναν σερβιτόρο, μια γυναίκα που καβουρδίζει καφέ, έναν τσολιά, το τσικρίκι, εκδάσωση με ζώα, κ.ά.

Επίσης, σε ένα τεράστιο ταμπλό 6 τετραγωνικών μέτρων έχει «χτίσει» ένα ολόκληρο χωριό, το Καταφύγιο, αναπαριστώντας με μινιατούρες τα σπίτια, τους δρόμους, τα δέντρα, την εκκλησία, το σχολείο, κλπ. (περιλαμβάνει και το σπίτι του Αλέξη Ζορμπά).

Όλα αυτά ζωντανά – όχι στατικά! Με φυσική κίνηση. Δυσκολεύεσαι να καταλάβεις εάν είναι ζωντανά ή τεχνητά. Με ενσωματωμένες αθέατες τροχαλίες και άλλα εργαλεία που ηλεκτροδοτούνται, και δίνουν φυσική κίνηση.

Όλα αυτά τα δημιουργήματα, και άλλα, είναι δουλειά 30 ετών. Πραγματικά, πρόκειται για κάτι το εξαιρετικό και το μοναδικό. Η αξία όλης της έκθεσης είναι τεράστια.

Και την προσφέρει στο Δήμο Κατερίνης!

Εντελώς δωρεάν!

Η Γερμανική τηλεόραση, η Τσεχική, η κρατική της Πολωνίας και πολλές άλλες έχουν επισκεφτεί την έκθεση αυτή του Τάκη Δημόκα και γύρισαν ντοκιμαντέρ, με ενθουσιώδη σχόλια και συνεντεύξεις. Παράλληλα, τον προσκάλεσαν να εκθέσει τις μοναδικές του δημιουργίες στις χώρες τους.

Το Συνεδριακό Ευρωπαϊκό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προμηθεύτηκε ένα ζωντανό αντίγραφο από τους ξυλοκόπους που πριονίζουν τον κορμό του δέντρου για τους Ταξιάρχες, όπου εκπαιδεύονται οι φοιτητές.

Οι ομογενείς από την Αμερική έδειξαν ενδιαφέρον.

Πολλά σχολεία έχουν φέρει τα παιδιά στην έκθεση για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Εμείς εδώ στην Κατερίνη, πότε θα αξιοποιήσουμε αυτόν τον θησαυρό που έχουμε μέσα στα χέρια μας; 

Υ.Γ.

Ο Τάκης Δημόκας, ο σημαντικός αυτός συμπολίτης μας, δέχεται να ξεναγήσει και να παρουσιάσει τις δημιουργίες του δωρεάν σε όποιον ενδιαφέρεται στην πιο πάνω ιδιωτική του έκθεση, είτε ατομικά είτε ομαδικά (σχολεία κλπ.) ύστερα από συνεννόηση στο τηλ. 2351026531.

Υστερόγραφο:

  • Όποιος ενδιαφέρεται να θαυμάσει ιδίοις όμμασι τις καταπληκτικές δημιουργίες του Τάκη Δημόκα, μπορεί να επισκεφτεί δωρεάν την ιδιωτική έκθεσή του στα Καταφιώτικα, οδός Αστερίου Ζορμπά 18, τηλ. 2351026531   &    6945677481.
    • Ή, να επισκεφτεί την ιστοσελίδα   www.dimokas.traditional.art.7p.com
    • Κι ακόμα, να σκεφτεί πώς μπορεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να επηρεάσει αυτούς που παίρνουν αποφάσεις, ώστε οι δημιουργίες του άγνωστου αυτού, αλλά πολύ σημαντικού συμπολίτη μας, να γίνουν γνωστές. Και να αποκτήσει επιτέλους κάποτε η πόλη μας μια έκθεση κι ένα λαογραφικό μουσείο.

 

 

 

 

 

Comments are closed.