Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης
Τα τελευταία χρόνια είχαμε αρκετές φορές ακραία καιρικά φαινόμενα. Χιόνια και πλημμύρες στη Νότια Ελλάδα, ακόμα και στην Κρήτη. Εδώ στην περιοχή μας, αντίθετα, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν σχετικά ήπια.
Πού οφείλεται αυτό;
Δεν είμαι μετεωρολόγος, αλλά νομίζω ότι η περιοχή μας επηρεάζεται και προστατεύεται από δύο πράγματα:
1) Είναι κοντά στη θάλασσα. Το χειμώνα, όπως λέει και το Δελτίο Καιρού, η θερμοκρασία είναι πάντα 3 – 5 βαθμούς ψηλότερη και ο καιρός μαλακότερος. Παρόμοια, το καλοκαίρι η θάλασσα μετριάζει τη ζέστη και δεν έχουμε καύσωνα, αλλά θερμοκρασία 3 – 5 βαθμούς χαμηλότερη.
2) Όλα τα βαρομετρικά χαμηλά στη χώρα μας έρχονται από τα δυτικά, από την Ιταλία, την Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος. Όταν, λοιπόν, φτάνουν στην Πίνδο, τα Πιέρια και τον Όλυμπο, εκεί εμποδίζονται να συνεχίσουν και ξεθυμαίνουν. Αυτό το ήξεραν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που είχαν ονομάσει τον Δία «νεφεληγερέτη», δηλαδή ότι μαζεύει τα σύννεφα στον Όλυμπο και δεν τα αφήνει να προχωρήσουν προς τις πεδιάδες της Πιερίας. Πράγματι τα δύο αυτά βουνά μας προστατεύουν και δίνουν διέξοδο στα σύννεφα, τη βροχή και το χιόνι να πάνε μέσω της κοιλάδας του Αλιάκμονα στο Θερμαϊκό Κόλπο.
Αυτό το μικροκλίμα ευνοεί όλες τις καλλιέργειες στην περιοχή μας, ιδιαίτερα τα ακτινίδια, τα οποία είναι τα πιο νόστιμα στην Ελλάδα και έχουν γίνει περιζήτητα σε όλο τον κόσμο.
…