Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης
Πολλές συζητήσεις γίνονται όλον αυτό τον καιρό για όλα τα θέματα που αφορούν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα μας. Θέματα που αφορούν σε πρόσωπα, σε επιρροές, στη δύναμη των υποψηφίων πριν και μετά τις εκλογές, στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αν θα δημιουργηθούν νέα κόμματα και πόσα, και τελειωμό δεν έχουν οι συζητήσεις.
Ένα από τα σπουδαία ζητήματα που τάραξε μάλιστα τα νερά του εφησυχασμένου πολιτικού κόσμου είναι και η αλλαγή του νόμου για τις λίστες υποψηφίων των κομμάτων. Καθιερώθηκε η σταυροδοσία. Κι άρχισαν άλλες συζητήσεις τώρα για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει αυτή η αλλαγή και μάλιστα τώρα, πού ισχύει στην Ευρώπη και πού όχι κ.ο.κ. Ένα από τα καίρια ερωτήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι και το παραπάνω: ποιον ωφελεί ο σταυρός; Πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν, κι άλλα τόσα θα λέγονται και θα γράφονται όσο θα πλησιάζουμε στην κάλπη.
Εκείνο που πρέπει ν’ απασχολήσει τον καθένα πέρα από την πολιτική και τις σχετικές συζητήσεις, είναι πέρα από τον σταυρό των εκλογών ένας άλλος σταυρός, που το σχήμα του χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ανά τους αιώνες σε ποικίλες εφαρμογές (π.χ. από τα χρυσά κοσμήματα μέχρι για να υπογράφουν οι αναλφάβητοι παλιότερα!) Πρόκειται για τον σταυρό που όλοι ξέρουμε ως Χριστιανοί ‒τον σταυρό του Χριστού. Ποιον ωφελεί αυτός ο σταυρός; Ποιον ωφελεί το λυτρωτικό έργο που πρόσφερε με τη ζωή του ο Χριστός πεθαίνοντας πάνω στον σταυρό, που τότε ήταν ρωμαϊκό μέσο εκτέλεσης των κακούργων και των εθνικών προδοτών;
Καθώς ο σταυρωμένος Χριστός πρόσφερε τη ζωή του πάνω στον σταυρό του Γολγοθά, χάρισε την αιώνια ζωή σε καθέναν που πιστεύει κι αποδέχεται αυτή τη δωρεά του Θεού. Όλοι ωφελούνται απ’ αυτό τον σταυρό. Νά μια καλή σκέψη για τις μέρες του Πάσχα που έρχονται. Με τον σταυρό στα ψηφοδέλτια ωφελούνται οι πιο γνωστοί ή οι πιο προβεβλημένοι έναντι των άλλων, κάποιων λιγότερο γνωστών, που ίσως να είναι και οι καταλληλότεροι! Με τον σταυρό του Χριστού, ωστόσο, ωφελούνται όλοι. Η φράση του Παύλου «είς υπέρ πάντων απέθανε» καλύπτει τον καθένα που θέλει να ταυτιστεί με τον σταυρό και την ανάσταση του Χριστού. Η Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη γύρω απ’ αυτό το γεγονός έχει οικοδομηθεί ανά τους αιώνες: στην Παλαιά Διαθήκη σαν προφητεία και υπόσχεση – στην Καινή σαν εκπλήρωση και σύμβολο πίστεως.
Για τους χριστιανούς ο σταυρός είναι το καμάρι τους, το σύμβολο που τους ξεχωρίζει από τους άλλους. Για πολλούς είναι και σύμβολο θλίψεων λόγω της χριστιανικής τους μαρτυρίας, σε χώρες όπου διώκεται ο σταυρός. Για όλους είναι η απόδειξη πως ο Χριστός πλήρωσε το χρέος των αμαρτιών τους, και τώρα όσοι πιστεύουν στον Χριστό και τον ακολουθούν σηκώνοντας τον σταυρό τους είναι ελεύθεροι από τη δύναμη της αμαρτίας.
Οι «Νικητές» εύχονται σε όλους τους επισκέπτες της ιστοσελίδας τους το φετινό Πάσχα να το γιορτάσουμε όλοι κάτω από τη σκιά του σταυρού.