Του Ηλία Αντωνιάδη
(Ψαλμός 90: 1-17 , Εφεσίους 5: 15-1)
(…) Η διάρκεια της περιφοράς της γης γύρω από τον ήλιο, είναι ένας χρόνος. Η διάρκεια της περιφοράς της γης γύρω από τον εαυτό της είναι 24 ώρες. Η διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, από τη γέννησή του ως το θάνατό του είναι χρόνος. Η Αγία Γραφή μιλώντας για το χρόνο, λέει: « …τρέχουμε τα χρόνια μας σαν διανόημα « (Ψαλ. 90: 9), σαν μια φευγαλέα σκέψη. Πόσο κρατάει μια σκέψη; Αυτή είναι η ταχύτητα του χρόνου της ζωής μας. Ο Θεός είναι άχρονος. Εμείς είμαστε μέσα στον χρόνο και τρέχουμε, μάλλον, ο χρόνος τρέχει… και μας φέρνει στο τέλος της ζωής μας… Στο πέρασμά του ο χρόνος, καταβροχθίζει τα πάντα. Ένας Γερμανός φιλόσοφος είπε: « Ο άνθρωπος μένει στη γη δυόμισι λεπτά του χρόνου:Το ένα λεπτό για να γελάσει, το άλλο να αναστενάζει, το μισό να αγαπήσει, γιατί στην μέση του πεθαίνει».
Τα χρόνια μας φεύγουν …κι εμείς πετάμε (Ψαλμ 90:10). Πού πάμε; Σύμφωνα με την Βίβλο υπάρχουν δύο τόποι και οι δύο είναι αιώνιοι: 1) η αιώνια κόλαση που έχει δημιουργηθεί για το διάβολο και τους αγγέλους του και 2) ο παράδεισος… Αυτός είναι ο τόπος γι’ αυτούς, που με μετάνοια και πίστη δέχονται τη θυσία του Χριστού, σώζονται. Αυτοί πια δεν βλέπουν το χρόνο ως εχθρό τους, επειδή απέκτησαν την αιώνια ζωή. Τον πιστό δεν πρέπει να τον τρομάζει ο χρόνος. Απλώς τον χρησιμοποιεί με σοφία: « … Προσέχετε πώς να περπατάτε σύμφωνα με τις αρχές της Αγίας Γραφής, όχι άσοφα, αλλά σοφά για να εξαγοράζετε τον χρόνο σας, γιατί οι μέρες μας είναι πονηρές» (Εφεσ. 5:15-16, Κολ. 4:5-6). Ο Μ. Βασίλειος έγραψε: «Αν χάσουμε τα χρήματά μας είναι δυνατόν να τα αποκτήσουμε. Εάν χάσουμε την υγεία μας, ίσως να την ανακτήσουμε, αν όμως χάσουμε το χρόνο μας ουδέποτε θα τον βρούμε».Το παρελθόν χάθηκε, το μέλλον είναι αβέβαιο, το παρόν είναι δικό μας. Ο απ. Παύλος γράφει: « σας λέω ο υπόλοιπος χρόνος είναι σύντομος» (Α΄Κορ. 7: 29). Πόσο σύντομος είναι δεν ξέρουμε, γι αυτό το λόγο «να ζήσουμε τον υπόλοιπο χρόνο μας, όχι με τις επιθυμίες της σάρκας μας, αλλά με το θέλημα του Θεού» (Α΄ Πετ.4: 2, 7-11). Να ζήσουμε όχι όπως ο κόσμος, αλλά σύμφωνα με τις αρχές της Αγίας Γραφής.
Επίσης, «…όσο μας δίνει ο Θεός χρόνο, να εργαστούμε για τον Ιησού Χριστό και για το ευαγγέλιο Του» (Γαλ. 6: 10). Επειδή ο χρόνος μας είναι σύντομος, «είναι ώρα να ξυπνήσουμε από τον πνευματικό μας ύπνο…να απορρίψουμε, από πάνω μας τα έργα της αμαρτίας, κι ας φορέσουμε τα όπλα του φωτός … Πώς χρησιμοποιήσαμε το χρόνιο μας την περασμένη χρονιά; Πραγματοποιήθηκαν οι στόχοι μας; Μήπως κοιμηθήκαμε πνευματικά, μήπως αμαρτήσαμε; Μελετήσαμε την Βίβλο όσο έπρεπε και προσευχηθήκαμε ή σπαταλήσαμε το χρόνο μας άσκοπα, ζώντας ασύνετα. Ότι παραλείψαμε την περασμένη χρονιά, φέτος ας το πραγματοποιήσουμε για το Θεό και για το έργο Του.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ