Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός
Πρόκειται για μια από τις πιο περίεργες εμφανίσεις της μορφής του Χριστού! Πριν καιρό, ένας κάτοικος του Albuquerque των ΗΠΑ ισχυριζόταν ότι πάνω σ’ ένα μήλο που μάζεψε από τον κήπο της μητέρας του, εμφανίστηκε κάτι σαν μια φιγούρα που μοιάζει με τον Ιησού να κρατάει ένα μικρό αμνό.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο», λέει ο David Duran που είναι αρκετά θρήσκος, όπως αναφέρει η Huffington Post. Πολλοί δεν βλέπουν κάτι πάνω στο μήλο, ωστόσο ένας ιερέας τοπικής εκκλησίας ευλόγησε το μήλο. «Ίσως είναι σημάδι από τον Κύριο ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής», δήλωσε ο Duran σε τηλεοπτικό σταθμό. «Να βοηθάμε τους γείτονές μας και να είμαστε καλοί απέναντι στους ανθρώπους».
Διαβάζοντας στα Ευαγγέλια για τις εμφανίσεις του Χριστού στους μαθητές του μετά την Ανάστασή του από τους νεκρούς, δεν μπορούμε να μην κάνουμε τη σύγκριση: πόση σοβαρότητα και μεγαλοπρέπεια στις διηγήσεις των Ευαγγελίων, και πόση αφέλεια και παγανιστική ατμόσφαιρα στις φαντασιώσεις του Duran!
Το ότι το μήνυμα των μεταναστάσιμων ημερών είναι ότι πρέπει ν’ αλλάξουμε τρόπο ζωής είναι σαφές. Το λέει και η ονομασία της εβδομάδας που ακολουθεί αμέσως μετά την Ανάσταση: «Διακαινήσιμος» ή «Διακαινήσιμος εβδομάδα» ή «Εβδομάδα Διακαινησίμου» (επίσημα: «Διακαινήσιμος Εβδομάς»). Η ονομασία της οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι στην αρχέγονη εκκλησία, τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα, βαπτίζονταν ομαδικά οι κατηχούμενοι, οπότε και άρχιζε η πνευματική ανακαίνιση τους. Σε ένδειξη μάλιστα αυτής της ανακαίνισης και ταυτόχρονα αναγέννησης και πνευματικής καθαρότητας οι νεοβαπτισμένοι φορούσαν καθ’ όλη αυτή την εβδομάδα λευκά ενδύματα, εξού και η εβδομάδα ονομαζόταν επίσης «Λευκή Εβδομάς». Ο ιερός Αυγουστίνος χαρακτηρίζει επίσης την ίδια περίοδο ως «το οκταήμερο των νεοφύτων» (ή νεοβαπτισθέντων ή και νεοφωτίστων).
Μετά από όλη αυτή την ιστορική αναδρομή, φαίνεται ακόμα περισσότερο η πλάνη πολλών ότι ο Ιησούς μπορεί να εμφανιστεί, για παράδειγμα, πάνω σε ένα… μήλο! Ο απόστολος Παύλος δείχνει άλλους δρόμους εμφάνισης του Ιησού στον άνθρωπο. Ένας δρόμος είναι ο σταυρός του Χριστού. Γράφει, για παράδειγμα, στους χριστιανούς της Γαλατίας: «Ανόητοι Γαλάτες, ποιος σας μάτιασε και δεν πιστεύετε στην αλήθεια, εσείς, μπροστά στα μάτια των οποίων ζωγράφισα με το κήρυγμά μου τόσο ζωντανά τον Ιησού Χριστό σταυρωμένο;» (Γαλάτας 3,1). Πάνω στον σταυρό αποκαλύφτηκε όλη η αγάπη του Θεού Πατέρα αλλά και η προθυμία του Υιού να εκπληρώσει το θέλημα του Θεού: να πεθάνει για τη σωτηρία του αμαρτωλού, ώστε ο αμαρτωλός, αν μετανοήσει και δοθεί στον Χριστό, να ζήσει αιώνια.
Ένας άλλος δρόμος είναι η ζωή του κάθε χριστιανού. Πάλι ο Παύλος γράφει στους χριστιανούς της αρχαίας Κορίνθου: «Εσείς είστε συστατική επιστολή, γραμμένη από τον Χριστό με τη δική μας φροντίδα. Αυτή δεν γράφτηκε με μελάνι, αλλά με το Πνεύμα του αληθινού Θεού· δεν γράφτηκε πάνω σε πέτρινες πλάκες, αλλά πάνω σε πλάκες ανθρώπινες –τις καρδιές σας» (Β΄ Κορινθίους 3,3). Η ζωή μας, αν είμαστε σωστοί χριστιανοί, προβάλλει τη ζωή του Χριστού. Λένε δηλαδή οι γύρω μας ότι πραγματικά κάπως έτσι πρέπει να ζούσε ο Χριστός εδώ στη γη, όπως ζει αυτός ο χριστιανός (είτε είναι φτωχός είτε πλούσιος είτε μορφωμένος είτε όχι κλπ.) Αν είναι τέτοια η ζωή μας, ώστε να δοξάζει τον Θεό, τότε είμαστε γνήσιοι χριστιανοί, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το ιδιαίτερο δόγμα μας.
Έχεις μια τέτοια εμπειρία ζωής με τον Χριστό; Πώς σου έχει αποκαλυφθεί ο Χριστός στη ζωή σου; Με το σωτήριο έργο του πάνω στον σταυρό ή με άλλους τρόπους που θυμίζουν παγανισμό και τυπολατρία; Αν δεν έχει λάβει χώρα το έργο του σταυρού μέσα στην καρδιά σου, δηλαδή αν δεν έχεις πεθάνει πνευματικά ως προς την αμαρτία, που σημαίνει να έχεις διακόψει κάθε σχέση με το αμαρτωλό παρελθόν σου ώστε να ζήσεις με τον Χριστό μια καινούργια, ανακαινισμένη ζωή, τότε ο Χριστός δεν σε έχει ωφελήσει σε τίποτε.
Ζήτησέ του με προσευχή να σου αποκαλύψει μέσα στον λόγο του, την Αγία Γραφή, πόσο σε αγάπησε και πέθανε για σένα, και τότε θα μπορέσεις κι εσύ να ζήσεις μια καινούργια ζωή.