Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, υπάρχει ένα νησί στον κόσμο, που αποκαλύφτηκε ότι… δεν υπάρχει! Έπειτα από τον διάπλου τμήματος του Νότιου Ειρηνικού αυστραλοί γεωλόγοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα νησί, εδώ και χρόνια χαρτογραφημένο, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Η Σάντι που δέσποζε για πάνω από μία δεκαετία σε παγκόσμιους χάρτες αλλά και στο υπερσύγχρονο Google Earth (μια δημοφιλής υπηρεσία στο Google που σου βρίσκει όποια τοποθεσία θέλεις στον πλανήτη ψηφιακά), κι επίσης στους περίφημους «Παγκόσμιους Άτλαντες» των Τάιμς του Λονδίνου, εμφανιζόταν σαν ένα μεγάλο νησί μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Καληδονίας. Όταν όμως οι γεωλόγοι έφτασαν εκεί που έπρεπε να βρίσκεται το νησί, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι το μόνο που υπάρχει είναι ο βαθύς, μπλε ωκεανός. Όπως δηλώθηκε αρμοδίως, «το λάθος προέρχεται από την παγκόσμια βάση δεδομένων διανύσματος ακτογραμμών, η οποία συντάχτηκε με βάση τις πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, και μπορεί να είναι χαρτογραφικό λάθος των υπηρεσιών αυτών». Πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχει απόλυτη και μακρόχρονη βεβαιότητα. Τέτοιες βεβαιότητες έχουν να κάνουν συχνά και με τη σφαίρα των θείων πραγμάτων. Η Αγία Γραφή κάνει συχνά λόγο για την προσκαιρότητα των φαινομένων πραγμάτων, σε αντίθεση με «τα μη βλεπόμενα» που είναι αιώνια (Β΄ Κορινθίους 4,18). Υπάρχουν όμως και ζητήματα που έχουν κάνουν με τον εσώτερο πνευματικό κόσμο του ατόμου, και που κι εκεί υπάρχουν φαινόμενα που απατούν. Ένα απ’ αυτά είναι η ευσέβεια του ατόμου.
Από την εποχή της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας υπάρχουν χριστιανοί που έχουν την εξωτερική μορφή της ευσέβειας αλλά που καμιά επίδραση δεν έχει αυτή η ευσέβεια στη ζωή τους. Ο απόστολος Παύλος το περιγράφει παραστατικότατα, λέγοντας ότι έχουν αρνηθεί τη δύναμη της ευσέβειας, που έχει να κάνει με μια γνήσια αλλαγή νοοτροπίας ζωής στην πράξη (Β΄ Τιμόθεον 3,1-9). Οι «ευσεβείς» αυτοί, τότε και σήμερα, τηρούσαν και τηρούν όλες τις εξωτερικές πράξεις που τους χαρακτηρίζουν ευσεβείς: πάνε τακτικά στην εκκλησία, τηρούν όλα τα εξωτερικά θρησκευτικά τους καθήκοντα, νηστεύουν, κάνουν εντυπωσιακές δημόσιες προσευχές, ντύνονται σεμνά κλπ. κλπ., αλλά η πρακτική ζωή τους είναι γεμάτη ακόμα και με τις χειρότερες αμαρτίες. Το «νησί» υπάρχει στον χάρτη, υπάρχει στο Google αλλά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Ο Χριστός παρομοίασε αυτή την κατάσταση σαν ένα δέντρο που είναι γεμάτο φανταχτερά φύλλα που υπόσχονται άφθονο καρπό αλλά που όταν έρχεται ο Θεός να βρει τον καρπό, αυτός δεν υπάρχει (Ματθαίος 21,19)!
Πώς είναι, άραγε, η χριστιανική μας ζωή; Έχει τη δύναμη του Πνεύματος του Θεού να ξεχωρίζει μέσα στην αμαρτωλή κοινωνία μας και να την επηρεάζει, ή μήπως όλοι βλέπουν έναν ευσεβή χριστιανό, που όμως όταν έρθουν σε προσωπική επαφή μαζί του, όταν συνεργαστούν μαζί του, όταν τον έχουν συνάδελφο στη δουλειά τους, εύχονται να μην τον είχαν γνωρίσει ποτέ;
Ας ευχηθούμε η ζωή όλων μας να απηχεί τη δύναμη του Θεού μέσα από έναν απλό θνητό, όπως είμαστε όλοι μας, ακόμη κι αν δεν «φαινόμαστε» εξωτερικά στους χάρτες της σύγχρονης χριστιανικής συμβατικότητας. Ο Θεός ξέρει ποιοι είναι δικοί του: αυτοί που φέρνουν τον καρπό της έμπρακτης χριστιανικής ζωής.