ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ «Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ»

Στο περασμένο τεύχος είχαμε συνέντευξη για τον Οίκο Ηλικιωμένων «Λωίδα», στην Κηφισιά. Τώρα, θα γνωρίσουμε τον άλλο οίκο ηλικιωμένων, ο «Καλός Σαμαρείτης», στην Κατερίνη. Στην Αθήνα, ο Θεός έδωσε τον οραματισμό στον Μιλτ. Αγγελάτο. Στην Κατερίνη ο Θεός χρησιμοποίησε το γιατρό Θέμη Σινωπίδη (Θ.Σ.), ο οποίος αφουγκράστηκε τις επιθυμίες κάποιων ηλικιωμένων για την ανάγκη να ιδρυθεί ένας οίκος φροντίδας ηλικιωμένων στην Κατερίνη. Αυτό κέντρισε την καρδιά του και διέβλεψε την ανάγκη για ένα ίδρυμα, στο οποίο «οι απόμαχοι της ζωής, όπως λέει ο Θ.Σ., θα περάσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους μέσα σε ένα χώρο θερμό, φιλικό και χριστιανικό που εκτιμά, σέβεται και έχει «ευσπλαχνία για τους γέροντες» και θα περιστοιχίζεται από ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον». Ο Οίκος Ηλικιωμένων στεγάζεται στο κτίριο που κατασκευάστηκε από την AMG. Φιλοξένησε το Ευαγγελικό Ορφανοτροφείο, που λειτούργησε για μερικές δεκαετίες σε συνεργασία της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης και τηςAMG, της οποίας πρόεδρος τότε ήταν ο Σπύρος Ζωδιάτης.

Ο Θ. Σινωπίδης είναι πρεσβύτερος για πολλά χρόνια της ΕΕΕ Κατερίνης. Είναι μέλος της ομάδας των Γεδεωνιτών. ΄Ηταν κλινικάρχης για πολλά χρόνια μιας ορθοπεδικής κλινικής. Διετέλεσε επίσης διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του Γ. Νοσοκομείου Κατερίνης. ΄Εχει πέντε τέκνα παντρεμένα. Στα εγκαίνια του Γηροκομείου παραβρέθηκε πολύς κόσμος και οι αρχές της πόλης μας, καθώς και αντιπρόσωπος του Μητροπολίτη. Παρακάτω, παραθέτουμε τη συνέντευξη που είχαμε με τον Θ.Σ. Απάντησε στις ερωτήσεις μας με e-mail.

ΕΡΩΤ.: Πότε και πώς ξεκίνησε ο «Καλός Σαμαρείτης»;

> Η ίδρυση του φιλανθρωπικού σωματείου έγινε το 2002.Η λειτουργία ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2005. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Σπίτι Ηλικιωμένων ανεγέρθηκε αρχές της δεκαετίας του ’50, για τις ανάγκες του Ευαγγελικού Ορφανοτροφείου.

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης των κοινωνών μελών της ΕΕΕ Κατερίνης το κτίριο παραχωρήθηκε στο νέο σωματείο για να λειτουργήσει ως Χριστιανικό Σπίτι Ηλικιωμένων. Ανακαινίστηκε πλήρως για να είναι κατάλληλο για τη διαβίωση των τροφίμων.

ΕΡΩΤ.:Πόσα άτομα φιλοξενείτε;

> Φιλοξενούμε συνήθως 30-32 ηλικιωμένους.

ΕΡΩΤ.: Εκτός από τη στέγη και τροφή, τι άλλο προσφέρετε στους τροφίμους σας;

> Το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό φροντίζει ώστε να τους παρέχεται καθημερινά φαγητό και καθαρός  χώρος διαβίωσης. Επίσης, φροντίζει για την προσωπική τους υγιεινή με τακτικά μπάνια, συχνή αλλαγή ιματισμού και ατομική υγιεινή. Ακόμα, σε συνεννόηση με τους συνεργαζόμενους γιατρούς, το προσωπικό μεριμνά για την προσεκτική χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων τους και την περιποίηση των τραυμάτων τους. Ο γυμναστής μας φροντίζει ώστε οι περιπατητικοί ασθενείς να σηκώνονται και να κινούνται προσεκτικά στο χώρο ακολουθώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, αλλά και οι κατάκοιτοι ασθενείς να κάνουν τις απαραίτητες φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις τους. Ακόμα, παρέχεται επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη στους τροφίμους μας και στα μέλη των οικογενειών τους που τους επισκέπτονται. Επίσης, η ψυχολόγος μας οργανώνει γνωστικές ασκήσεις (μνήμη, προσοχή, αντίληψη, μάθηση, σκέψη, γλώσσα, επίλυση προβλημάτων, κιναισθητικός συντονισμός κ.α.) σε ατομικό επίπεδο και μικρές ομάδες. Συχνά, το γηροκομείο επισκέπτονται ομάδες και σύλλογοι για να προσφέρουν κάθε είδους ψυχαγωγικό πρόγραμμα στους ηλικιωμένους. Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η πνευματική υποστήριξη και καθοδήγηση με επίκεντρο τον Ιησού Χριστό που παρέχεται στους ανθρώπους που διαμένουν στο γηροκομείο με μηνύματα από το Λόγο του Θεού, πνευματική ενθάρρυνση και προσευχή καθώς και τακτικές επισκέψεις συγγενών και αδελφών της Εκκλησίας για παρέα και πνευματική υποστήριξη.

ΕΡΩΤ.:Τι άτομα δέχεστε για φιλοξενία και πώς γίνεται η φροντίδα των ηλικιωμένων;

> Δεχόμαστε άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών με συνήθη προβλήματα υγείας (καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα, άνοια κ.α.), χωρίς εκκλησιαστικούς περιορισμούς, από όλη την Ελλάδα και κυρίως την Πιερία.

ΕΡΩΤ.: Πώς είναι η ανταπόκριση των τροφίμων»;

> Οι περισσότεροι ανταποκρίνονται με διάθεση για συνεργασία, ευγνωμοσύνη και ευχαριστία για τις υπηρεσίες και την αγάπη που δέχονται.

ΕΡΩΤ.: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε σ’ αυτή τη διακονική προσφορά;

> Η παροχή πολυδιάστατης και εξατομικευμένης φροντίδας ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε φιλοξενούμενου με φροντίδα και διακριτικότητα.

ΕΡΩΤ.: Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιος και ποια η προσφορά της εθελοντικής εργασίας;

> Με επισκέψεις για συντροφιά και βόλτα στους ηλικιωμένους με αδελφική και φιλική διάθεση καθώς και γενική υποστήριξη της εργασίας του υπάρχοντος εξειδικευμένου προσωπικού.

ΕΡΩΤ.: Καλύπτονται τα έξοδά σας με τα τροφεία των τροφίμων ή έχετε και δωρεές;

> Η κάλυψη των εξόδων μας γίνεται κυρίως από τα τροφεία. Στην αρχή είχαμε αρκετές δωρεές, που τα τελευταία χρόνια έχουν πολύ περιοριστεί.

ΕΡΩΤ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε για τη φροντίδα της «Τρίτης Ηλικίας»;

> Η φροντίδα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας απαιτεί υπομονή και αγάπη. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα είναι η αδυναμία τους να αυτοεξυπηρετηθούν και η εξάρτησή τους από άλλους σε θέματα διαβίωσης. Πάντοτε όμως τους θυμίζουμε τα λόγια του ψαλμωδού «Μην με αρνηθείς στα γηρατειά μου, σαν φεύγει η δύναμή μου, μην με εγκαταλείψεις, Κύριε.» ( Ψαλμός 71:9)

Comments are closed.