Στο ραντεβού με τον Ιησού, θα είσαι εκεί;

του Πάνου Ν. Χατζή

 

Λένε ότι το Λονδίνο έχει πολλούς περίφημους κήπους. Ένας όμως είναι κατεξοχήν ωραίος, που όσοι τον επισκέπτονται, για λίγο, πριν πάνε στον προορισμό τους, ξεχνιούνται μέσα σ’ αυτόν. Για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι του κήπου έχουν βάλει πινακίδες, σε διάφορα σημεία που τον πληροφορούν ότι “Είναι ποιο αργά από ό,τι νομίζεις” για να θυμίζουν σε όσους ξεχνιούνται, ότι είναι ώρα να φεύγουν για τον προορισμό τους.

Έτσι και ο Θεός, ξέροντας την ανθρώπινη καρδιά και την δεξιοτεχνία του Σατανά, να αποχαυνώνει τον άνθρωπο,   έχει βάλει διάφορα σημάδια, για να του υπενθυμίζουν, ότι είναι ώρα για το  ραντεβού του, με τον Ιησού.  Αλλά και τί άλλο μπορεί να είναι για τον πιστό, το μήνυμα που στέλνει, η ανεξέλεγκτη ατομική και παγκόσμια επιδημία, που λέγεται ανασφάλεια της τρομοκρατίας. Τί άλλο μπορεί να είναι, αυτή η τρέλα της αλόγιστης ψυχικής καταπίεσης και βίας, που οι παραλογιζόμενοι πιστοί των διαφόρων θρησκειών, με πρόσχημα την αγάπη τους προς τον θεό, σκορπάνε αφιονισμένοι και ανεξέλεγκτα τον θάνατο; Τί άλλο, μπορεί να είναι, παρά ένα μήνυμα Θεού. ΄Η αυτός ο αχαλίνωτος συναγωνισμός των νέων στη διαφθορά. ’Η το κυνήγι του εύκολου χρήματος, χωρίς ηθικούς φραγμούς. Και ακόμη τί άλλο μπορεί να είναι ο συνεχής βασανισμός και το στραπατσάρισμα της συνειδήσεως του απλού ανθρώπου κάθε θρησκείας, που καθημερινά πληροφορείται από την TV το ανθρώπινο κατάντημα;  Οι μεγαλύτεροι θυμούνται υποσχέσεις και λόγια ανθρώπων, για παράδεισους και καλύτερες μέρες, τώρα αυτά στον παγκόσμιο χάρτη της ελπίδας, μοιάζουν σαν ξεραμένα λουλούδια που περιμένουν τον σκουπιδιάρη.

Η Ζωή και η καθημερινότητα μας, επιβεβαιώνει τον λόγο του Ιησού «Χωρίς εμού ουδέν δύνασθε». Ό ίδιος ο άνθρωπος της πίστης είναι και γίνεται αυτόπτης μάρτυρας, στην αποτυχημένη προσπάθεια της κοινωνίας των ανθρώπων για τον «ποιοτικό άνθρωπο». Παρά τις καλές προθέσεις και τις όποιες θυσίες, την υπερβολική επέκταση και προσφορά της τεχνολογίας στην υπηρεσία της σύγχρονης κοινωνίας, κάθε προσπάθεια να αλλάξει ο έσω- άνθρωπος, ποιοτικά, στέφεται από μία μεγαλοπρεπή αποτυχία. Ο άνθρωπος, λόγω της συνεχούς φθοράς της ψυχής του, μέσα από τις επιλογές του, γίνεται ποιο ρηχός σε ποιότητα ζωής και σε κάποιες περιπτώσεις… ομοιώνεται με τα κτήνη τα φθειρόμενα ….

Ο Λόγος του Θεού πληροφορεί, ότι πριν από το μεγάλο ραντεβού με τον Ιησού, η κακή «ποιότητα άνθρωπος» θα παράγει «Καιρούς κακούς»  και «Μέρες πονηρές». Τίποτε άλλο, δεν θα ακούς, παρά ό,τι φέρνει κακό και ό,τι προκαλεί πόνο, ό,τι θλίβει, ό,τι σκορπά φόβο… μίσος, βία, αρρώστιες κ.λπ. Κάθε μέρα και ποιο φτηνή θα γίνεται στα «μάτια» του κέρδους, η ζωή μας. Κάθε μέρα και νέες απειλές θα κρέμονται σαν Δαμόκλειο σπαθί στα κεφάλια μας. Κάθε μέρα όλο και περισσότερο παρά τις εξαγγελίες, οι σχέσεις τον ανθρώπων θα αγριεύουν και θα πληγώνουν αλλήλους….Η αιτία; Η κακή ποιότητα άνθρωπος… ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας. Εσωτερικά οι άνθρωποι που ζουν μακριά και ξένοι – αν και είναι χριστεπώνυμοι – από τον τρόπο ζωής του ευαγγελίου, υπόκεινται στο νόμο της ψυχοφθόρας αμαρτίας.   Όπως το σώμα φθείρεται και γερνάει, έτσι και η ψυχή χωρίς την ποιοτική ζωή του ευαγγελίου «γερνάει» από την φθορά της αμαρτίας, παραμορφώνεται και καταστρέφεται….

Η Βίβλος, στο Β’ Τιμ. 3:1-5 παρουσιάζοντας την ποιότητα του άνθρώπου λίγο πριν από το ραντεβού γράφει: Θα είναι Φίλαυτοι = φιλώ = αγαπώ τον εαυτό μου… Τίποτα έξω από μένα και όλα για μένα. Αγαπώ το δικό μου και ό,τι μου ανήκει…. Φιλάργυροι = υπερβολική αγάπη για το χρήμα, πάθος για το χρήμα. Τα πάντα θα τα μετράει με το… πόσα δίνεις, πόσα θέλεις. Και θα αγοράζονται – ψυχή και σώμα – με το χρήμα. Αλαζόνες = ο άνθρωπος που έχει απαξιωτική συμπεριφορά προς τον πλησίον του. Προσβλητική. Δεν δέχεται λόγο από κανέναν… μόνο τον εαυτό του. Υπερήφανοι= αυτός που θέλει να φέρεται παραπάνω από ό,τι είναι! Αυτός που θέλει να δίνει την εντύπωση, ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι. Βλάσφημοι = Βλάπτω τη φήμη του άλλου, με μισόλογα, με υπονοούμενα ή με λόγο από το παρελθόν θέλοντας να αλλοιώσω την καλή του φήμη . Απειθείς εις τους γονείς = αυτό δεν χρειάζεται ερμηνεία, είναι μια πικρή καραμέλα που  οι περισσότεροι γονείς την έχουν γευθεί. Αχάριστοι = χωρίς κάποια υποχρέωση – γεμάτο το ψυγείο… γεμάτο το πιάτο κ.λπ., αλλά όλο γκρίνια και μια διάθεση γογγυσμού…. Πάντα θα βρει ότι κάτι λείπει. Η αχαριστία δείχνει την φτώχια της ψυχής μας. Δείχνει διαβρωση ψυχής. Άσπλαχνοι= χωρίς σπλάχνα. Είναι δυνατόν να ζει άνθρωπος χωρίς «σπλάχνα» και όμως οι άνθρωποι των εσχάτων ημερών θα είναι χωρίς ηθικά σπλάχνα, ωμοί…κενοί… θα είναι …Αδιάλλακτοι… Ακρατείς… Φιλήδονοι.  Έχοντες μορφή ευσεβείας, αλλά αρνούμενοι τη δύναμή της. Θα μιλάνε για δικαίωμα των παιδιών, στη ζωή, θα ρίχνουν και κανένα δάκρυ. Για ισότητα, αλλά για τους άλλους και όχι γι’ αυτούς. Θα είναι είρωνες στο άκουσμα της αμαρτίας και προκλητικοί προς τον αληθινό Θεό.

Αυτός θα είναι ο κόσμος, λίγο πριν το ραντεβού μας με τον Ιησού και μήπως δεν είναι; Έχεις αντίρρηση, φίλε; Αλλά ο ίδιος θεϊκός λόγος στρέφεται σε σένα που λες ότι είσαι παιδί του Θεού, για να σου να πει, αν βλέπεις πως έτσι έχουν τα πράγματα και αν ζεις στο πνεύμα του ραντεβού με τον Ιησού. Ποίος πρέπει να είσαι εσύ σε πολίτευμα άγιο και σε ευσέβεια. Β’ Πέτρ. 3: 11-13. Εμείς που ξέρουμε και λέμε ότι περιμένουμε. Τί κάνουμε… μέσα στον κόσμο αυτό: Σερνόμαστε πίσω από το χάος αυτό; Ποιοι πρέπει να είμαστε απέναντι σε ένα τέτοιο κόσμο. Ο Παύλος γράψει:Φιλ.β.15 Πρέπει  μέσα σ’αυτή τη σκουληκιασμένη γενιά να λάμπεις σαν φωστήρας … λάμπεις; Και στην Εφ. ε 15-17… Πρόσεχε πώς να περπατάς ακριβώς όχι ως άσοφος, αλλ’ ως σοφός εξαγοραζόμενος τον καιρό διότι οι μέρες είναι πονηρές `…το κάνεις; Ζεις στις μέρες αυτές τις πονηρές. Ζούμε τις μέρες του ραντεβού. Ας ανακύψουμε. Ας σηκώσουμε τα κεφάλια και ας προετοιμαστούμε, προσμένοντες και σπεύδοντας στο ραντεβού μας. ¨Μακάρι¨ φίλε να ιδωθούμε στο ραντεβού.

Comments are closed.