Ο θείος μου ο Νίκος μετά από 32 χρόνια δουλειάς μετανάστευσε στη Σουηδία, για να ζήσει μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Εκεί του βρήκαν μια εύκολη δουλειά όπου δούλεψε άλλα 4 χρόνια.
Τη μέρα των 65 γενεθλίων του μαζεύτηκαν στο σπίτι παιδιά, εγγόνια, συγγενείς και φίλοι για να το γιορτάσουν. Κάποια στιγμή χτύπησε το κουδούνι της εισόδου, ήταν δύο ψηλές ξανθιές κοπέλες, ντυμένες με την παραδοσιακή Σουηδική ενδυμασία, κι ένα πλατύ χαμόγελο:
– Καλησπέρα! Είμαστε από την Υπηρεσία Συντάξεων. Ήρθαμε για τον κ. Δημητριάδη, να του παραδώσουμε αυτά τα δώρα.
Όταν βγήκε ο θείος μου στην πόρτα, η μια κοπέλα του έδωσε μια όμορφη ανθοδέσμη τριαντάφυλλα και μια μεγάλη τούρτα:
– Συγχαρητήρια για τα γενέθλιά σας! Αυτά τα λουλούδια και η τούρτα είναι για σας και τη σύζυγό σας!
Η άλλη του έδωσε ένα ντοσιέ:
– Εδώ μέσα είναι δυο κάρτες-ταυτότητες συνταξιούχου, η μια για σας και η άλλη για τη σύζυγό σας κ. Φωτεινή. Μ’ αυτές μπορείτε να ταξιδεύετε δωρεάν με όλα τα μέσα αστικής μεταφοράς, δωρεάν είσοδο σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης έχετε έκπτωση 70% στα θέατρα και τον κινηματογράφο, στο ενοίκιο και τα κοινόχρηστα.
– Επίσης, μέσα στο ντοσιέ θα βρείτε δύο κάρτες ανάληψης μετρητών, μία για σας και μία για τη σύζυγό σας. Η σύνταξή και το εφάπαξ έχουν ήδη κατατεθεί στο λογαριασμό σας. Επίσης και για τη σύζυγό σας, η οποία παρότι δεν εργάστηκε καθόλου, παίρνει κι αυτή σύνταξη, το 80% της κανονικής, δηλαδή 15.600 κορώνες, που κάνουν 1.430 ευρώ. Από σήμερα μπορείτε και οι δυο να παίρνετε τη σύνταξή σας από οποιοδήποτε μηχάνημα τραπέζης. Και πάλι συγχαρητήρια και να τα εκατοστίσετε!
Ο θείος μου έμεινε έκπληκτος:
– Καλά, πώς γίνεται; Εγώ δεν έχω κάνει ακόμα κανένα χαρτί για τη σύνταξη, παρά μόνο ταχυδρόμησα μια απλή δήλωση.
– Δεν χρειάζεται. Όλα τα στοιχεία και οι μεταβολές σας (εργασιακές, μισθολογικές, ασφαλιστικές, υγειονομικές, οικογενειακές κλπ.) καταχωρούνται αυτόματα στον κεντρικό κρατικό ηλεκτρονικό εγκέφαλο από την πρώτη μέρα που ήλθατε στη Σουηδία. Οι εργοδότες σας, ο Δήμος και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αυτές είναι υποχρεωμένες να τα υποβάλλουν.
Το ίδιο καλοκαίρι ο θείος μου ήλθε για διακοπές στην Ελλάδα. Θυμήθηκε που είχε δουλέψει παλιά και τις εισφορές που είχε πληρώσει 32 χρόνια. Αναρωτιόταν εάν δικαιούται κάτι ως σύνταξη και πήγε στο αρμόδιο γραφείο συντάξεων να ρωτήσει.
Το τοπικό υποκατάστημα δήλωσε αναρμόδιο και τον έστειλε να πάει σε άλλο μέρος, στα κεντρικά. Εκεί ο ένας τον έστελνε στον άλλον, κι όταν κάποτε βρήκε το γραφείο του αρμόδιου, αυτός έλειπε σε άδεια και θα επέστρεφε σε 15 μέρες. Τελικά βρέθηκε ο αρμόδιος, ο οποίος έβγαλε και του έδωσε έναν κατάλογο με 44 απαιτούμενα δικαιολογητικά: Πιστοποιητικό γέννησης, βάφτισης, στρατολογίας, γάμου, τέκνων, μεταδημότευσης, έναρξης επιτηδεύματος, λήξης επιτηδεύματος, Α.Φ.Μ., πλησιεστέρων συγγενών, ποινικού μητρώου, φορολογική ενημερότητα, κλπ. κλπ. κλπ. κλπ. κλπ. …
Όλο το καλοκαίρι το ξόδεψε να τρέχει από εδώ κι από κει να βγάλει τα δικαιολογητικά. Τελικά δεν κατάφερε να τα μαζέψει όλα και έκανε σε μένα εξουσιοδότηση να συγκεντρώσω και να υποβάλλω τα υπόλοιπα. Όταν κατά τα Χριστούγεννα υπέβαλα και το τελευταίο 44ο δικαιολογητικό, από την υπηρεσία μου είπαν:
– Τώρα θα περιμένετε να σας ειδοποιήσουν από την Αθήνα.
Πέρασε ένας μήνας, πέρασαν δύο μήνες, τρεις μήνες, ένα εξάμηνο, ήλθε το επόμενο καλοκαίρι. Ήλθε κι ο θείος μου από τη Σουηδία πάλι για διακοπές, και πήγε να ρωτήσει για τη σύνταξη. Του ζήτησαν άλλα 4 συμπληρωματικά χαρτιά, μια υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 105, και του είπαν να περιμένει.
Πέρασε το καλοκαίρι, ξαναγύρισε στη Σουηδία, και τα επόμενα Χριστούγεννα ήλθε πάλι στην Ελλάδα, να δει τι γίνεται. Τελικά, έβαλε δικηγόρο για να κατορθώσει, μετά από ενάμισι χρόνο, να πάρει μια μειωμένη σύνταξη-ψίχουλα, σε σύγκριση με τη Σουηδική.
Έτσι είναι εδώ στην Ελλάδα. Νομίζουμε ότι είμαστε ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου. Εντούτοις, όταν έλθουν οι εκλογές, ψηφίζουμε πάλι εκείνους, οι οποίοι προεκλογικά μας δουλεύουν κανονικά, υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια: «πάταξη της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς, πάταξη του λαδώματος με φακελάκι, κατεδάφιση των αυθαίρετων και παράνομων κτισμάτων, χτύπημα στην ακρίβεια, παραδειγματική τιμωρία των κερδοσκόπων, μεγάλα έργα αναβάθμισης, πάταξη της γραφειοκρατίας, ταχύτατη απονομή συντάξεων στα τιμημένα γηρατειά» κλπ. κλπ. …
ΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ