«Η αιτία όλων των κακών: η άγνοια της Αγίας Γραφής!» (Ιωάννης Χρυσόστομος)
Η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, σε άρθρο της στην «Καθημερινή» 9/10/20, κάνει εκτενή αναφορά στην προσωπικότητα του καθηγητή Francis Collins, που είναι ο διευθυντής του N.I.H. και επικεφαλής της προσπάθειας αντιμετώπισης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Μας εντυπωσίασε η βαθιά πίστη του στον Θεό. Έγραψε το βιβλίο, «Η γλώσσα του Θεού», (μεταφράστηκε και στα ελληνικά). Στο βιβλίο του εξηγεί πώς έγινε ένθερμος χριστιανός, όταν ως νέος ήταν αγνωστικιστής και άθεος. O Dr Collins βλέπει την πίστη και την επιστήμη να συνυπάρχουν συμπληρωματικά κι όχι ανταγωνιστικά… «…Την περίοδο αυτή πηγαίνει καθημερινά στις 5 το πρωί στο γραφείο του και ξεκινάει τη μέρα του διαβάζοντας την Αγία Γραφή… “Το εδάφιο 12:9, από την Β΄ προς Κορινθίους επιστολή, που ο Θεός λέει στον Παύλο “αρκεί σοι η χάρις μου, η γαρ δύναμίς μου εν ασθένεια τελειούται”, δεν μπορώ να σας εξηγήσω πόσο με βοηθάει, όταν δεν μου είναι ξεκάθαρο τι δρόμο να ακολουθήσω”, αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του…»
Κι ενώ ο πολυάσχολος καθηγητής ξεχωρίζει χρόνο για τη μελέτη της Βίβλου, οι περισσότεροι χριστιανοί, ακόμη και ηγέτες, σπάνια μελετούν τη Βίβλο. Αρκετοί μάλιστα τη χρησιμοποιούν μόνο σαν βιβλίο αναφοράς! Βέβαια, για την επίδραση της Βίβλου έχουν γράψει πολλοί διάσημοι στο πέρασμα των χρόνων. Π.χ., ο Ουάσιγκτον, πρώτος πρόεδρος της Αμερικής: «Είναι αδύνατο να κυβερνήσουμε σωστά τον κόσμο χωρίς τη Βίβλο». Ο Τσόρτσιλ: «Επαναπαυόμαστε με βεβαιότητα πάνω στον απόρθητο βράχο της Αγίας Γραφής». Ο Χαϊλέ Σελασιέ, αυτοκράτορας της Αιθιοπίας: «Η Αγία Γραφή δεν είναι μόνο ένα μεγάλο βιβλίο ιστορικής αναφοράς, αλλά είναι κι ένας οδηγός για την καθημερινή ζωή, και για τον λόγο αυτό την σέβομαι και μου αρέσει». Ο Αδαμάντιος Κοραής, δήλωσε: «Μονάχα το Ευαγγέλιο έχει τη δύναμη να σώσει την Ελλάδα».
Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι, αν και η Βίβλος είναι, το πιο διαδεδομένο βιβλίο, σύμφωνα με τις στατιστικές, ο αριθμός εκείνων που τη διαβάζουν είναι απελπιστικά περιορισμένος!
Βέβαια, ως Χριστιανοί, δεν είναι αρκετό να μελετούμε απλώς τη Βίβλο, αλλά πρέπει να ζούμε σύμφωνα με τη διδασκαλία της. Οι οικογένειές μας, οι συνάδελφοί μας, κ.ά. το βλέπουν αυτό στη ζωή μας;
Το ερώτημα είναι: αντανακλούμε τον Ιησού Χριστό στη ζωή και τις δραστηριότητές μας; Ζούμε για τη δόξα του Θεού; Αυτό που ζητά ο Θεός από εμάς είναι η αγιότητα σε κάθε τομέα της ζωής μας. Η μεγαλύτερη ανάγκη της εκκλησίας σήμερα είναι η πνευματική δύναμη και η αγιότητα. Κάποιος είπε: «Η δύναμη χωρίς αγιότητα είναι καταστροφική και η αγιότητα χωρίς δύναμη είναι νεκρή». Πρέπει να έχουμε και τα δύο για να μπορέσουμε να έχουμε επίδραση στο περιβάλλον μας. Ως παιδιά του Θεού χρειαζόμαστε δύναμη για να ζήσουμε άγια ζωή ενώπιον του Θεού και των συνανθρώπων μας. Και η πηγή αυτής της δύναμης είναι ο Λόγος του Θεού, που «είναι ζωντανός και αποτελεσματικός…» (Εβρ, 4:12)
Γιατί είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον Λόγο του Θεού
Το ανθρώπινο σώμα για να αναπτυχθεί χρειάζεται καλή διατροφή, νερό και αέρα. Και για το ανθρώπινο πνεύμα ο Λόγος του Θεού είναι τροφή.
Η Βίβλος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της σωτηρίας.
Είναι το μόνο βιβλίο που μιλά για τη σωτηρία. Ο Απόστολος Παύλος γράφει: «ο Χριστός πέθανε… ενταφιάστηκε… και έχει αναστηθεί σύμφωνα με τις Γραφές» (Α΄Κορ. 15:1-2).
Η Βίβλος μας δείχνει το ΠΡΟΒΛΗΜΑ του ανθρώπου, που είναι η αμαρτία που τον χώρισε από τον Θεό: «οι ανομίες σας έβαλαν χωρίσματα ανάμεσα σε σας και στον Θεό σας…» (Ησαΐας 59:2). Δίνει όμως και τη ΛΥΣΗ: Είναι η αγάπη του Θεού για τον αμαρτωλό άνθρωπο, γι’ αυτό έστειλε τον Χριστό να πεθάνει για τις αμαρτίες μας (Ρωμαίους 5:8). Οι θρησκευτικές πράξεις, η ηθική, τα καλά έργα δεν μπορούν να μας σώσουν. Η σωτηρία μας είναι διά της πίστεως, κατά χάριν Εφεσ. 2:8,9. Τα καλά έργα είναι ο καρπός και όχι η αιτία της σωτηρίας μας. Είναι αυτά που δείχνουν τη γνησιότητα της κατά χάριν σωτηρίας μας.
Η Βίβλος καθορίζει το πιστεύω, τις πεποιθήσεις, τις αξίες μας
Επειδή στις ημέρες μας βλέπουμε παντού ψευτοδιδασκαλίες, αιρεσεις, αποστασία σε δόγματα και ανήθικη συμπεριφορά, (Β΄ Πέτρου 2:1,2), είναι ανάγκη οι πιστοί να οπλιστούν με στέρεες δογματικές θέσεις, υγιείς πεποιθήσεις και ακλόνητες αρχές, για να μην πέσουν θύματα αιρέσεων. Κι αυτό επιτυγχάνεται με τη μελέτη της Βίβλου.
Η Βίβλος αλλάζει και διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας
Ο σχηματισμός του καλού χαρακτήρα δεν γίνεται αυτόματα. Όταν αναγεννηθούμε με το ΄Αγιο Πνεύμα, τότε αρχίζει ο Θεός να εργάζεται στη ζωή μας. Προοδευτικά αυξάνουμε υπό τη συνεχή επιρροή του Λόγου του Θεού και το έργο του Αγίου Πνεύματος. (Φιλιπ. 1:6)
Η Βίβλος είναι απαραίτητη για να γνωρίσουμε το θέλημα του Θεού
Για να γνωρίσουμε το θέλημα του Θεού, πρέπει:
- Να αναπτύσσουμε στενή σχέση με τον Θεό. Κι αυτό γίνεται όταν ξοδεύουμε χρόνο στη μελέτη του Λόγου Του, την προσευχή, και τη συμμετοχή μας σε διακονίες της εκκλησίας.
2) Να παραχωρούμε το θέλημά μας, στο θέλημα του Θεού κι όχι να φέρνουμε στον Θεό τα δικά μας σχέδια για να τα επισφραγίσει!
3) Να υπακούμε σ’ αυτά που ήδη γνωρίζουμε ότι είναι το θέλημα του Θεού. Πολλές πλευρές του θελήματος του Θεού έχουν ήδη διατυπωθεί με σαφήνεια στη Βίβλο. Αν δεν υπακούμε σ’ αυτά που ο Θεός μας έχει φανερώσει ότι είναι το θέλημά Του, γιατί να αποκαλύψει το θέλημά Του για άλλα θέματα;
4) Να ζητούμε τη συμβουλή πιστών σοφών συμβούλων. Να επιλέξουμε ευσεβείς μέντορες. Να ακούμε, κυρίως, τη φωνή του Πνεύματος και της καρδιάς μας. Και τέλος, να παρατηρούμε τις περιστάσεις.
Ο Ιησούς Χριστός είπε: «… από τον ουρανό κατέβηκα όχι για να κάνω το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα εκείνου που με απέστειλε» (Ιωάν. 6:38). Ως σοφοί ακόλουθοι του Χριστού, αν επιθυμούμε να έχουμε πνευματική αύξηση, πλούσια καρποφορία και νίκες στη ζωή μας, έτσι που η ζωή μας να τιμά και να δοξάζει τον Θεό, τότε ας εμβαθύνουμε στον Λόγο του Θεού, γιατί εκεί θα ανακαλύψουμε ποιο είναι ο θέλημα του Θεού. «Προσέχετε, λοιπόν, πώς ακριβώς βαδίζετε στη χριστιανική ζωή σας... για να αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το θέλημα του Κυρίου» (Εφεσίους 5:15-17).
Ως επιμύθιο, κλείνουμε με ένα απόσπασμα από τη μακροσκελή ομιλία του Λεξικογράφου Γ. Μπαμπινιώτη:
«Είμαι, μανιώδης αναγνώστης των κειμένων του Αποστόλου Παύλου… Θεωρώ και το λέω στους φοιτητές μου, γιατί ίσως εκεί είναι ο χώρος που πρέπει κανείς να αρθρώσει αυτόν τον λόγο, ότι ντρεπόμαστε οι μορφωμένοι, οι Πανεπιστημιακοί… , να ομολογήσουμε την Πίστη μας, ενώ ομολογούμε τις ποδοσφαιρικές ομάδες, τα πολιτικά κόμματα στα οποία ανήκουμε… Ομολογούμε τα πάντα εκτός από τη μία και κύρια ομολογία, που είναι Ομολογία Πίστεως . Και θέλησα όχι απλώς να λέω λόγια, αλλά με το παράδειγμά μου σε βήματα δημόσια, από την τηλεόραση μέχρι το επίσημο βήμα της Πρυτανείας, να διακηρύξω αυτό που προσωπικά αισθάνομαι. Την Πίστη μου στο Θεό…» https://www.faneromenihol.gr/index.php/e-vivliothiki/prosopografies/3388-2010-07-13-08-41-53
ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ!