του Τάσου Μαρκουλιδάκη
Σύμφωνα με μία επιστημονική έρευνα, κάθε εβδομάδα ξοδεύουμε 14 ώρες και κάθε χρόνο 744 ώρες αγωνιώντας για διάφορες καταστάσεις. Κατά συνέπεια, κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής μας δαπανούμε 45.243 ώρες ή 1.885 ημέρες αγωνιώντας για το αύριο. Μόνο όμως το 8% από όσα φοβόμαστε, θα χτυπήσουν τη πόρτα της ζωής μας.
Πώς μπορείς να καταλάβουμε αν είμαστε αγχωμένοι; Είμαστε αγχωμένοι όταν το ζήτημα που μας προκαλεί ανησυχία είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε το πρωί και το τελευταίο τη νύχτα, όταν ξοδεύουμε σημαντικό κομμάτι του ελεύθερου χρόνου μας εστιάζοντας στο συγκεκριμένο πρόβλημα και όταν το αναφέρουμε σε κάθε μας συνομιλία.
Υπάρχει διαφορά μεταξύ στρες και άγχους; Κάποιοι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια διαφοροποιούν τις δύο έννοιες, ορίζοντας το στρες ως οποιαδήποτε συναισθηματική, σωματική, οικονομική ή άλλου είδους πίεση. Ο καθένας μας εκτίθεται καθημερινά σε καταστάσεις στρες. Το στρες μπορεί να είναι και θετικό, όταν μας κρατά σε εγρήγορση και ενεργοποιεί τα διανοητικά και συναισθηματικά μας αισθητήρια, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις απαιτητικές καταστάσεις. Όσο πιο συχνό και έντονο όμως είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αποδοτική και αποτελεσματική διεκπεραίωση των υποχρεώσεων μας. Το άγχος από την άλλη μεριά είναι το υπερβολικό στρες, η υπερβολική ανησυχία σχετικά με το τι μπορεί να μας συμβεί. Ο όρος άγχος προέρχεται από το ρήμα άγχω, που στηνÂαρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω.Το υπερβολικό άγχος μπορεί να μας πνίξει και παραλύσει, επειδή η υπερβολική και συνεχής ανάλυση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και συναισθηματική ή διανοητική «παράλυση». Πότε το στρες γίνεται αμαρτία; Όταν δεν αναθέτουμε το πρόβλημα μας στη πρόνοια του Θεού, εμπιστευόμενοι ότι ο παντογνώστης και πάνσοφος Θεός γνωρίζει τι χρειαζόμαστε και μας δίνει αυτό που και εμείς θα ζητούσαμε για τον εαυτό μας και τα αγαπητά μας, εφόσον γνωρίζαμε όλα τα δεδομένα και είχαμε τέλεια σοφία.
Αμαρτάνουμε όταν αγχωνόμαστε; Ναι, επειδή όταν αγχωνόμαστε ζούμε σαν να μην υπάρχει Θεός, σαν να μην ενδιαφέρεται για εμάς, σαν να μην γνωρίζει τι μπορούμε να αντέξουμε, σαν να μην είναι απόλυτα κυρίαρχος και σαν να μην «έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον» (Κατά Ιωάννην 3:16). Το άγχος μας δίνει την ψευδαίσθηση του ελέγχου και καθησυχάζει τη συνείδηση μας, καθώς νιώθουμε πως κάνουμε κάτι για τα προβλήματα μας. Το αποτέλεσμα όμως είναι να εστιάζουμε στα πρόσκαιρα και να παραμελούμε τα αιώνια. Τα επείγοντα όμως σπανίως είναι σημαντικά και τα σημαντικά σπανίως είναι επείγοντα. Το άγχος, η κακή μέριμνα αποτελεί μία ρητή παραβίαση του νόμου του Θεού που μας καλεί να μην μεριμνούμε για τίποτε, αλλά, σε κάθε τι, τα ζητήματά μας να τα γνωστοποιούμε στον Θεό με ευχαριστία διαμέσου τής προσευχής και της δέησης. Στη συνέχεια ο Απόστολος Παύλος όπως συχνά κάνει στις επιστολές του, συνοδεύει την εντολή με μία θαυμαστή υπόσχεση. «Και η ειρήνη του Θεού η υπερέχουσα πάντα νούν θέλει διαφυλάξει τας καρδίας σας και τα διανοήματά σας διά του Ιησού Χριστού» (Φιλιππησίους 4:6-7). Ο Ησαΐας υπόσχεται πως ο Θεός έχει τη δύναμη να φυλάξει σε τέλεια ειρήνη το πνεύμα που επιστηρίζεται επάνω σε Εκείνον και έχει το θάρρος του μόνο στο Θεό, επειδή ÂÂÂÂ μόνο στον Κύριο τον Θεό υπάρχει αιώνια δύναμη (Ησαΐας 26:3-4).
Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη υποσχέσεις προς τους αγχωμένους. Ο Θεός υπόσχεται πως εάν επιρρίψουμε το φορτίο μας σε Αυτόν, Εκείνος θα μας ανακουφίσει (Α΄Πέτρου 5:7, Ψαλμός 55:22). Ο Θεός μας καλεί να ρίξουμε όλες τις στενοχώριες, ανησυχίες, σκοτούρες, φορτία, βάρη και φόβους σε Αυτόν, επειδή Εκείνος είναι ο ίδιος χθες, σήμερα και στους αιώνες (Εβραίους 13:8). Όταν μας πιάνει φόβος ή τρόμος καλούμαστε να εμπιστευόμαστε Εκείνον που είναι παντοδύναμος και μας αγαπάει όσο κανείς. Ο Θεός υπόσχεται να μην μας αφήσει και εγκαταλείψει έως της συντελείας του αιώνος (Ματθαίος 28:20). Ακόμη και αν οι ίδιοι μας οι γονείς μας εγκαταλείψουν, Εκείνος δεν θα μας αφήσει (Ψαλμός 27:10).ÂÂÂ Για αυτό ο τρόπος μας πρέπει να είναι αφιλάργυρος, να αρκούμαστε στα παρόντα και να θυμόμαστε πως αν ο Θεός είναι μαζί μας, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να είναι εναντίον μας (Εβραίους 13:4, Ρωμαίους 8:31). Αν ο Ουράνιος Πατέρας μας, μας χάρισε ό,τι πολυτιμότερο είχε, τον Ιησού Χριστό, τότε θα μας χαρίσει και όσα χρειαζόμαστε σε αυτή τη ζωή (Ρωμαίους 8:32, Α΄ Πέτρου 1:3).
Καλούμαστε να θυμόμαστε πως από τη στιγμή που ο Θεός μπόρεσε με ένα του λόγο να δημιουργήσει τον κόσμο, μπορεί να χειριστεί και κάθε μας πρόβλημα. Όταν νιώθουμε αδύναμοι, ο Θεός μας υπενθυμίζει πως αρκεί σε μας η χάρις Του, ÂÂÂÂ διότι η δύναμη Του στην αδυναμία μας δεικνύεται τελεία (Β΄Κορινθίους 12:9). Η δύναμή μας θα είναι όσες και οι ημέρες μας (Δευτερονόμιον 33:25). Όταν αγχωνόμαστε για την αβεβαιότητα του αύριο, ο Θεός μας λέει «μη φοβού· διότι εγώ είμαι μετά σού· μη τρόμαζε· διότι εγώ είμαι ο Θεός σου· σε ενίσχυσα· μάλιστα σε εβοήθησα· μάλιστα σε υπερησπίσθην διά της δεξιάς της δικαιοσύνης μου» (Ησαΐας 41:10). Όταν αγχωνόμαστε για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας ο Θεός υπόσχεται πως: «και έως του γήρατός σας εγώ αυτός είμαι· και έως των λευκών τριχών εγώ θέλω σας βαστάσει· εγώ σας έκαμα και εγώ θέλω σας σηκώσει· ναι, εγώ θέλω σας βαστάσει και σώσει» (Ησαΐας 46:4). Όταν έχουμε άγχος για την πνευματική μας πορεία, ο Παύλος μας διαβεβαιώνει πως «Εκείνος που άρχισε σε σας ένα καλό έργο, θα το επιτελέσει μέχρι την ημέρα τού Ιησού Χριστού» (Φιλιππησίους 1:6) και «Εκείνος μπορεί να σώζει ολοκληρωτικά αυτούς που προσέρχονται στον Θεό διαμέσου αυτού, ζώντας πάντοτε για να μεσιτεύσει για χάρη τους» (Επιστολή προς Εβραίους 7:25). Όταν αγχωνόμαστε για το αν και πώς ο Θεός θα καλύψει τις βιοτικές μας ανάγκες ο Απόστολος Παύλος μας διδάσκει ότι ο Θεός μας «θα καλύψει και κάθε δική σας ανάγκη με τρόπο ένδοξο, σύμφωνα με το μέτρο του δικού του πλούτου μέσω του Ιησού Χριστού» (Επιστολή προς Φιλιππησίους 4:19) για να δοξάζεται η αγαθότητα Του και ο Δαβίδ διακηρύττει ότι «ήλιος κι ασπίδα είν’ ο Κύριος ο Θεός, χάρη και δόξα δίνει ο Κύριος· κανένα δεν αρνιέται αγαθό σ’ αυτούς που περιπατούν με ακακία» (Ψαλμός 84:11).
Το άγχος αποτελεί τον τόκο των προβλημάτων που πληρώνεται προκαταβολικά. Η ανησυχία δεν λύνει τα προβλήματα μας. Αντίθετα, τα διογκώνει, για αυτό και ο Χριστός δίδαξε «μην αγωνιάτε, για το αύριο, γιατί η αυριανή μέρα θα έχει τις δικές της φροντίδες. Φτάνουν οι έγνοιες τής κάθε μέρας» (Ματθαίος 6:34). Ο Θεός υπόσχεται να καλύψει τις βασικές βιοτικές μας ανάγκες, αλλά όχι και τις επιθυμίες μας, επειδή δυστυχώς δεν θέλουμε, ό,τι χρειαζόμαστε και δεν χρειαζόμαστε ό,τι θέλουμε. Ο Θεός εγγυάται πως θα έχουμε τα απολύτως απαραίτητα για τη ζωή και την ευσεβή διαγωγή μας, ώστε να επενδύσουμε στη δική Του αιώνια βασιλεία. Για αυτό και ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας προτρέπει «ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα θέλουσι σας προστεθή» (Ματθαίος 6:33). Μπορούμε να ήμαστε σίγουροι πως ο Θεός θα καλύψει τις ανάγκες μας. Για αυτό ας ρίξουμε όλη μας την μέριμνα σε Αυτόν και ας μην την πάρουμε πίσω στους δικούς μας αδύναμους ώμους.