(Κήρυγμα στο διαδίκτυο https://www.youtube.com/watch?v=WO-GXCl6sH4)
Πράξεις 17:1-9
Πέρασαν από την Αμφίπολη και την Απολλωνία και ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχε συναγωγή των Ιουδαίων. Ο Παύλος σύμφωνα με τη συνήθειά του πήγε στη συναγωγή, και τρία Σάββατα συνέχεια συζητούσε μαζί τους ερμηνεύοντας τη Γραφή και δείχνοντας πως σύμφωνα μ’ αυτήν ο Μεσσίας έπρεπε να πάθει και ν’ αναστηθεί από τους νεκρούς. «Αυτός ο Μεσσίας είναι ο Ιησούς, αυτός που εγώ σας κηρύττω», τους έλεγε. Μερικοί απ’ αυτούς πείστηκαν και έγιναν μαθητές του Παύλου και του Σίλα. Από τους Έλληνες που ήταν προσήλυτοι πίστεψε πλήθος πολύ· επίσης πίστεψαν όχι και λίγες από τις γυναίκες που είχαν επιρροή στην κοινωνία.
Τότε οι Ιουδαίοι που δεν πίστεψαν, προσέλαβαν μερικούς πονηρούς ανθρώπους, από κείνους που τριγυρίζουν στην αγορά, ξεσήκωσαν τον όχλο και δημιούργησαν ταραχές στην πόλη. Στάθηκαν μπροστά στο σπίτι του Ιάσονα και ήθελαν να φέρουν τον Παύλο και το Σίλα στη λαϊκή συνέλευση. Επειδή όμως δεν τους βρήκαν, έσυραν τον Ιάσονα και μερικούς άλλους χριστιανούς μπροστά στους άρχοντες της πόλης και κραύγαζαν: «Αυτοί που αναστάτωσαν την οικουμένη ήρθαν κι εδώ! Τους φιλοξενεί ο Ιάσων. Όλοι τους παραβαίνουν τους νόμους του αυτοκράτορα και ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός βασιλιάς είναι άλλος, ο Ιησούς». Μ’ αυτά τα λόγια αναστάτωσαν το λαό και τους άρχοντες της πόλης που τ’ άκουγαν. Οι άρχοντες, αφού πήραν χρηματική εγγύηση από τον Ιάσονα και τους άλλους, τους άφησαν ελεύθερους..
Καθώς παρακολουθώ τη σύγχρονη Εκκλησία του Χριστού σε διάφορα μέρη του κόσμου ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογημένη της πορεία αλλά στέκομαι και σκέφτομαι αν η παρουσία της και επιρροή της στις μέρες τις δικές μας είναι αυτή που θα περίμενε κάποιος ή καλύτερα αυτή που ο Θεός προσδοκά απ’ τους δικούς Του ανθρώπους.
Στη διάθεσή μας σήμερα έχουμε τεράστιες τεχνικές διευκολύνσεις, επικοινωνιακές διασυνδέσεις, πολλαπλές πληροφορίες, κοινωνικά δίκτυα, μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλά άλλα… Το ερώτημα όμως μένει: πόση είναι η θετική επιρροή της εκκλησίας στην κοινωνία, τον κόσμο και τους ανθρώπους της κοινότητάς μας.
Βλέποντας τον κόσμο μας να πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο, την ηθική σήψη να αυξάνει, τις παγκόσμιες συγκρούσεις να κλιμακώνονται, τις ανθρώπινες σχέσεις να πληγώνουν καρδιές και τις οικογένειες να έχουν τόσα προβλήματα σκεφτόμαστε ότι ο κόσμος χρειάζεται αλλαγή και το ερώτημα είναι αν εμείς οι πιστοί του Χριστού είμαστε οι άνθρωποι της αλλαγής που έχει ανάγκη ο κόσμος.
Παρακολουθώντας την πορεία της πρώτης εκκλησίας, όπως περιγράφεται στις Πράξεις παρακολουθούμε τους πιστούς να φέρνουν αναστάτωση και ευλογημένη αλλαγή όπου κι αν βρισκόταν… Ας δούμε πια είναι τα χαρακτηριστικά των πρώτων αυτών πιστών που πρέπει να αντιγράψουμε και να εφαρμόσουμε στη δική μας πορεία και διαδρομή. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε την ευλογημένη αναστάτωση που φέρνει η Νέα Ζωή του Χριστού.