Το είδος της Εκκλησίας που ο Θεός ευλογεί

του Rick Warren *

Το Λονδίνο έχει μερικές από τις πιο όμορφες ιστορικές εκκλησίες σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και  μερικές απ’ αυτές είναι οι πιο άδειες. Μου προκάλεσε σοκ όταν πρόσφατα ήμουνα στην πόλη για να κάνω μια Βιβλική μελέτη. Είδα εκκλησίες που πεθαίνουν με γρήγορο ρυθμό, ώστε πουλιούνται για να μετατραπούν σε μπαρ και εστιατόρια. Οι εκκλησίες του Λονδίνου χρειάζονται  απεγνωσμένα την ευλογία του Θεού.
Δεν θα ήθελα να ήμουνα υπεύθυνος σε μια ετοιμοθάνατη εκκλησία. Ούτε, πιστεύω, θα το θέλατε κι εσείς. Τι χρειάζεται, λοιπόν,  μια εκκλησία να παραμείνει σφριγηλή και ενθουσιώδης – και ζωντανή; ΄Εχει ανάγκη την ευλογία του Θεού. Κάθε φορά που ο Θεός ευλογεί μια εκκλησία, αυξάνει, οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν και γίνονται θαύματα. Οι εκκλησίες που ο Θεός ευλογεί, γίνονται ευλογία στο λαό, τις οικογένειες και τις κοινότητες. Αυτό ήταν που είχε η πρώτη εκκλησία. Η ευλογία του Θεού ήταν πάνω σε όλην εκείνην την εκκλησία. Αν θέλουμε να έχουμε την ευλογία του Θεού στις εκκλησίες μας, πρέπει να κάνουμε αυτό που έκανε και η πρώτη εκκλησία στις Πράξεις κεφ. 1 και 2.

  • Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού (Πράξεις 1/3-4, 14). Είναι η δύναμη του Θεού που κάνει την Εκκλησία διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη οργάνωση ή ομάδα. Έχουμε το Άγιο Πνεύμα. Η Microsoft, η General Motors και η Apple δεν έχουν το Άγιο Πνεύμα. Εμείς το έχουμε. Ο Θεός έχει δώσει στην Εκκλησία μια τεράστια αποστολή- να οδηγήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στον Ουρανό. Όπως και η πρώτη Εκκλησία, χρειαζόμαστε τη δύναμη του Θεού για να γίνει αυτό.
  • Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του κάθε ανθρώπου (Πράξεις 2/5-8) Ένα από τα μεγάλα θαύματα την ημέρα της Πεντηκοστής ήταν ότι, καθώς οι μαθητές κήρυτταν, ο καθένας στο πλήθος άκουε το μήνυμα στη δική του γλώσσα. Ήταν κάτι το εντελώς αντίθετο του τι έκανε ο Θεός στον Πύργο της Βαβέλ στη Γένεση 11. Δεν χρειαζόμαστε αυτό το θαύμα σήμερα. Η σημερινή εκκλησία μιλάει όλες τις γλώσσες του κόσμου. Η Εκκλησία μιλάει περισσότερες γλώσσες από τα Ηνωμένα Έθνη. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην εκκλησία σας μιλούν περισσότερες γλώσσες από ό,τι έχετε συνειδητοποιήσει. Μιλάμε όλοι δεκάδες γλώσσες. Αν κάποιος στην εκκλησία σας ασχολείται με την πληροφορική ή το μπάσκετ-μπολ ή είναι πωλητής, αυτοί καταλαβαίνουν τη γλώσσα που άλλοι δεν γνωρίζουν. Αν θέλετε να είστε μια εκκλησία που ο Θεός ευλογεί, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο Θεός έχει τοποθετήσει ανθρώπους στο εκκλησίασμα σας για κάποιο λόγο. Έχουν μια γλώσσα που ο Θεός τούς θέλει να χρησιμοποιήσουν για να μοιραστούν τα Καλά Νέα στην κοινότητα.
  • Χρησιμοποιήστε τα ταλέντα τού κάθε μέλους (Πράξεις 2/1-18, 21). Η πρώτη Εκκλησία χρησιμοποιούσε όλα τα μέλη της στη διακονία. Κανείς δεν καθόταν άπραγος! Όλοι ήταν απασχολημένοι με τη διακονία της εκκλησίας. Για να είναι η εκκλησία σας το είδος της Εκκλησίας που ο Θεός ευλογεί, τότε πρέπει να μην αφήσετε κανένα μέλος να κάθεται! Αν κάτι τέτοιο θέλουν άνθρωποι από μια εκκλησία, καλύτερα να τους αφήσετε να πάνε κάπου αλλού. Το είδος της εκκλησίας που ο Θεός ευλογεί, χρησιμοποιεί τα χαρίσματα αυτών που είναι στο σώμα.
  • Να αφοσιωθείτε στο Λόγο του Θεού (Πράξεις 2/14-40, 42). Θα πρέπει να ακούσουμε τον Λόγο του Θεού, να τον διαβάσουμε, να εμβαθύνουμε σ’ αυτόν και να τον αποστηθίζουμε. Αλλά πάνω απ’ όλα, αν θέλετε η  εκκλησία σας να είναι τέτοια που ο Θεός ευλογεί, χρειάζεται να τον εφαρμόζετε – να κάνετε όσα λέει η Αγία Γραφή. Η δημοφιλής  ψυχολογία δεν θα σας δώσει την ευλογία του Θεού. Να αφοσιωθείτε στη μελέτη του Λόγου του Θεού. Όταν ο Πέτρος κήρυξε το μήνυμα του Ευαγγελίου την Πεντηκοστή, συνεχώς έκανε αναφορά στο Λόγο του Θεού, καθώς μοιράζονταν μαζί τους το Ευαγγέλιο. Κανένα άλλο μήνυμα, εκτός από το Ευαγγέλιο, δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων.
  • Να αγαπάτε αλλήλους βαθιά (Πράξεις 2/42). Η πρώτη εκκλησία είχε Κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι είχαν δεσμούς αγάπης ο ένας με τον άλλο, όπως είχαν και με τον Ιησού Χριστό. Η αλήθεια είναι, οι εκκλησίες  που έχουν αγάπη αυξάνουν. Οι ψυχρές εκκλησίες δεν το κάνουν. Η πρώτη εκκλησία ήταν μια εκκλησία αγάπης. Η ρωμαϊκή κυβέρνηση μισούσε τους χριστιανούς και τους εδίωκε, αλλά ακόμη και οι Ρωμαίοι αναγνώριζαν ότι οι πρώτοι χριστιανοί είχαν αγάπη ο ένας για τον άλλον. Προστάτευαν, φρόντιζαν και βοηθούσαν ο ένας τον άλλον, κάτι που δεν το έκαναν οι άλλοι.
  • Να λατρεύετε με χαρά (Πράξεις 2/46-47). Ο Θεός ευλογεί την εκκλησία που γιορτάζει γι’ Αυτόν. Οι άνθρωποι θέλουν να βρίσκονται εκεί που υπάρχει χαρά! Υπάρχουν αρκετά άσχημα νέα στον κόσμο. Νομίζω ότι η εκκλησία θα έπρεπε να είναι το μέρος όπου τα Καλά Νέα κηρύττονται – το Ευαγγέλιο. Θα μπορούσαμε να σταθούμε στους άμβωνες μας κάθε εβδομάδα και να κηρύττουμε  για την αμαρτία της εβδομάδας. Αλλά τι καλό θα μπορούσε να κάνει αυτό; Ειλικρινά, νομίζω ότι πρέπει να αποτελεί χαρούμενο γεγονός να πάμε στην εκκλησία. Ο Θεός μάς καλεί να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν διδαχθεί να μην εκφράζουν τη χαρά  τους στην εκκλησία. Όταν όμως πάμε και λατρεύουμε με χαρά, οι άνθρωποι ελκύονται στις εκκλησίες μας.
  • Να είμαστε πρόθυμοι να θυσιάζουμε (Πράξεις 2/44-45). Η πρώτη εκκλησία ήταν γνωστή για τη γενναιοδωρία της. Στις Πράξεις κεφ. 2 αναφέρεται ότι η πρώτη εκκλησία μοιράζονταν τα πάντα ο ένας με τον άλλο. Η πρώτη εκκλησία δεν μοιράζονταν μόνο τα χρήματα. Η γενναιοδωρία τους ήταν πολύ πιο ριζοσπαστική από αυτό. Μοιράζονταν τα πάντα! Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι της εκκλησίας του 21ου αιώνα θα έφταναν στο σημείο αυτό της θυσίας, όπως έκανε η πρώτη εκκλησία.
  • Να προσεγγίσουμε τις κοινότητές μας για τον Χριστό! (Πράξεις 2/40-41). Η πρώτη εκκλησία προσέγγιζε τους ανθρώπους για τον Χριστό, από την πρώτη κιόλας μέρα. Στην πραγματικότητα, 3.000 άνθρωποι ήρθαν στον Χριστό. ΄Ηταν η πρώτη μεγάλη εκκλησία, από την πρώτη μέρα! Στις Πράξεις 1/8, ο Ιησούς μάς παραγγέλλει να είμαστε μάρτυρες Του σε όλο τον κόσμο. Ο ευαγγελισμός δεν είναι θέμα επιλογής. Ακόμη κι αν υπάρχει ένα πρόσωπο που δεν έχει σχέση  με το Θεό στην περιοχή της εκκλησίας μας στη Saddleback, θα πάμε να το προσεγγίσουμε. Ελπίζω και  η εκκλησία σας να κάνει το ίδιο.

* Ο Rick Warren είναι ιδρυτής και ποιμένας μιας μεγάλης εκκλησίας στην Καλιφόρνια. Η διακονία  του ξεκίνησε με μια οικογένεια και μέσα σε 15 χρόνια η εκκλησία αυτή έχει πάνω από 20.000 μέλη. Αν και το μήνυμα του αυτό απευθύνεται πρωτίστως σε ηγέτες των εκκλησιών, έχει σχέση και με κάθε πιστό του Κυρίου που θέλει ο Θεός να δοξάζεται και η Εκκλησία Του να αυξάνει.

Από: Rick Warren <newsletters@pastors.com>

(Μετάφραση από τα αγγλικά Γ.Σ.Κ.)

 

Comments are closed.