Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός
Εντύπωση έκανε η αποφασιστικότητα αλλά και συμμετοχή τόσων χιλιάδων ανθρώπων στον εφετινό Μαραθώνιο, την κλασική διαδρομή των 42,19 χλμ. Είκοσι δύο χιλιάδες άντρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Βενεζουέλα, την Σρι Λάνκα, την Ιαπωνία, ακόμη κι από τις Παρθένες Νήσους προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στον 28ο κλασικό Μαραθώνιο, που μάλιστα φέτος συμπίπτει με τα 2.500 χρόνια από τότε που έγινε η μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Έτρεξε πρώτος πρώτος και ο πρωθυπουργός της χώρας και μερικοί υπουργοί.
Πολλοί ξένοι επισκέπτες μαραθωνοδρόμοι δάκρυσαν, γιατί γι’ αυτούς ήταν κάτι το θρυλικό να τρέξουν στα ίχνη του πρώτου εκείνου ανώνυμου μαραθωνοδρόμου της ιστορίας, που όταν τέλειωσε η μάχη του Μαραθώνα όπου 11.000 Έλληνες απέτρεψαν 110.000 Πέρσες (κατά μία εκδοχή) να καταλάβουν την Αττική, έτρεξε οπλισμένος την ίδια απόσταση για να αναγγείλει τη μεγάλη νίκη στους Αθηναίους. Μπήκε στο στάδιο και φώναξε «Χαρείτε, νενικήκαμεν!» και έπεσε νεκρός.
Ο Μαραθώνιος χρησιμοποιείται σήμερα για να εκφράσει τη διαρκή ροή κάποιου γεγονότος. Έτσι έχουμε «μαραθώνιο εξοπλισμών», «μαραθώνιο χρηματικών συνεισφορών» για κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό, «μαραθώνιο συζητήσεων, διαβουλεύσεων» κλπ.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος Μαραθώνιος: είναι αυτός της Εκκλησίας του Χριστού. Πριν 2.000 χρόνια έλαβε χώρα μια άλλη μεγάλη νίκη. Ήταν η νίκη του Χριστού, ενός αδύναμου εξαντλημένου εσταυρωμένου, ενάντια στις δυνάμεις του κακού, της αμαρτίας, του σατανά. Ο Υιός του Θεού ντυμένος την ανθρώπινη σάρκα, «χωρίς αμαρτία», πήρε στους ώμους την αμαρτία όλων μας και μας εκπροσώπησε απέναντι στη θεία δικαιοσύνη. Κανονικά η αμαρτία μας, σύμφωνα με τον νόμο του Θεού, επέφερε πάνω μας τον θάνατο αλλά ο Χριστός πέθανε εκείνος πάνω στον σταυρό κάνοντας αιώνια εξιλέωση ενώπιον του Θεού, για να μην πεθάνουμε εμείς.
Η ανάσταση του Χριστού από τους νεκρούς σηματοδότησε τον μεγάλο θρίαμβο της ζωής εναντίον των σκοτεινών δυνάμεων του θανάτου. Το μοναδικό αυτό έργο το περιγράφει πολύ όμορφα ο απόστολος Παύλος στην προς Κολοσσαείς Επιστολή του:
«Ο Θεός μάς συγχώρησε όλα τα παραπτώματα. Κατήργησε το χρεόγραφο με τις διατάξεις του, που ήταν εναντίον μας, και το έβγαλε από τη μέση καρφώνοντάς το στο σταυρό. Αφαίρεσε τη δύναμη που είχαν οι δαιμονικές αρχές και εξουσίες και τις διαπόμπεψε, σέρνοντάς τες νικημένες στο θρίαμβο του σταυρού του Χριστού» Κολοσσαείς 2:13-15 –Νέα Μετάφραση της Βίβλου).
Τώρα πρέπει αυτή η μεγάλη νίκη να διακηρυχθεί σε όλο τον κόσμο. Και ο Χριστός ανέθεσε στην Εκκλησία του αυτή την αποστολή. Κι από τότε μέχρι σήμερα, δυο χιλιάδες χρόνια τώρα η Εκκλησία του Χριστού τρέχει τον μεγάλο της Μαραθώνιο με τη θριαμβευτική φράση «Χαρείτε, νενικήκαμεν!» Νίκησε ο Χριστός πάνω στον σταυρό και τώρα μας προσφέρει την αιώνια ζωή εντελώς δωρεάν.
Έχεις δεχτεί φίλε μου αυτή την προσφορά του Θεού; Τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές μπορείς να επικαλεστείς τη χάρη και τη συγχώρηση του Θεού και να περάσεις από το κράτος της αμαρτίας και του θανάτου στην αιώνια ζωή. Τότε θα γίνεις κι εσύ ένας σύγχρονος πνευματικός μαραθωνοδρόμος, που θα θέλεις να διακηρύξεις παντού το χαρμόσυνο άγγελμα του ευαγγελίου, ότι ο Χριστός νίκησε τον θάνατο και προσφέρει τη ζωή.