Φιλόσοφοι, άνθρωποι των γραμμάτων, ιδρυτές θρησκειών κ.ά. έχουν πει αξιόλογα (αξιοπρόσεκτα) σοφά λόγια. ΄Όμως, η διδασκαλία του Ιησού δεν έχει όμοια της. Πολλά απ’ αυτά που δίδαξε ο Ιησούς, αν και είναι ευκολoνόητα, είναι δύσκολα στην εφαρμογή τους. Ασφαλώς, ένα απ’ αυτά που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας είναι το «Αγαπάτε τους εχθρούς σας» (Ματθαίος 5:43). Σ’ έναν κόσμο που κυριαρχεί το μίσος, η εχθρότητα και εκδικητικότητα, τα λόγια αυτά του Ιησού το λιγότερο φαίνονται αφελή.
Βέβαια, η παραίνεση (προτροπή, εντολή) αυτή του Ιησού Χριστού δεν απευθύνεται στα πλήθη αλλά στους ακολούθους Του. Ο Ιησούς μάς δείχνει ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά των ακολούθων Του απέννατι σ’ αυτούς που τους κακομεταχειρίζονται και τους μισούν. Ακόμη κι οι εχθροί του Χριστού μόνο λόγια επαινετικά έχουν να πουν γι’ αυτά τα λόγια.
Ο Κύριος Ιησούς απαγορεύει σε κάθε περίπτωση το μνησίκακο και αντεκδικητικό πνεύμα. Είναι αληθεια, όταν μας πουν ένα βαρύ λόγο, μας σχολιάσουν αρνητικά ή μας έχουν βλάψει, αμέσως δυσανασχετούμε, τραυματίζεται το εγώ μας και είμαστε έτοιμοι να αντεπιθετούμε.Όμως αυτός ο τρόπος είναι αντίθετος με τη διδασκαλια και τον τρόπο τη ζωής του Χριστού.
Ποιος όμως είναι ο «εχθρός» μας; Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν εχθρούς όσους ψηφίζουν διαφορετικό κόμμα από το δικό τους ή είναι οι οπαδοί μιάς αντίπαλης ποδοσφαιρκής ομάδας ή είναι οι πολίτες μιας χώρας που έχει κακές σχέσεις με τη δική μας κοκ. Οι εχθροί είναι εκεινοι που χαιρέκακα ζητούν την καταστροφή μου. Η μεγαλύτερη χαρά τους είναι όταν κακά συμβαίνουν στη ζωή μας.
Οι πιο επικίνδυνοι εχθροί δεν είναι αυτοί που μας πολεμούν ανοιχτά, αλλά εκείνοι που ύπουλα μας υπονομεύουν παρασκηνιακά. Ωστόσο, ο Ιησούς μάς καλεί να αγαπάμε αδιάκριτα όλους τους εχθρούς μας. Η αγάπη αυτή, βέβαια, δεν είναι συνώνυμη με την αποδοχή, την ανοχή και την υποστήριξη της αμαρτίας και του κακού. Η αγάπη δεν παραβλέπει ή κάνει τα στραβά μάτια στην αμαρτία και στην αδικία και κοιτάζει αλλου αδιάφορα. Η αγάπη «δε χαίρεται για την αδικία» (Α΄ Κορ.13:6).
Ο Ιησούς μάς προτείνει το πνεύμα της αγάπης χωρίς όρια. Πρέπει να επιστρέψουμε (ανταποδώσουμε) το καλό για το κακό, την ευλογία για την κατάρα, την αγάπη για το μίσος, την ευλογία.για τις ύβρεις
Επιπλέον, πρέπει να αγαπάμε έμπρακτα. Πρέπει να ανεχόμαστε, αντί να πληγώνουμε και να προσβάλλουμε κάποιον. Να μην συμπεριφερθούμε όπως μας μεταχειρίζονται οι εχθροί μας, αλλά να συμπεριφερθούμε, όπως ο Χριστός, που «όταν τον χλεύαζαν δεν απαντούσε με χλευασμούς κι όταν έπασχε δεν απειλούσε αλλά εμπιστευόταν στον δίκαιο Κριτή» (Α΄Πέτρου 2:23).
Πρέπει να ενεργούμε ως παιδιά του ουράνιου Πατέρας μας, που: «τον ήλιο του τον ανατέλλει σε κακούς και σε καλούς, και δίνει τη βροχή σε δίκαιους και σε άδικους» (Ματθαίος 5:45). Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι είμαστε νέα δημιουργία, αναγενημένοι. Αν δεν κάνουμε το καλό στους εχθρούς μας, σημαίνει ότι ακόμη δεν γνωρίσαμε τη ματαμορφωτικη χάρη του Χριστού
΄Όταν ενεργούμε, με το πνεύμα του κόσμου, ο Ιησούς μάς λέγει: «Τι κάνετε περισσότερο απ’ ότι κάνουν οι άλλοι; Κι εκείνοι, οι άπιστοι, αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν. Και μπορούν να κάνουν καλό και να δείχνουν καλοσύνη σ’ εκείνους που συμπαθούν.Ο Χριστιανός έχει υψηλότερες αρχές. «Αν, λοιπόν, πεινάει ο εχθρός σου, δίνε του να φάει. Αν διψάει, δίνε του να πιει…» (Ρωμ. 12:20)
Πώς πρέπει να αγαπάμε τους εχθρούς μας;
1) Να τους χαιρετάμε.
Το πιο απλό βήμα είναι να τους χαιρετάμε ευγενικά. Είναι αγένεια να μην να μην πούμε «καλημέρα» και να κοιτάμε σε άλλη κατεπυθυνση, με κάποιον που μας έχει πληγώσει.για Αν χαιρετούμε μόνο τους φίλους μας, κάνουμε αυτό που κάνουν οι μη πιστοί. Χαμογελάστε, δώστε τα χέρια και πείτε γεια στους εχθρούς σας.
2) Να τους αφοπλίσουμε.
Στη δική τους κακολογία, εμείς να λέμε τα καλά που έχουν αυτοί. ΄Ενας χριστιανός στρατηγός ρωτήθηκε κάποτε για τη γνώμη του για έναν συνάδελφο του αξιωματικό που ήταν γνωστός μεγάλος επικριτής του. Ο στρατηγός είπε γι αυτόν ότι είναι πολύ καλός αξιωματικός. Κι ο άλλος παραξενεμένος είπε στον στρατηγό. «Υποθέτω δεν ξέρετε τι λέει αυτπς για σας: “Α, ναι το γνωρίζω πολύ καλά, είπε ο στρατηγός, αλλά μου ζητήθηκε η γνώμη μου γι’ αυτόν, και όχι η γνώμη του για μένα!»
3)Να κάνουμε καλό σ’ αυτούς
Είναι ενδιαφέρον τα όσα ο Ιησούς πρόσθεσε και στις δυο φορές μετά το «ν’ αγαπάτε τους εχθρούς σας», πρόχωρησε και είπε: «και να κάνετε το καλό» (Λουκάς 6:27,35). Για να κάνουμε καλό στους εχθρούς σου σημαίνει να τους βλέπουμε, πέρα από την κακία τους, ως ανθρώπους πλασμένους κατ’ εικόνα Θεού. ΄Όταν τους κάνουμε καλό σημαίνει ότι θέλουμε τη θεραπεία και να γεφυρώσουμε το χάσμα.
Αν εκείνοι δεν ανταποκρίνονται καλά δεν είμαστε υπεύθυνοι. Εμείς κάνουμε την πρώτη κίνηση και αφήνουμε τον Κύριο να φροντίσει τα αποτελέσματα.
4) Να μη σκεφτούμε και να μιλήσουμε για το κακό τους
Αυτό εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε: “ευλογήστε αυτούς που σας καταριούνται” (Λουκάς 6:28). Σημαίνει να μην έχουμε αρνητικκές σκέψεις και να μιλάμε κακά γι αυτούς που μας έχουν βλάψει..
5) Να ευχαριστήσουμε τον Θεό γι ‘ αυτούς
Αν πιστεύoυμε στην κυριαρχία του Θεού, τότε πρέπει να πιστέψουμε ότι οι εχθροί μας είναι μέσα το σχέδιο του Θεού. Ο Σατανάς δεν μπορούσε να πειράξει τον Ιώβ, αν δεν του το επέτρεπε ιτρέψει ο Θεός. Ο Θεός φέρνει κάποια πρόσωπα στη ζωή μας για την πνευματική μας αύξηση, για να μοιάσυμε περισσότερο με τον Ιησού.
6) Προσευχόμαστε γι’ αυτούς
Όταν ο Γερμανός πάστορας Martin Niemoller συνελήφθη από τους Ναζί στον Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσευχόταν καθημερινά από το κελί του για τους βασανιστές του. ΄Όταν οι άλλοι κρατούμενοι τον ρωτούσαν γιατί προσευχόταν για τους εχθρούς του, απάντησε: «Γνωρίζετε κάποιον που χρειάζεται τις προσευχές μας περισσότερο από τους εχθρούς μας;” Μόνο ο Θεός μπορεί να μας δώσει τη δύναμη και τη χάρη να προσευχόμαστε γι αυτούς; Ο σταυρωμένος Χριστός προσευχήθηκε για τους εχθρούς του: “πατέρα, συγχώρεσέ τους” (Λουκάς 23:34). Το ίδιο έκανε και ο πρωτομάρτυρας Στέφανος γι’ αυτούς που τον θανάτωσαν με λιθοβολισμό.
7) Να ζητήσουμε από τον Θεό να τους ευλογήσει
Όταν αντιμετωπίζουμε κάποιον που μας κακομεταχειρίστηκε, να ζητήσουμε από τον Θεό να κάνει γι ‘ αυτούς αυτό που θέλαμε να κάνει ο Θεός για μας.
Ο εχθρός μας είναι ένα δώρο από τον Θεό σε μας.
Οι εχθροί μας κρατούν ταπεινούς, στα γόνατά μας και αποκαλύπτουν τα λάθη μας.
Είναι ένα μήνυμα από τον Θεό ότι η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος. Είναι ο μόνος τρόπος για τον ουρανό, και είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσουν στη γη. Αν πιστεύουμε καθόλου στον Ιησού, πρέπει να πούμε στους εχθρούς μας: “σ’ αγαπώ. Προτιμώ να πεθάνω παρά να σε μισήσω.”Η πεμπτουσία του Χριστιανισμού είναι αυτά τα λόγια.
Και μην ξεχνάμε αυτό που είπε κάποιος: Η αγάπη είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει έναν εχθρό σε φίλο.