Καλλυντικά

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

Η κρίση που περνάμε αποκάλυψε και μια εντυπωσιακή αδυναμία των γυναικών: Δεν μπορούν να κάνουν χωρίς καλλυντικά. Μπορεί να μην έχουν λεφτά για φαγητό, αλλά για καλλυντικά θα βρουν! Χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την ομορφιά και τα καλλυντικά ανθούν και προοδεύουν.

 

Αναρωτήθηκα πολλές φορές, πώς είναι δυνατό οι γυναίκες να κάθονται με τις ώρες μπροστά στον καθρέφτη και πώς ξοδεύουν τόσα πολλά λεφτά για να δείχνουν όμορφες; Αυτές που έχουν λεφτά και τις περισσεύουν  δικαιολογούνται, δικαίωμά τους να βάφονται και να πασαλείβονται με τις κρέμες ημέρας, νυκτός, απολέπισης, ενυδατικές, αναζωογονητικές, αντιρυτιδικές κλπ. Οι άλλες όμως, που δεν έχουν και δεν τις περισσεύουν;

Μέχρι τώρα νόμιζα ότι η γυναίκα έχει στη φύση και το DNA της την τάση να γίνει όσο περισσότερο όμορφη μπορεί, για να προσελκύσει την προσοχή του άντρα. Φαίνεται, όμως, ότι άλλη είναι η αιτία:

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η μόδα και η διαφήμιση έχουν κάνει τόσο συστηματική πλύση εγκεφάλου με την ομορφιά και τα καλλυντικά, που οι γυναίκες, αν δεν τα φορέσουν έχουν την αίσθηση ότι είναι γυμνές και άσχημες!

 

Οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας δεν ήξεραν τι είναι καλλυντικό. Εξάλλου, την εποχή τους δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα. Και οι άντρες πρόσεχαν στη γυναίκα άλλες ομορφιές και ικανότητες: Να είναι καθαρή, εργατική, νοικοκυρά, έντιμη και ηθική.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Δεν έχουμε απαίτηση οι σημερινές γυναίκες να αποφεύγουν τα καλλυντικά, αλλά και να μη το παρακάνουν. Δεν είναι σωστό να βγάζουν μεροκάματο 30 ευρώ, και τα μισά να τα ξοδεύουν για πούδρες, λακ, eye-liner, ματοτσίνορα, σαμπουάν και κρέμες πάσης φύσεως και χρήσεως.

Comments are closed.